hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求九巴3S提供下繁服務
開啟左側

要求九巴3S提供下繁服務

天空之神 發表於 2021-2-12 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層

3av188 發表於 2021-2-12 16:28
如果3M唔去彩虹總站,轉乘要靠3D,轉晒轉乘優惠俾3D慈雲山居民應該冇咩所謂

彩虹巴總要清客都可以拉條15A ...

等豐盛街駁通
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-12 23:33 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-12 22:22
慈雲山該起地鐵站,又唔走去起,整左條廢既所謂有蓋行人路去鑽石山站,浪費金錢。

慈雲山加唔到車,係因 ...

富暉樓多二千幾人入伙,就算九巴唔加車都唔應該減,無理由多左人住的地方仲少車過以前

至於3B,5,116受地鐵影響,前兩者的確會流失客量,但後者未必有大影響,因為116主要做銅鑼灣過海客,搭屯馬綫過海一來車費太貴,二來最少轉兩次車,上上落落行得遠,巴士慢過地鐵唔代表全部人搭鐵唔搭巴士,繁時應該開116X不停九龍城/土瓜灣/紅隧口,由新蒲崗直接過海去銅鑼灣

其實鑽鐵下繁19M/33A供不應求,攞3B,5減左嘅車整返條接駁線上山都唔過份,無理由有生意唔做
ksmbh 發表於 2021-2-12 23:35 | 顯示全部樓層
比起其他地區自動電梯
慈雲山個行人系統都特別差
起佐都唔覺好有用
FBI2 發表於 2021-2-13 01:06 | 顯示全部樓層

我考慮向署方提出優化205M服務,概念如下:
早繁兩班由慈中開,經慈雲山道,斧山道,然後跟84M出龍翔道,再返黃大仙總站
下繁兩班由黃大仙開,經龍幡街,鳳德道,斧山道,慈雲山道返慈中

主要考慮如何分流小巴,但又不會和小巴有正面競爭,於是想到這個建議.

路線由5C抽車
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2021-2-13 01:07 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-2-12 23:33
富暉樓多二千幾人入伙,就算九巴唔加車都唔應該減,無理由多左人住的地方仲少車過以前

至於3B,5,116受地 ...

搵5C抽車去加強205M服務,以及改205M走線.

另外,116X開下繁特快直去慈雲山可行,由116抽車.

不過,仍然要說明,3B,5,116第日有地鐵,車都要照CUT,除非客量冇跌.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
teddybus 發表於 2021-2-13 01:22 來自手機 | 顯示全部樓層
想3S開平日?問咗小巴公司未?
6516 發表於 2021-2-13 10:13 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-2-12 14:08
斧山道人口增加, 3B你又講到唔關慈雲山事, 咁3B即係斧山道線.

斧山道冇快線, 你改慢條3B, 斧山班客慢左, ...

3B擺明係斧山道線, 某程度上3B係應該離開慈雲山直接擺富山就算
做番斧山道客兜入去慢左好應份, 要快嘅仲有116同5號仔

講到尾, 其實唔駛FF太多, 因為運輸署出名垃圾
運輸署搞得掂小巴公司嘅, 我舉腳贊將3B成條cut左佢變3S平日版同埋205M全日
205M行富祐上慈雲山, 另一條行宏景上富山, 慈雲山同斧山各取所需
反正地理問題慈雲山同富山去邊都要轉車, 轉地鐵自然係最好最多人用
不過你搞得掂小巴公司都仲要過埋區議會, 我睇唔到有可能發生

3X原線有更快更密嘅紅van, 除左早繁同2蚊客, 3X需求同競爭力唔大
如果運輸署咁威可以成條紅van殺左咯, 咁咪有本錢開3X囉
否則3X唔夠客只會繼續阻街

慈雲山要改善服務, 首先係減少小巴
我唔係仇小巴, 但當你見到條斜路連續6 7部都係小巴轉上黎, 你就知道佢地車海程度
減左小巴先有路面空間同客量去改善交通服務
奈何香港人唔等得乜都要快, 小巴快坐滿就快啲開快啲到, 所以呢個只會係FF
住慈雲山唔想塞車又唔想等車耐, 最好就係靠自己嘅11號
0q9w8e 發表於 2021-2-13 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層
多咗人不如拉2B竹園後經富山落彩虹
FBI2 發表於 2021-2-13 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
唔係唔想巴士公司改善地鐵站至慈雲山服務,而係面對呢堆車陣,巴士公司可以點做? 運輸署班官係打工mode,唔做唔錯,俾既得利益者嘈兩嘈已經唔敢搞。
tommy14D 發表於 2021-2-13 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-13 10:26
唔係唔想巴士公司改善地鐵站至慈雲山服務,而係面對呢堆車陣,巴士公司可以點做? 運輸署班官係打工mode, ...

對比秀茂坪啲小巴公司都唔會反對巴士公司開線幫下手
例子有14D vs 60綠小,本身完全重疊,但係兩條線都做唔曬啲客,證明到客源夠嘅話其實開多啲巴士線係冇問題,只靠小巴根本上解決唔到問題