hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議E41來回增設長安及城門隧道分站,及調整E32服務 ...
開啟左側

建議E41來回增設長安及城門隧道分站,及調整E32服務

hon_son_wilson 發表於 2021-2-13 10:41 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-2-13 00:01
任何A線E線根本唔應該停城隧
A線做緊機場特快就唔駛講
E線走線本身已經慢

論現有新界東往來青衣全日路線,城隧有兜荃灣的49X,青沙有勁疏的249X。
兩隧轉乘已覆蓋新界東大部分地區,北區有279X,其餘只欠泥涌、白石角、大埔富亨/太和一帶。
而249X青沙轉乘+大圍走線,剛好能夠取代E42直達青衣的服務,只係厹巴唔想位位$13.9變成$9.1啫。

論需求,青衣應該想要石門/白石角/大埔,新界東多數都係想去長安/機鐵站轉車。
論競爭,鐵路轉乘次數愈多(例如屯馬線沿線),巴士就愈易跑出。

要增加新界東往來青衣全日路線,唔應該向新界東/九龍E線埋手。
一係開多條城隧線直達青衣,雖然城隧轉乘站現時已接近飽和。
一係增強青沙系列路線(特別係249X),取代E42之餘,亦可分擔城隧轉乘客。
當然,點睇都係城隧線易做d。

如果俾我構思新界東往來青衣全日路線,會有2個方案:
#1 大埔富亨、大埔中心、安慈路、太和 [新增城隧大埔網絡]
#2 泥涌、西沙路(烏溪沙-馬市-富安)、亞公角、石門 [方便馬鞍山來往青衣/大嶼山]
城隧後直達青衣,停長安、機鐵站、青敬路、青衣碼頭總站,全程收費約$12。
雖然青沙轉乘有待改善,但青衣西/南始終應該留俾249X做。

Waiyin12 發表於 2021-2-13 12:05 | 顯示全部樓層
E線走線本身已經慢

A10 A11 A12表示: 點解我仲要停西隧口
明明圓方已經有A22

A36 A37 A43一樣停欖隧

A33X改屯赤前都有停屯轉
https://www.instagram.com/_yying.__/
Kj2052 發表於 2021-2-14 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
一係e42停城隧加分段
一係立即開e43
否則無得傾

ate214 發表於 2021-2-14 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-2-13 12:05
明明圓方已經有A22

城隧做埋現金同免拍卡轉乘
可以相提並論?
Kj2052 發表於 2021-2-14 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
E線走線本身已經慢

岩岩醒起
除咗上水/粉嶺外
仲有成個馬鞍山+石門/第一城無e線
睇嚟E41/2有必要加停城隧
Waiyin12 發表於 2021-2-14 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-2-14 12:56
城隧做埋現金同免拍卡轉乘
可以相提並論?

還掂北行上馬鞍山、大埔、北區線都係要拍卡
轉40X 43X 73X 278X變返一般互補差價BBI應該唔難
(A/E車加站就無BBI; 換句話講,只可以免費轉沙田車,其他一律比正價)

南行有人想坐A/E車去到城隧口跳車、免費上第二架荃葵青車都吹佢
(但嗰條友上得A/E車都比貴咗唔少)

現金客只係極少數
好似一般BBI咁唔理都可以
Waiyin12 發表於 2021-2-14 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2021-2-13 10:41
論現有新界東往來青衣全日路線,城隧有兜荃灣的49X,青沙有勁疏的249X。
兩隧轉乘已覆蓋新界東大部分地區 ...

49X青衣上城隧真心慢
楊屋道、西樓角路、蕙荃路永遠唔順燈
長安到城隧口20分鐘起跳
(同樣時間249X已經由青機去到青沙轉車站)
仲未計兩繁城隧上73X注定要罰企

青沙轉乘問題係所有車太疏
青衣出發睇ETA坐249X係work
我青衣去馬鞍山,我送咗班286C車尾,都可以落大圍/沙田轉區內線/落鐵
但新東去青衣,上到青沙先嚟走咗班249X,喺轉車站食半粒鐘風呢個風險我就承受唔起
(一般約時間我到唔會提早半個鐘啦)

ate214 發表於 2021-2-14 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-14 13:32
還掂北行上馬鞍山、大埔、北區線都係要拍卡
轉40X 43X 73X 278X變返一般互補差價BBI應該唔難
(A/E車加站 ...

一係改成一邊免拍卡一邊唔使
一係改成兩邊都要拍卡轉
但無論兩種都擾民至極
特別係40X個啲靠城隧既二次轉乘

絕版,請
Waiyin12 發表於 2021-2-14 21:50 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-2-14 14:25
一係改成一邊免拍卡一邊唔使
一係改成兩邊都要拍卡轉
但無論兩種都擾民至極

依家兩款都唔係
南行263, 269D
北行40X, 43X, 73X, 278X (打漏莫怪) 要拍卡
其他唔駛拍卡

我只係建議將要拍卡嘅改返做一般BBI
其他無郁過
二次轉乘嘅唔該入埋電腦系統
(參考287X > 280X > 九巴獨營西隧線)
https://www.instagram.com/_yying.__/
kitarolo 發表於 2021-2-14 22:33 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-2-13 12:05
明明圓方已經有A22

最最最極緻就係A43P入新田轉一圈
停隧道口、轉車站雖然係慢咗但唔夠
樓主將長途線複製,入長安一圈咁難睇……

都係嗰句,位位收足真係流晒口水,
不過代價由長途客/車長承擔,亦唔會加密
班次,搵E41加停長安,青衣更可不用出資源

現金客只係極少數
好似一般BBI咁唔理都可以

睇吓#20點講:

E41/E42去沙田/馬鞍山/大埔,跟返
其他九巴線咁收$0-2,轉278X去北區就用BBI系統
令到要比足$13.9,但係用現金就有得走漏洞淨係補$4.9

對營運商有利時就可以不理
但有損利益時就一個都嫌多

同埋我唔方便講邊個組合啦
因為BBI僅限使用一次,三程車時就要取捨
用現金付款令乘客攞最大回贈,例子並唔少。