hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 11X將在第一季延長至安泰
開啟左側

[路線消息] 11X將在第一季延長至安泰

leungky0528 發表於 2021-2-21 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-18 18:27
11X搬過去黃埔應該用得12.8米
之前諗過個建議係13X改擺紅磡站,然後11X搬去黃埔,順便理順回程走線
黃埔-> ...

剩係黃埔同紅磡站講到位置無限制咁
已經覺得個方案唔可行
ViviTse 發表於 2021-2-22 16:32 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-2-19 12:05
安達臣隧道開通左, 寶達 > 妖道就由直出變尾站 [寶林北路 > 石礦場 > 安泰北 > 安泰南 > 安秀道 > 安達]  ...

如果成堆線(e.g. 93A, 93M, 95, 95M, 98P)拉晒上安達臣,直出變兜路,康翠好難唔反枱wo......
不過話時話,到時無得好似 290 觀塘區設站咁兩區會「鬧交」,因為安峯好似屬於西貢區嘅
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2021-2-22 16:35 | 顯示全部樓層
dd2019 發表於 2021-2-20 15:35
11X都延長到安泰,點解88X延長唔到油塘?

與其慢慢等九巴延長11X,唔知有冇可能直接分開兩條線,一條88X做觀塘,一條油塘嘅招標呢(甚至用798名義開分支,觀繞直去油塘,跨灣橋入將南)?
JX9097 發表於 2021-2-22 17:01 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-2-22 16:32
如果成堆線(e.g. 93A, 93M, 95, 95M, 98P)拉晒上安達臣,直出變兜路,康翠好難唔反枱wo......
不過話時 ...

個人認為成個安達臣會重新劃界
最終成個安達臣發展區會落入觀塘區內
JX9097 發表於 2021-2-22 17:02 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-2-22 16:35
與其慢慢等九巴延長11X,唔知有冇可能直接分開兩條線,一條88X做觀塘,一條油塘嘅招標呢(甚至用798名義 ...

798咁樣開分支踩入九龍
九巴唔會唔出聲

cx838 發表於 2021-2-22 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-2-5 02:39
296D只到尚德姐,要去堆填區要轉98坐到總站行過去
不過如果土瓜灣去觀塘$9.4又真係貴咗D wo,新巴796X尖 ...

98總站去堆填區,都叫唔到旁啦。現在還在用的堆填區,98總站去堆填區,有成3公里有多的路架
ViviTse 發表於 2021-2-22 20:30 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2021-2-22 19:56
98總站去堆填區,都叫唔到旁啦。現在還在用的堆填區,98總站去堆填區,有成3公里有多的路架 ...

無辦法,98唔會兜上去堆填區設站,所以要去堆填區嘅人要落車自己行過去,98已經係最鄰近嘅選擇
ViviTse 發表於 2021-2-22 20:32 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-22 17:02
798咁樣開分支踩入九龍
九巴唔會唔出聲

可能要睇九巴插旗快 or 將藍起得快
expertuser2004 發表於 2021-2-23 17:43 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-2-22 16:32
不過話時 ...

最終可能會搞走左個神主牌, 但隨之而來就是紅色小巴(紅小)畫界問題, 同票價班次問題
聽聞區議員好強硬一定要紅小上安秀道比來回出

因為秀茂坪道同清水灣道比行得紅小, 新巴 798 上得去九巴一定會出聲

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
天空之神 發表於 2021-2-23 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層

其實應該拆211X 同11X 聯合班次一班秀茂坪一班安達臣,211X 又可以加多一級價更搶錢