hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【交換禮物】建議 68E/68M/268B 重組
開啟左側

【交換禮物】建議 68E/68M/268B 重組

SE7378 發表於 2021-2-13 18:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的

1. 釋放尖沙咀道路配額,以為其他更有需要的地區提供直達服務
2. 釋放資源,滿足元朗市來往葵涌,以及大馬路來往青衣的服務需求

詳細內容

1. 68E 改為 元朗公園 <> 葵興站,不再途經青衣

往葵興站方向:
1. 元朗公園總站
⋯(原 68E 走線)⋯
16. 大欖隧道
17. 葵青劇院
18. 葵芳站巴士總站
19. 葵芳邨
20. 葵興站總站

往元朗公園方向:
1. 葵興站總站
2. 葵芳邨
3. 葵涌廣場
4. 新都會廣場
5. 大欖隧道
⋯(原 68E 走線)⋯
18. 元朗公園總站

班次:
整體班次加密至全日 15/20/30 分鐘一班

用車:
現階段維持不變,視乎客量增減,再行調整

收費:
全程 $11.1
葵青劇院往葵興站 $4.3
大欖隧道往元朗公園 $10.1
形點 I 往元朗公園 $4.3

2. 配合 68E 改動,68M 調整班次至全日 5/8/10/12/15 分鐘一班,減 2 車

3. 新增 268,朗屏站 <> 青衣站

往青衣站方向:
1. 朗屏站總站
2. 宏富苑
3. 朗屏邨珠屏樓
4. 朗屏邨總站
5. 香港家庭計劃指導會
6. 元朗喜利徑
7. 元朗谷亭街
8. 形點 II
9. 形點 I
10. 大欖隧道
11. 青華苑
12. 長亨邨
13. 青宏苑
14. 灝景灣
15. 青衣站

往朗屏站方向:
1. 青衣站
2. 長安邨安湄樓
3. 長亨邨
4. 青華苑
5. 大欖隧道
6. 形點 I
7. 又新街
8. 大棠路
9. 康樂路
10. 水邊圍邨康水樓
11. 朗屏邨悅屏樓
12. 朗屏站總站

班次:
全日 20/30 分鐘一班

用車:
派 9 車,由 68M/268B 抽調,平日需額外增派 3 車

收費:
全程 $11.1
青華苑往青衣站 $4.3
大欖隧道往朗屏站 $10.1
形點 I 往朗屏站 $4.3

4. 268B 取消服務,減 4 車(平日)/  6 車(假日)

受影響乘客

1. 十八鄉路、鳳翔路、凹頭 <> 青衣:
乘客可乘搭 68E 至大欖隧道後轉乘 268(第二程免費)或 279X

2. 朗屏、元朗 <> 尖沙咀、紅磡:
由於大部分客源已由九龍南綫接收,預計影響不大;
倘有需要,乘客可乘搭 268 至大欖隧道後轉乘 269B

後續

1. 68A 朗屏及元朗來往青衣的客源將流失至 268,
倘若可處理屯門來往青衣(57M/66M 重組?)、
大西北區內段(屯門、藍地、洪水橋 -> 元朗),
以及眾安街、大窩口往青衣城(41M/41P 重組?)的服務空缺,
68A 或可考慮恢復區域性重組前之元朗區走線(維持繞經洪福邨),
總站遷往葵涌,方便藍地、洪水橋及屏山乘客

2. 68E 或可考慮與 269M 交換用車,延長至祖堯邨,
換取後者縮短,釋放資源投放至元朗及天水圍區其他路線重組

3. 68E 仍需繞經凹頭,對元朗來往葵涌車程存在一定影響,
若 268M 可加密班次兼擴大服務範圍(加經荃灣站、大河道?),
可以考慮完全由後者取代凹頭對外功能,提升 68E 車程吸引力

全文完,歡迎討論。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
GU9338 發表於 2021-2-13 20:26 | 顯示全部樓層
青衣線仍然以青衣站止步,我個人覺得有所不足
無論 68E 又好新線 268 都好,我覺得都有需要延長惠及青衣中南

葵涌線問題
大馬路 <> 葵涌仍然係空白,其實會唔會未能平息訴求 ?
繁時直接抽 68M 車開條大馬路 <> 葵涌線會唔會容易塞住人把口 ?

離題一講
以前都提議過斬 268B
不過我就傾向將資源俾 968X 全日
請用文明來說服我。
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-13 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-2-13 20:26
青衣線仍然以青衣站止步,我個人覺得有所不足
無論 68E 又好新線 268 都好,我覺得都有需要延長惠及青衣中 ...

我諗 268 現階段未拉得上去青衣中南,因為唔夠車,
今次 68E 分拆已經有啲勉強,就算有 68M 同 268B 都只係岩岩好,
然而 268 都做唔翻 68E 最密嘅班次水平,再拉就應該唔夠車跑,
所以我傾向於第一步幫大馬路 <> 青衣提供返服務,
先解決當年就咁取消 264M 後留低嘅問題,谷大返元朗青衣塊餅,
再視乎客量增長,等九巴變啲車出嚟幫 268 加班兼延長去青衣南,
又或者青衣自己先行交車(43M?)都可以成事。

至於大馬路 <> 葵涌依然真空,原因都係呢段直車唔係今次主要目的,
而係諗辦法保留元朗南出欖隧直車之餘,做得返大馬路青衣生意,
葵涌特快算係用黎同元朗南換走青衣直車嘅條件,反正後者需求根本唔高,
依家元朗南搭 68E 嘅應該都係去欖隧轉車,但亦係因為咁而抽唔走,
上次 68F 交換 68E 都唔成事,導致元朗青衣個局膠著,
所以今次要兩面周全,做葵涌只係順手填補空缺,唔係最主要目的。

師兄繁時抽 68M 車做大馬路 <> 葵涌都值得考慮,
但如果佢哋堅持要全日,咁樣我哋嘅建議都無辦法塞住佢哋把口,
反正依家大馬路 <> 葵涌係一班都未有,不如重組之後視乎情況再算。

又或者,如果佢哋真係堅持要全日延長 68M 去葵芳,
或者可以成全佢哋,同時 68E 減 2 車,縮落荃灣食 68M 特車,
然後照樣攞走 268B 果六部車開 268,不過後續要縮 269M 去荃灣嘅話,
就應該要 268M 經楊屋道、葵福路同葵芳拉入祖堯補位,
雖然到時可以做翻楊屋道出欖隧嘅位,仲做多咗葵福路,
不過一來唔知可以響邊度搵單層加落 268M,二來欖隧葵涌特快就做唔到,
三來就荔景及祖堯黎講,做形點同大馬路擦邊應該會好過峻巒止步。

最後到 968X 全日,我諗大方向都係抽 968 車去做,
極其量都係搵 68 找數,不過峻巒出形點得返 68F 未知會唔會有問題 ⋯⋯
GU9338 發表於 2021-2-14 10:05 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-2-13 23:38
我諗 268 現階段未拉得上去青衣中南,因為唔夠車,
今次 68E 分拆已經有啲勉強,就算有 68M 同 268B 都只 ...

全日葵涌線就算啦,成個欖轉係度

至於青衣線,作為既得利益者都想有返大馬路直車,不過資源運用上我傾向 68X 268X 呢堆長途線加 68E 279X 回水轉乘,好過青衣方向要死等一條 68M 再轉,如果仲係擔心欖隧食西北風,我會想 68E 加到 20 分班

park yoho 得返 68F 係一定會出事,間中入元朗都見過唔少次 68/F ASC 企住出入 ......
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-14 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-2-14 10:05
全日葵涌線就算啦,成個欖轉係度

至於青衣線,作為既得利益者都想有返大馬路直車,不過資源運用上我傾向 ...

想當年 68M 拉過一次去葵盛圍,但最後都因嚴重脫班而打回頭,
雖然依家有轉車站,但全日拉去葵涌仍有可能造成元朗荃灣班次不穩,
所以我都係傾向大馬路出葵涌一班都唔比,靠 68M+268 上欖隧轉車就算。

大馬路上欖隧轉車嘅選擇入面,68M 無論係班次定係收費都係最佳水平,
所以長期不勝負荷,如果開 268,收費只係貴 $1,繁時一個鐘多咗三班,
可能都幫到 68M 唔少,朗屏仲多咗上欖轉嘅平價選擇。
睇到呢度,或者你會明白 268 行大馬路嘅另一個原因,
亦唔傾向搞 68X/268X 回水轉乘,唔想令佢哋兩繁上車難度增加 ⋯⋯

至於 Park Yoho,68/68F 做聯合班次出博愛同形點應該係最佳選擇,
不過 68 服務範圍可以再擴大,或者俾朗屏邨同德業街唔使兜大馬路出形點,
而 268M,我諗到一係跟 10598C 兄建議改大循環,
回程行大河道北同象鼻山路上屯公,做埋荃灣市同紅線接駁,
一係就等錦田南新公屋落成後來回繞經,做大個基本盤。
10598C 發表於 2021-2-20 16:12 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-2-14 12:01
想當年 68M 拉過一次去葵盛圍,但最後都因嚴重脫班而打回頭,
雖然依家有轉車站,但全日拉去葵涌仍有可能 ...

抱歉,早前未有睇到師兄嘅留言

對於268M近排小弟有另外嘅睇法,一來係海興路入口問題,二來係有班客真係會對準時間等268M,變成循環線乘客難掌握乘車時間,分分鐘差過唔改

所以,小弟覺得268M可以改經荃錦交匯處、大河道北,經荃灣站去荃灣西站
不過以我所知繁忙時間荃錦交匯處有時都會塞車,但小弟唔熟荃錦交匯處交通狀況,要睇下其他版友有冇補充

至於68,個人唔建議大改,而家68定線唔錯,做到曬轉乘客(來回都做到同站轉乘)同駁鐵、行街客,甚至係峻巒來往博愛醫院客,以及直到形點室內站

唯一應該做嘅嘢,係諗辦法將68F班次再就好少少,令到回程唔使兩部車拖卡嚟

至於東頭工業區,個人想開荃葵線多過開區內線,畢竟如果68繼續以呢個班次服務,對東頭工業區都係冇乜吸引力,而亦都只係同611小巴競爭

咁倒不如配合朗天路公屋發展,開一條經朗屏、東頭工業區、形點去荃葵巴士線,順便做埋葵涌去元朗形點(九巴應該都淨係關心形點,大馬路who cares?)
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-20 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-2-20 16:12
抱歉,早前未有睇到師兄嘅留言

對於268M近排小弟有另外嘅睇法,一來係海興路入口問題,二來係有班客真係 ...

268M 咁樣改都做到紅綫接駁,而且比逆時針循環快,值得考慮。

依家個人後續諗法係改咗 68E 做元朗葵涌特快之後,
諗辦法加密到全日 20 做元朗南對外主力,全面取代 68F,
到時後者可以唔使再行元朗南,而改行大球場個邊出大馬路,
俾峻巒可以一程直達形點以外嘅元朗市,應該較理想。

東頭工業區接駁嗰度,認同 68 現時班次未如理想,
長遠要開朗屏經東頭工業區去欖轉兼出市區嘅巴士都係可取方向,
不過基於我個方案框架,可能會係上面嘅 68F 拉去朗邊,
朗屏新線荃灣止步,全日 20/30,高埔先上公路,正好進一步取代 68E。
10598C 發表於 2021-2-22 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-2-20 17:52
268M 咁樣改都做到紅綫接駁,而且比逆時針循環快,值得考慮。

依家個人後續諗法係改咗 68E 做元朗葵涌特 ...

如果268M維持雙向線但來回程改經大河道北,來往峻巒至荃灣西站車程會增加約3-5分鐘
但本身268M都唔係target快,要快嘅一早去咗620,268M相反係峻巒駁西鐵最平選擇,所以車程稍為增加(未至於流失荃灣西客)但做埋荃灣市同荃灣站,應該除笨有精

至於元朗葵涌線,個人唔太想欖隧線逆走,所以小弟選擇搵朗天路公屋+朗屏去開新線,比朗屏線做曬荃灣市+葵涌兩者
朗屏線如果跟師兄計劃中荃灣止步,單靠荃灣市未必夠做得起,尤其朗屏有機會搭西鐵出荃灣西再行上去荃灣市中心,荃葵都做曬會穩陣好多

另外,贊成做大68E去取代68F元朗南角色嘅大方向
但個人覺得而家68E角色上尚算可以,並非必要開大馬路青衣新線,而家大馬路去青衣本身有68M退水轉乘,仲平過68E一蚊,想搭直車可以行去鳳庭苑搭車,反正元朗啲路唔算難行
就算開新線,都好有可能係二奶角色

至於68F改經大馬路去朗天路公屋,去比頭尾兩邊有車去元朗大馬路,個人係唔反對
不過要留意小巴609嘅反應,始終咁樣一改基本上成條線同609重疊
而且小弟亦都諗緊係咪真係要開一條大馬路線,定係一條小巴去朗屏站,經大橋街市、朗屏邨,另一條巴士/小巴線去雞地同形點
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-22 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-2-22 11:38
如果268M維持雙向線但來回程改經大河道北,來往峻巒至荃灣西站車程會增加約3-5分鐘
但本身268M都唔係targ ...

天水圍 3M 都入葵涌,朗屏線同元南線一齊去葵涌亦未嘗不可,
不過個人傾向元南線好似上面方案咁做欖隧葵涌特快,
朗屏線就跟 269M 行法落祖堯,兼取代元南線做埋朗善邨,
咁樣元南上欖隧會快過以前,亦可放生 269M 縮線慳車。

至於點解咁想開大馬路青衣線,係因為 RDP 建議過 68E 咁改,
而用 68F 補償元朗南對外接駁,不過因為元南欖隧無咗全日而告吹,
但可推論出九巴係想俾翻大馬路青衣直車,所以就出咗呢個建議,
既可滿足大馬路青衣直車嘅願望,又可保留元南欖轉嘅全日服務。

我又唔係太擔心小巴 609 對 68F 拉入朗天路公屋兼改行大馬路嘅反應,
始終一來 68F 唔經元朗大球場,搶唔到 609 嘅客,
二來 609 唔到朗天路公屋,68F 又入唔到朗善邨內街,影響未必真係好大。

P.S. 其實未來朗天路公屋會唔會有 PTI?
10598C 發表於 2021-2-23 04:24 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-2-22 17:15
天水圍 3M 都入葵涌,朗屏線同元南線一齊去葵涌亦未嘗不可,
不過個人傾向元南線好似上面方案咁做欖隧葵 ...

269M縮線慳車其實未必需要拉埋朗屏/元朗南嚟做,個人會傾向57M 269M兩者交換總站即可
畢竟兩者假假地都叫做大西北M線,而57M逆向班次返祖堯靚過269M,可以方便祖堯街坊由荃灣歸家,祖堯唔係冇著數

至於元朗南線入葵涌,其實有幾點要諗
1. 逆走係咪真係好事,個人始終唔想佢逆走
2. 葵涌特快係咪真係快咁多?定係其實下繁荃灣路塞得嚟,都唔好得去邊
當然,你問元朗南,佢地最想要應該連青衣葵涌都唔係,而係荃灣(如將68M部分班次過形點後改入元朗南,但大家都知呢個方案可能性不高)

BTW,其實68E下繁會唔會都受汀九經常性塞車影響班次穩定性?

個人始終覺得,如果好似師兄方案用九部車做一條二奶線,其實唔多划算
始終68M轉279X兩條線都唔算疏,仲平過直車一蚊,新線直車如果班次唔夠吸引,應該會有唔少乘客會繼續搭平一蚊轉車
九巴當日想開返大馬路青衣直車,但講緊都4-5年前,今日大環境好多嘢都改變咗,個人覺得大馬路至青衣線急切性,似乎唔太高
幫68E加班先都已經好唔少

至於68F延長問題,首先固然贊成峻巒要有車去大馬路,但又真係要諗,雖則68F入唔到部分內街位,但整體走線都係同609重疊
或者換句話,要諗68F延長會唔會影響609食糊位
亦都要諗,距離朗天路公屋落成其實仲有相當長一段時間,峻巒已經係入曬伙,反而朗天路公屋仲只係規劃階段,中間呢段時間68F可以點樣改善?
而朗天路公屋又係咪真係需要同68F、峻巒捆綁嚟做,定係可以分開搞?

另外,朗天路公屋會附設PTI,位置於朗天路北行,近現時御景園1座對面