hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議49X改經大河道北(天橋)
開啟左側

建議49X改經大河道北(天橋)

andy92 發表於 2021-2-10 11:43 | 顯示全部樓層

千色/大河道去青衣既 $5.8 客又倒哂俾 409/K

改完快幾分鐘,但收入大減,得不償失
ate214 發表於 2021-2-10 12:23 | 顯示全部樓層

啊係
90年代因為同路段有48X所以49X返沙田唔停大河道
依家改上橋亦應該唔準停大河道
反正講到荃灣站橋面行上行落咁方便
THomas20010808 發表於 2021-2-10 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
眾安街行上荃灣站算合理步程,問題唔方便呀嘛,剩係得條都幾窄嘅樓梯
tonychow 發表於 2021-2-10 12:55 | 顯示全部樓層

青衣人係咪唔知眾安街 N 飛嘅重要性,個個 49X 頭站上仲未計有 249X E42
返學時段 48X 大河道已經留後,49X 眾安街都係上到 10 個左右,但係繼續留後
43X 經石圍角仲要塞燈,未計有貴 $1 同去沙市要轉車問題
都係果句,以前荃灣返 CU 搭紅綫轉綠綫轉火車仲快過死等三飛然後唔知幾多班先上到,grad 咗之後就算有事要去新東都只會用西鐵全月通搭到紅磡轉
49X 飛埋眾安街嘅話,開學之後等 5 班車都唔知上唔上到,樓主你覺得青衣人咁巴閉要第 3 條特快線入新東嘅話我就地底見,goodbye
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-2-10 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-2-10 12:23
啊係
90年代因為同路段有48X所以49X返沙田唔停大河道
依家改上橋亦應該唔準停大河道

51上橋前都係咁停,所以我建議49X跟

落橋就話站位位置停唔到,上橋停到嘅咪補返個唔駛上樓梯都到嘅站比千色、荃新天地一帶
miklcct 發表於 2021-2-10 15:58 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-10 12:55
青衣人係咪唔知眾安街 N 飛嘅重要性,個個 49X 頭站上仲未計有 249X E42
返學時段 48X 大河道已經留後,49X ...

青衣有2條特快線去新東,但係2條都係去大圍呢,而且2條都係行青衣西路,覆蓋唔到市中心一帶!對長安而言,49X同249X都係特慢線,兩條都係32分鐘先到沙田市中心,同269D由元朗站去沙田市中心一樣咁耐,E42又無份。
進智公交
THomas20010808 發表於 2021-2-10 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-10 15:58
青衣有2條特快線去新東,但係2條都係去大圍呢,而且2條都係行青衣西路,覆蓋唔到市中心一帶!對長安而言, ...

青衣要快車,其實冇問題嘅,爭取49P加班,仲快過只上橋但要經楊屋道嘅49x
GU9338 發表於 2021-2-11 09:18 | 顯示全部樓層
未有 249X 之前
青衣應該支持到 49X 全日一拆二 , 就算淨做青衣都應該見得人

但而家就算把啦
而且飛咗兩個大站 , 淨係流水客一車都三位數收入,樓主完全無回應過會點補
請用文明來說服我。
384047x 發表於 2021-2-12 03:14 來自手機 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-2-10 17:11
青衣要快車,其實冇問題嘅,爭取49P加班,仲快過只上橋但要經楊屋道嘅49x ...

唔止,作為曾經居住楊屋道既舊居民,相信果一帶住客(遠至海濱)都係坐49x入沙田,冇乜人因為快左5分鐘由地底改上49x,更加惶論全日改經

亦咁啱小弟住過青衣一帶,青衣站要保鐵一早落左去,反而49p可以吸返班客上黎
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-2-12 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-2-10 12:55
返學時段 48X 大河道已經留後,49X ...

青衣要快嘅一早睇住ETA上咗249X

E42只係停青衣西路,最旺嘅青衣中南一帶同長安、青衣城都做唔到,作用有限

我只係想加快49X荃灣段車程,等佢飛走青公、西樓角路、蕙荃路燈陣,有架快車由如心、荃新天地上城隧口,距離第3條青衣沙條特快仲差好遠

至於早繁眾安街留後,一係就48P加返學時段班次,等同時段48X可以直行青公同主力做荃灣市,一係就開上繁49P

其實眾安街上城隧口,亦可以比貴少少上73X 278X
(可以考慮要求加城隧落車拍卡回贈)