hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對286M上慈雲山的態度
開啟左側

[其他] 運輸署對286M上慈雲山的態度

YY487 發表於 2021-2-2 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-2-2 16:24 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-2 16:12
慈雲山與其懶現實提出拉 286M, 學將軍澳用 796B 換 798 先係正路,慈雲山肯講用 3B 換慈沙,九巴即刻同你研 ...

拉 286M 有幾現實?離地到升空喎,轉車不嬲都唔係一定要轉車站轉,286M 個班次配合大隧轉車站真係唔及搭其他車轉,俾多o的錢都係咁話。

同埋現實,唔係話你肯扔條蝕錢線出黎就包可以改,
因為 TD 都會望住條線實際仲有幾多人搭,當年將南巴士線殘廢程度都好難有其他區比得上,你依家扔架 AAU 落去 3B 非繁都未必有位坐,但 796B 當年係窗口位任揀
如要討論,請先自貼差餉單一次
jocosben 發表於 2021-2-2 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層
慈雲山與其懶現實提出拉 286M, 學將軍澳用 796B 換 798 先係正路,慈雲山肯講用 3B 換慈沙,九巴即刻同你研 ...

我覺得慈雲山睇中條286M就係想執現成,唔想動用到自己資源
 樓主| kay 發表於 2021-2-2 16:41 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-2-2 16:24
拉 286M 有幾現實?離地到升空喎,轉車不嬲都唔係一定要轉車站轉,286M 個班次配合大隧轉車站真係唔及搭 ...

鬼叫有798案例咩

其實另外仲有案例
可以叫做康城案例

康城有MTR
都不斷開到巴士線

間接搞到其他區
EVEN有鐵情況下
都不斷爭取巴士服務

不過依家係減班年代
一換一諗多左

慈雲山呢D地方,留返比小巴做飽MTR接駁
都未必想比巴士佬加強服務

不過由觀延開始引伸出黎既重組趨勢
明既人真係好少

唔少人仲以為好似以前咁,好多空間重組

好似286M,區議員正路反對減班
最後減左,都同居民道歉保唔住班次

運吉就係想要呢D結果
等D居民覺得區議員無話語權
減班繼續做,當地區資源係提款機

286M再跌就係全天候30分一班
不過到時應該唔只286M
8,41,45呢D都應該會跌到同一水平

九巴只要有錢賺
又控制到蝕錢線成本開支
我開始覺得佢唔介意繼續開車行廢線

反正有D區,都預左開咩蝕咩
沙田都蝕緊條82K同89S
但286M客點都多過佢地
世界很簡單 人類很複雜
3av188 發表於 2021-2-2 16:50 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2021-2-2 15:58
開8點一班已經遲啦!
慈雲山返工果班7點3個字已經出左門口
另外沙鍾線通車,37M 班客會過埋鑽石山

有條3B係度做鑽石山MTR轉乘
減完一蚊同19M差不多價喎
(如果有3B見到又搭到又唔怕行多兩步的話)
3AV188.HD199
tszhinchan3 發表於 2021-2-2 17:00 | 顯示全部樓層
今日個會好似只係傾機場巴?
下個會先傾286M?

講真如果而家運吉已經落閘既話,都應該要考慮下Plan B。
如果單方面cut 286M,89C又原封不動,反彈比今次仲大
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-2 17:06 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-2-2 16:41
鬼叫有798案例咩

其實另外仲有案例

大家唔係唔明
而係明知咁黑洞式減班唯一著數係官方
有得傾有得講既自然要討論下係唔係真係only way

大減班完無客成堆廢線
巴士公司都係要出車燒錢
蝕得甘都係剩係識叫加價
客就夾住搭鐵

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| kay 發表於 2021-2-2 17:12 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-2 17:06
大家唔係唔明
而係明知咁黑洞式減班唯一著數係官方
有得傾有得講既自然要討論下係唔係真係only way

但好明顯係ONLY WAY

如果CUT左某D線無補償
之後爭取唔見得唔WORK

212起碼都要搵6F補
17班次減完有得加返

但有幾多路線可以避過減班?

本身依家繁時唔過85%個D
依家唔減,MTR通左就自動減
另一堆係本身>85%,MTR通左<85%

第3類係前後都係>85%
但我見真係好少
唔係條條都好似107
次次都可以避過減班

減上癮,唔係空談
世界很簡單 人類很複雜
talktogether 發表於 2021-2-2 20:38 | 顯示全部樓層
取消左286m就要被迫搭貴車了,港鐵而家往返馬鞍山及鑽石山折極:也要$7.6L
天空之神 發表於 2021-2-2 20:48 | 顯示全部樓層

然後 3B 同 286M 一齊上路
.