hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴75 97 改為循環運作
開啟左側

建議城巴75 97 改為循環運作

kay 發表於 2021-2-8 11:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

城巴當年曾建議75改為繁忙時間服務
90 97縮短去灣仔
最後只是削減班次
但客量仍不理想

善巴入主後
相信無可避免會有整頓

建議如下
75及97
到北海中心後
經杜老誌道出海皮直往中環
不經畢打街及交易廣場

北海中心後
下一站為怡和大廈
再折返金鐘返回原有路線

建議兩線在班次不變下
各削減一部巴士

好處
路程縮短
減少進入畢打街,交易廣場繁忙路段
與當年縮短去灣仔相比
只是以最短時間加停中環

受影響乘客
南區>金鐘 MTR或72A/75/96/97轉乘37A
交易廣場>南區 70轉乘72A/75/96/97/99

世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2021-2-8 12:25 | 顯示全部樓層
其實上年建議 75 97 早繁快速回車都ban
減班都基本上最容易做

大抵都係唔做金鐘為主,但要做修頓前提下,可以改既空間唔大
.
 樓主| kay 發表於 2021-2-8 13:16 | 顯示全部樓層
依家有香隧BBI
只要BBI去到,受影響人數唔多
都應該推

好似下繁590
單層夠載
始終比左個592轉乘
592價錢,類近590服務
要快去晒MTR
要平轉一次車都唔MIND
世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2021-2-8 19:22 | 顯示全部樓層

自私地諗
摩頓台線轉循環可以放總站空間出黎俾新界線用
好過中環受惠者有限

當然 72 592 仲係咁高客量就唔好啦
請用文明來說服我。
天空之神 發表於 2021-2-8 19:32 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-2-8 19:22
自私地諗
好過中環受惠者有限

咁76 92 都搬走左或消失左
得返 72A/96,咁唔好攪利東同深灣啦

75/97 都就死
.
天空之神 發表於 2021-2-8 19:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-2-8 13:16
依家有香隧BBI
只要BBI去到,受影響人數唔多
都應該推

其實590 摺左佢換90 延長海半好過啦
.
 樓主| kay 發表於 2021-2-8 19:39 | 顯示全部樓層

其實就善巴方針
本人曾想過一堆南區線轉循環
但前提係要縮短行車時間
班次不變下減車

好似4X/30X循環有SO

但去到7/91,效果似乎唔得

72A/96就算跟76返轉頭
都慳唔到車
76本身轉循環,3部車都CUT唔到1部

本來見海皮有99,返南區96跟99行
但希慎堅拿道西班客唔會過
世界很簡單 人類很複雜
SE7378 發表於 2021-2-8 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-2-8 19:22
自私地諗
好過中環受惠者有限

鵝頸橋同香隧一塞,72A 同 96 就變無定向班次,
到時客量再跌一跌,隨時可以一腳送佢哋同 75 97 一齊上路啦。

摩頓台總站要放位嘅話,可否考慮 72A 上勵德邨,
然後 96 擺威非路道或銅鑼灣道?換 967 入去就好。
 樓主| kay 發表於 2021-2-8 19:58 | 顯示全部樓層
今時今日轉循環
都好難考慮路面情況

不過唔塞車下
非繁有D線轉循環
的確可以慳到1部車

好似110
唔來回行尖東,唔入九龍站
最後都慳左部車做多左客

當然75/97/72A/96轉循環唔會多左人搭
但慳到1部車,巴士公司繼續做落去蝕少D
未必唔可行

既然今日可以轉37A/70去中環
75/90/97非繁剩係去灣仔一D都唔過份
呢3條線加埋應該8部車就得(2+3+3)
90同97併埋既話,應該7部都得(2+5)

如果唔係就浪費轉車站
世界很簡單 人類很複雜
HM3044 發表於 2021-2-9 04:14 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-2-8 19:58
今時今日轉循環
都好難考慮路面情況

75/90/97灣仔道都多人上
如果放棄中環金鐘,就直頭可以拉一條90P做鴨島-黃竹坑-灣仔短棍,可以紅教堂掉頭