hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴 37 及 37H 調整服務
開啟左側

[路線消息] 嶼巴 37 及 37H 調整服務

E21A 發表於 2021-2-13 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2021-2-12 23:29
完全唔明白兜兩次逸東除左燒油之外有咩用。同埋如果裕東路整到站就冇需要特登兜入去東涌道啦。 ...

其實裕泰苑同北大嶼山醫院分站只係一街之隔,又有行人天橋同升降機,實在冇需要改動任何路線配合入伙
天空之神 發表於 2021-2-13 13:22 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-2-13 13:16
其實裕泰苑同北大嶼山醫院分站只係一街之隔,又有行人天橋同升降機,實在冇需要改動任何路線配合入伙 ...

其實應該由A35 拆線做

大快活老實做得唔夠好
.
miklcct 發表於 2021-2-13 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
都話裕泰苑用34拆線做就得啦,本身34已經喺嗰度有站,無需要其它區內線入去。
E21A 發表於 2021-2-13 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-13 18:05
都話裕泰苑用34拆線做就得啦,本身34已經喺嗰度有站,無需要其它區內線入去。 ...

完全冇需要,你開新線啲人都係會照樣去坐38
ccicoltd 發表於 2021-2-13 18:37 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-13 18:05
都話裕泰苑用34拆線做就得啦,本身34已經喺嗰度有站,無需要其它區內線入去。 ...

兩小時一班?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Sita1004-1017 發表於 2021-2-13 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-2-13 18:35

其實行出去仲快38都唔需要坐 行到上天橋大大條斜路轉落去根本已經預咗你行出去
miklcct 發表於 2021-2-13 20:31 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-2-13 18:35

咁34同A35南行特登兜入去裕泰苑為乜?A35都叫做可以俾人搭入梅窩嘅,咁34呢?

另外一個例子,滿東邨入伙咪又係要開新線39M,明明逸東邨就喺對面可以搭38,本身更有37同38X特別車途經滿東,門口更有海量南大嶼山路線路過。所以照呢個趨勢,裕泰苑入伙之後應該會開34M嘅啦,東涌循環馬灣新村。
進智公交
E21A 發表於 2021-2-13 20:45 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-13 20:31
咁34同A35南行特登兜入去裕泰苑為乜?A35都叫做可以俾人搭入梅窩嘅,咁34呢?

你去google map 碌一轉先返黎繼續討論啦
miklcct 發表於 2021-2-13 21:02 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-2-13 20:45
你去google map 碌一轉先返黎繼續討論啦

你噏乜呀?我呢排經常去東涌點會唔知嗰邊情況呀?
東涌入面根本個陣就係一邨一線出市中心。迎東邨就37M,逸東邨就38,滿東邨就39M,照呢個趨勢,裕泰苑就34M啦。

成個嶼巴網絡根本就係好簡單,四個主要巴士總站全部有路線連接(1、2、3M、11、21、23),兩條輔助線(4輔助1;A35輔助3M),然後東涌連接北大嶼山嘅郊區(34、36),一條新市鎮穿梭(37H),再新市鎮內一邨一線出市中心(37M、38、39M),同埋幾條學校路線(37、37P、38X)同假日線(1R、3R、11A、37S)。

裕泰苑自然會歸類為「一邨一線出市中心」呢個範疇,就自然會開34M。至於新市鎮穿梭37H會唔會再兜入去就後話。
進智公交
Sita1004-1017 發表於 2021-2-13 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層

其實37H兜入去係佢唔想加資源完又想兜到樓下囉 開34M要另加資源  
其實開34M用1部單層無限循環12-15分鐘都夠,當然37H覆蓋面大好多