hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求九巴3S提供下繁服務
開啟左側

要求九巴3S提供下繁服務

天空之神 發表於 2021-2-13 10:35 | 顯示全部樓層

巴士公司做駁腳線成本太高

一係203E 改去鑽石山,鑽石山 <> 富山 $3.7-$4.3 有回水機
3B ,11 併入加強班次

連帶 203E 沿途出旺角競爭力提高
又可以做多一水客

都係果一句,小巴做唔哂批客既就好應該開放市場
.
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-13 11:14 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-13 01:07
搵5C抽車去加強205M服務,以及改205M走線.

另外,116X開下繁特快直去慈雲山可行,由116抽車.

如果下繁有3S,話知佢5號CUT到20分鐘一班,3B CUT到半粒鐘一班
只要下繁有巴士疏導小巴人龍,問題已經可以解決
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-13 11:16 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-13 01:06
我考慮向署方提出優化205M服務,概念如下:
早繁兩班由慈中開,經慈雲山道,斧山道,然後跟84M出龍翔道,再返黃大 ...

如果改行富山,攞3B,5資源開呢條線就得
M722 發表於 2021-2-13 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2021-2-13 10:31
對比秀茂坪啲小巴公司都唔會反對巴士公司開線幫下手
例子有14D vs 60綠小,本身完全重疊,但係兩條線都做 ...

60綠van車隊,應付唔到四順、秀茂坪、藍田龐大客量
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-13 11:27 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-2-13 10:19
多咗人不如拉2B竹園後經富山落彩虹

2B咁疏車,要拉都拉1號/103,仲有過左竹園後經富山落彩虹你想條線點行?巴士唔行得沙田坳道,如果好似72小巴咁行,去到志蓮淨苑就有分叉路,一係上富山,一係落彩虹
FBI2 發表於 2021-2-13 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-2-13 11:14
如果下繁有3S,話知佢5號CUT到20分鐘一班,3B CUT到半粒鐘一班
只要下繁有巴士疏導小巴人龍,問題已經可 ...

老實講,如果巴士公司開到3S常規化,晨早開左啦,有錢賺你估巴士公司唔想做咩。兩間小巴公司有幾惡你唔會唔知嘛。
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-13 13:08 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-13 10:26
唔係唔想巴士公司改善地鐵站至慈雲山服務,而係面對呢堆車陣,巴士公司可以點做? 運輸署班官係打工mode, ...

九巴靜係做繁時接駁已經足夠,因為繁時小巴供不應求,非繁就繼續搭小巴
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-13 13:10 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-13 12:17
老實講,如果巴士公司開到3S常規化,晨早開左啦,有錢賺你估巴士公司唔想做咩。兩間小巴公司有幾惡你唔會 ...

唔駛搵藉口,九巴肯做無理由做唔到,新界西北夠有輕鐵競爭,點解九巴可以做到雙向分段?
JX9097 發表於 2021-2-13 15:26 | 顯示全部樓層

豐盛街幾時話駁通?
JX9097 發表於 2021-2-13 15:33 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-13 10:26
唔係唔想巴士公司改善地鐵站至慈雲山服務,而係面對呢堆車陣,巴士公司可以點做? 運輸署班官係打工mode, ...

以前就開足車
依家?疏咗幾多?
堆車24小時都泊喺個站頭

牛池灣,坑口都有類似情況
成個街業根本就唔夠司機