hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 11X將在第一季延長至安泰
開啟左側

[路線消息] 11X將在第一季延長至安泰

JX9097 發表於 2021-2-5 12:48 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-2-5 12:27
2. 咩半條上路?其實都只係差兩個站,同埋唔好忘記歐化仲有213X,新柳街行過去都只係幾分鐘
3. 點解冇得咁 ...

2. 上下路交界的確係成段路嘅一半左右
    咁不如你畀個你覺得準確嘅詞語去形容一下喇
    11X回程係直頭入埋黃埔,喺歐化行入去起碼15分鐘
    就算去程家維邨計,歐化落車都行你7-8分鐘
    都未計由安達臣落順天都要時間
    若果係咁,大把區大把線都合拼得啦    三彩唔使拉28B/ 9上去,全部人行落去九龍灣站咪搞掂哂囉

3. 你睇番最初唔係我拎26嚟比
    我只係回應緊板友話「點解唔落去順天坐26」
    正正就係兩者唔可以直接比較

jpoon 發表於 2021-2-5 12:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-5 12:48
2. 上下路交界的確係成段路嘅一半左右
    咁不如你畀個你覺得準確嘅詞語去形容一下喇
    11X回程係直頭 ...

2. 計埋馬頭涌道,明顯長過一半

3. 講26冇理由用埋落觀塘做理由囉,落得四順去觀塘明顯唔會搭26啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
JX9097 發表於 2021-2-5 15:11 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-2-5 12:59
2. 計埋馬頭涌道,明顯長過一半

3. 講26冇理由用埋落觀塘做理由囉,落得四順去觀塘明顯唔會搭26啦

2. 咁使唔使計埋馬頭角道?
    是但啦...無謂再喺呢個話題上再嘈
3. 我意思係11X仲有另一個hidden agenda要上去安達臣
    就係要畀安達臣有「合理」嘅車出入觀塘道
    可能表達上唔夠清晰,引起呢個誤會
    不過唔代表安達臣落順天坐23/ 23M/ 26M/ 619係合理
 樓主| tommy14D 發表於 2021-2-5 16:00 來自手機 | 顯示全部樓層

秀茂坪啲居民已反枱, 已經要求當區區議員立即向運輸署施壓,阻止11X去安泰, 原因好多人都驚秀茂坪將来朝早唔使坐
FBI2 發表於 2021-2-5 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-2-5 16:00
秀茂坪啲居民已反枱, 已經要求當區區議員立即向運輸署施壓,阻止11X去安泰, 原因好多人都驚秀茂坪將来朝 ...

做就做硬,但早繁必須要開足夠上秀起載車,加車就肯定要做,反正原plan都係話會加車。
arfung 發表於 2021-2-5 16:26 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-2-5 16:00
秀茂坪啲居民已反枱, 已經要求當區區議員立即向運輸署施壓,阻止11X去安泰, 原因好多人都驚秀茂坪將来朝 ...

安達臣對外新線大部份,例如88/213D/213X/214(擦邊)/613(半程擦邊)都有「服務」到秀茂坪區,整體整個區都叫有著數左。

其實有先有後就睇條路點行,「先秀茂坪,後安達臣」既都有88/213D/214(擦邊)。

若全日全程客路上升,隨時有得加班啦,睇下214就見到開得比表列班次密唔少。
反而重點若講朝早,會否有11X特別班次由寶達/上秀起載出發,令居民安心。

樓主| tommy14D 發表於 2021-2-5 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-2-5 16:26
安達臣對外新線大部份,例如88/213D/213X/214(擦邊)/613(半程擦邊)都有「服務」到秀茂坪區,整體整個區都 ...

啲居民只係想好似依家咁有位坐出土瓜灣,11X朝早拆兩條線行幾好,一條安達臣後直出九展,一條跟原有嘅,米皆大歡喜,秀茂坪又有條特快出土瓜灣嘅
ATS131@45 發表於 2021-2-5 16:43 | 顯示全部樓層
其實掃墓坪同安達臣點都揹得起一條全日30分鐘線掛
如果係咁, 咁咪抽3部車出黎

非繁:
安達臣 -> 寶達 -> 掃墓坪圈 -> 垃圾灣隧道公路 / 觀塘妖道 -> 機場隧道 -> 土瓜灣紅磡下路 -> 紅火 -> 上路/馬頭涌道天橋 -> 觀塘妖道/垃圾灣隧道公路 -> 掃墓坪圈 -> 寶達 -> 安達臣

繁忙時段都係1條11X 同另1條俾安達臣直出算啦
HA8712 發表於 2021-2-5 17:08 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-2-5 16:31
啲居民只係想好似依家咁有位坐出土瓜灣,11X朝早拆兩條線行幾好,一條安達臣後直出九展,一條跟原有嘅, ...

其實都係一個幾好既方法,朝早安泰安達有213B 落觀塘,想去和樂邨同聯合加站就解決到 ,早繁11X 維持上秀開,到過左早繁冇左213B 時間就11X 安泰開
朝早 213B + 213X特既走線去九展駁返11X咁去紅火 ,11X就繼續上秀開,9點後11X先全部安泰開已經解決左中秀上唔到車既問題
FBI2 發表於 2021-2-5 19:00 | 顯示全部樓層

11x早繁最佳解決方法,是將10-12分鐘一班既時段,以梅花間竹方式開出,即是安泰開20-24分鐘一班,上秀開20-24分鐘一班,而安泰車當然會照經秀茂坪啦.

如果日後人多再加車,就會將上秀特車加密,而安泰車會做完寶達後直出.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工