hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議934/936合拼全日 935半全日(ff荃葵過海線重組) ...
開啟左側

建議934/936合拼全日 935半全日(ff荃葵過海線重組)

1234567 發表於 2021-2-6 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於梨木樹 石圍角一帶乘坐936來往港島的時間極長 有見及此建議936梨木樹及石圍角段併入934範圍並擴展至全日服務 935則擴展至半全日代替936原有在東北葵的服務

1.934 梨木樹-銅鑼灣(棉花路)
去程
梨木樹
可風中學
三棟屋村
海壩村
石圍角邨石葵樓
石圍角邨石荷樓
荃灣站
灣景花園總站
(934原線)
菲林明道
史釗域道
(936原線)

回程
銅鑼灣(棉花路)
(936原線)
菲林明道
(934原線)
灣景花園總站
荃灣站
石圍角邨石蓮樓
石圍角邨石菊樓
東普陀
三棟屋村
可風中學
梨木樹

荃灣段路線圖
去程

https://goo.gl/maps/EykRpL51BfRmnU7JA
回程

https://goo.gl/maps/t7foQqt1GG41nza3A

服務時間
去程
星期一至六
934原來班次
1000-1900: 30
假日
0700-1000:30
1000-1300:20
1300-1900:30

回程
星期一至六
0600-1600: 30
934 原來班次
星期日
0600-1600:30
1600-2000:20
2000-2300:30

車費:$18

2.935: 石籬(大隴街)-灣仔(菲林明道)
路線不變

服務時間
去程
星期一至六
935原來班次(保留特別班次)
#(以下路線由 石籬(大隴街)開出
開往安陰總站後返回特別班次原線
路線圖:https://goo.gl/maps/TGazaCqqUzJJoWuN7
08:30-09:00 15
9:00-10:00 20
1000-1200 30
假日
0700-0800 30
0800-1000 20
1000-1200 30

回程
星期一至五
1600-1700 30
1700-1740 20
1740-1840 10
1840-1910 15
1910-2000 25
2000-2200 30
星期六
1255-1320 25
1600-2000 20
假日
1600-2000 20

車費:$18

3.936/936A 取消

保償
1.增加935-西隧線,934-935 回程 於西隧口的轉乘優惠 保償東北葵失去往銅鑼灣的直達車
2.增設青公上路38-935 於 葵俊苑/光輝圍(禾葵里)及 32-934 的 轉乘優惠  保償青公一帶失去936 的服務

好處
1.荃灣西至西約獲得一條往銅鑼灣的全日直達線
2.梨木樹石圍角車程加快(不需再繞經九龍市區 繞經東北葵的時間與繞經荃灣西約相若)
3.港島獲得於早上時段往荃灣的特快線(930x 早上不提供往荃灣的服務)
4.東北葵整體車程減少(935比936路線更直接)

壞處
1.東北葵失去一條往銅鑼灣的直達線(936轉做935)
2.青公上路一帶失去往港島的直達線(936取消)
3.九巴不能再做四小龍港島特快掠水(936取消)
4.934荃灣段路線較迂迴重複 影響梨木樹乘客的觀感(大涌道祈德尊對出一段重複)

樓主| 1234567 發表於 2021-2-7 00:49 | 顯示全部樓層

新934為何要提升至全日

1.荃灣近年來進駐了不少商廈 通勤人口增加 令客量有保證(930X逆向多客過其他新界線就係例子)但早上時段卻沒有直達入荃灣的過海車 全日就可以填補空缺
2.荃灣近來已成為新界最旺嘅地區 好多對外線非通勤的客量都有保證(如290系/73X/49X等)新934 做到荃西(祈德尊新邨)愉城/南豐沙廠(大涌道福來邨/荃景圍天橋) 路德圍/千色店(荃灣站) 幾個大商圈 所以非通勤的客量都應該有所保證
3.荃灣是郊遊熱點 新934可以做到元荃古道(荃景圍天橋/灣景花園)/荃錦坳(荃灣站轉51)/城門水塘菠蘿壩(可風中學)幾個入山口的郊遊客

當然以上只是對港島入荃灣嘅客而言 但荃灣入港島的客源亦是十分足夠的(本身934+934銅鑼灣客+936石圍角至梨木樹住宅群 )相信咁做嘅話就唔需要將西約夾埋荃景圍去湊客咁麻煩(兩個地區的路互不相通 好難整條順路嘅路線 而且荃景圍天橋及大涌道福來邨都做到少少荃景圍 再兜荃景圍只會有啲重複)

所以荃灣應該係可以有兩條全日過海線嘅

ate214 發表於 2021-2-7 02:49 | 顯示全部樓層
海盈零補償?
lsc04d11 發表於 2021-2-7 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層

原本睇你啲字  荃灣站去灣景花園  嘩  多條2蚊選擇由荃灣返灣景  但睇唔明可以點樣石圍角後荃灣站  開埋你條google link  更加睇唔明。。。。
Anonymous 發表於 2021-2-7 11:13 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2021-2-7 00:49
新934為何要提升至全日
1.荃灣近年來進駐了不少商廈 通勤人口增加 令客量有保證(930X逆向多客過其他新界線 ...

點解唔係開條東區線而係開條同934/930X重疊嘅線?
 樓主| 1234567 發表於 2021-2-7 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-2-7 02:49
海盈零補償?

建議914系繞入 或者喺南昌搭鐵
btw$ 18回程嘅過海特快線相比9.8實在太貴 留住條線對乘客都唔算係好事(人口增加緊嘅填海區一帶嘅過海線應該要再重組)
 樓主| 1234567 發表於 2021-2-7 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-2-7 08:54
原本睇你啲字  荃灣站去灣景花園  嘩  多條2蚊選擇由荃灣返灣景  但睇唔明可以點樣石圍角後荃灣站  開埋你 ...

唔好意思 之前整嘅地圖有啲出錯  依家應該啱返
概恬來說的話新934去程跟 234C回程 (回程相反)
 樓主| 1234567 發表於 2021-2-7 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-7 11:13
點解唔係開條東區線而係開條同934/930X重疊嘅線?

如果係東區過海缐應該跟 290系更好 能夠做深入啲荃葵嘅通勤及人流位而非住宅位 做多啲東區入荃灣客 因為東區人口多過傳統港島區/
而且荃灣西約自己有條全日過海線可能會比較好 始終930x 對荃灣西邊來說是有啲慢 亦入唔到西約(到時930x應該可以雙向入如心全日服務埋荃灣西站客 因為愉城已經有全日934特快)

384047x 發表於 2021-2-7 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2021-2-7 12:15
唔好意思 之前整嘅地圖有啲出錯  依家應該啱返
概恬來說的話新934去程跟 234C回程 (回程相反)
...

新934兜到。。。我寧願荃景圍開
同埋新934比936a仲耐,而且936兜左四小龍之後黎木樹坐36m轉鐵仲快,四小龍亦有好多936客

反建議934非繁先經荃景圍返回原線,兩繁不變,
936a取消石圍角班次,改開932石圍角至和宜合道,葵涌道直達港島,收$18,開0720,0740,0800

不但老九繼續可以掠水,又方便上葵有935/932直達港島,四小龍青公用936,非繁客量唔夠就三合一

至於934,非繁仲係怕唔夠客拉去綠揚,大窩口上公路,唔經大涌道實夠客,反正934a咁行運吉都冇得反對,大涌道非繁客量唔多又有客貪930x平啲又只係慢幾分鐘唔坐934,不如做大窩口特快可能有出路
 樓主| 1234567 發表於 2021-2-7 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-2-7 16:46
新934兜到。。。我寧願荃景圍開
同埋新934比936a仲耐,而且936兜左四小龍之後黎木樹坐36m轉鐵仲快,四小 ...

多謝你的建議及提醒 睇返資料 確實梨木樹真係無快到(新934及936 由梨木樹至西隧口都要40分鐘 )但係石圍角、象山應該快咗

934如果要夾荃景圍係幾難 因為好難整到一條荃景圍開出嘅路線能夠唔兜咁兜西約嘅線 到時只會倒落39M轉地鐵 所以留比934a做更好
荃灣東已經有930X/930大窩口邨可以搭930 悅來嗰邊可以行去寶石大廈/聯仁街搭930X 所以唔係幾想再塞條專做荃灣西嘅線入去
大涌道嘅客唔少(下繁祈德尊可以落10幾20個 )因為相比934 930x 實在太慢 而且只係貴1蚊 大涌道客搭930x  應該係930x 去到銅鑼灣 而934只去到灣仔
四小龍係有客 但理應搵返當區路線處理 而唔係荃葵區 而且梨木樹/石圍角乘客的觀感應該是兜自己嘅區後直出公路 比兜其他區 落公路再上公路好

如果荃灣西約要有條夠客嘅全日過海線  934原線搭加快咗嘅石圍角會比較好 如果做石圍角就理應做埋即使冇加快到嘅梨木樹(做埋象山/老圍村)所以就有咁樣嘅重組