hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求九巴3S提供下繁服務
開啟左側

要求九巴3S提供下繁服務

FBI2 發表於 2021-2-12 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層

開乜線都多餘,最直接方法是把3C往慈雲山方向加停龍幡苑分站
EX-TL 發表於 2021-2-12 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2021-2-11 18:09
想開3S無問題, 不過唔好拖慈雲山落水
3S係唔到慈雲山嘅, 唔好講到3S開左慈雲山交通就改善左好多
...

已經又慢又頹嘅慈雲山線3B兜入鑽鐵清小巴客, 唔見得改善緊慈雲山交通, 反而3S專做鑽石山-斧山道, 3B唔駛兜, 唔係對慈雲山有利嗎?

慈雲山同斧山道唇齒相依, 照顧到斧山道就未必對慈雲山好, 3D 3M呢兩條向東行除外.

樓主問題只係下繁返上山, 如果唔介意用慈雲山線兜鑽鐵嘅, 用5P 5X是但一條, 並改經斧山道上慈雲山, 起碼九龍城飛橋, 少啲受塞車影響車程.

再絕啲, 叫城巴E23A下繁4半至6半機場開出兜鑽鐵 斧山道上慈南, 居民平價搭A車返歸, 唔駛打搞九巴, 影響慈雲山最少, 慈樂邨有5C 5P 5X快慢悉隨尊便.

甚至乎城巴樂意開彩虹道中載上山, 確保鑽鐵班次穩定, 呢啲細節九巴淨係識放喺大長途, 5蚊雞線唔稀罕.

不過又咁講, 早幾年藍田站上寶達條小巴人龍, 九巴遲遲先肯開13S, 結果居民繼續排小巴, 巴士空載.

如果3B 5X E23A開入鑽鐵上山, 係咪等於班客會搭巴士呢, 我睇未必囉, 最後對原有乘客帶來影響, 又做唔到目標乘客群, 開3S就唔同, 起碼見個勢唔掂, 要縮沙話咁易.
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-12 12:28 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-12 12:18
開乜線都多餘,最直接方法是把3C往慈雲山方向加停龍幡苑分站

3C沙田坳道已經很多人搭上山,龍幡苑就會慢很多,得不償失
FBI2 發表於 2021-2-12 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-2-12 12:28
3C沙田坳道已經很多人搭上山,兜龍幡苑就會慢很多,得不償失

咁淨係搵3B改路就ok,行車時間不會影響太多,而且唔駛加車,但要問問鳳德村地區意見。
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-12 12:38 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-12 12:35
咁淨係搵3B改路就ok,行車時間不會影響太多,而且唔駛加車,但要問問鳳德村地區意見。 ...

鳳德客可以改搭5C
6516 發表於 2021-2-12 13:06 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-12 12:26
已經又慢又頹嘅慈雲山線3B兜入鑽鐵清小巴客, 唔見得改善緊慈雲山交通, 反而3S專做鑽石山-斧山道, 3B唔駛 ...

其實只係你諗得太理想, 有3S唔代表3B會有改善
成條3B都有5C 116頂住, 有幾多人會特登等3B番慈雲山
兜入去根本影響唔到原有慈雲山客

3B兜入去受益(同埋被影響)嘅係斧山道沿線, 同埋鑽石山站轉車番慈雲山嘅人
某程度上係雙贏, 只係九龍公司想唔想贏, 同埋小巴公司俾唔俾人贏

你講嘅5P 5X先大影響, 慈雲山人貪佢快先搭, 你就改慢佢, 同慈雲山過唔去呀?
jocosben 發表於 2021-2-12 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-2-12 12:26
已經又慢又頹嘅慈雲山線3B兜入鑽鐵清小巴客, 唔見得改善緊慈雲山交通, 反而3S專做鑽石山-斧山道, 3B唔駛 ...

開3S要用額外資源,而3B唔使
EX-TL 發表於 2021-2-12 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2021-2-12 13:06
其實只係你諗得太理想, 有3S唔代表3B會有改善
成條3B都有5C 116頂住, 有幾多人會特登等3B番慈雲山
兜入去 ...

斧山道人口增加, 3B你又講到唔關慈雲山事, 咁3B即係斧山道線.

斧山道冇快線, 你改慢條3B, 斧山班客慢左, 架車又迫咗(雖然唔知小巴客最後搭唔搭), 而且係用緊慈雲山資源, 第日3X要改善服務係搵3B, 到時慈雲山人用3X, 你都係要當番3B係慈雲山線, 咁3B邊得嚟做到咁多嘢?

開3S可以明正言順做斧山道, 符合你將慈雲山同斧山道分開計的準則.

用5P 5X改只係由改3B諗出嚟, 我冇同任何人過唔去!
EX-TL 發表於 2021-2-12 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-2-12 13:39
開3S要用額外資源,而3B唔使

諗清楚, 鑽鐵一堆人等車上山的同時, 出面龍翔道 大磡道咩世界, 我諗喺呢度睇過將軍澳世界大戰唔會陌生.

當3B兜完鑽鐵再去志蓮淨苑, 無非要由大磡道上, 頂住架車, 班次唔穩定, 最後要加車畀3B可期.

3S擺龍蟠街, 唔同入鑽鐵, 加車應該係用嚟做生意, 唔係用嚟穩定班次.

即使特別批准3B離開鑽鐵後右轉龍蟠街, 亦唔見得兜一兜鑽鐵上一大班客, 停燈時間又會多咗, 車程長咗一樣有可能要加車, 最後由慈雲山線找數機會大.
FBI2 發表於 2021-2-12 14:59 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-2-12 14:19
諗清楚, 鑽鐵一堆人等車上山的同時, 出面龍翔道 大磡道咩世界, 我諗喺呢度睇過將軍澳世界大戰唔會陌生.

...

如果龍幡街可以右轉鳳德道,3B改路只需用多5分鐘內的車程,車都唔駛加之餘,仲可以趁屯馬線通車後減車,更加可以叫做"塞住鑽鐵上山小巴爆棚把口".
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工