hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組沙田A/E線
開啟左側

建議重組沙田A/E線

Kj2052 發表於 2021-2-14 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1.開辦E40(烏溪沙-機場)
由烏溪沙
烏溪沙
沿40x至瀝源邨
青馬收費廣場
沿e42往機場

由機場
機場
沿e42至青馬收費廣場
瀝源邨
沿40x至烏溪沙站

收費:16.4
濱景花園往機場:14.9
東涌消防局往機場:4.3
瀝源邨往烏溪沙:6.4
耀安邨往烏溪沙:4.3

時間表
由烏溪沙
0535-1835(30)
1835-2235(60)

由機場
0730-1430(60)
1430-1730(30)
1730-1810(20)
1810-0010(30)

2.削減a41p班次
由烏溪沙
0520-0820(30)
0820-2220(60)
由機場
0900-0000(60)

3.e42延長至水泉澳、不經青衣
由水泉澳
水泉澳
月泉樓
博泰樓
田園閣
沙田大會堂
帝都酒店
沿e42至大圍道
青馬收費廣場
沿e42至機場

由機場
機場
沿e42至青馬收費廣場
大圍道
沿e42至田園閣
博康
城泉樓
水泉澳

時間表
由博康
星期一至五
0530-0800(8-11)
0800-0900(15)
0900-1700(20)
1700-1830(15)
1830-2330(20)
星期六、日
0530-0800(10)
0900-1100(20)
1100-1800(12-15)
1800-0000(20)
由機場
星期一至五
0530-0800(25)
0900-1500(20)
1500-1700(12)
1700-1830(9)
1830-1900(15)
1900-2100(20)
2100-0000(15)
星期六、日
0550-0750(20)
0750-0850(12)
0850-1050(20)
1050-1950(12-15)
1950-2330(20)
2330-0000(15)

4.249x加強服務
由青衣
星期一至五
0600-0820(20)
0820-0845(25)
0845-1545(30)
1545-2130(20-25)
2130-0000(30)
星期六、日
0530-0700(30)
0700-2000(20)
2000-0000(30)
由博康
星期一至五
0600-0915(20-25)
0915-1615(30)
1615-2130(20-25)
2130-0000(30)
星期六、日
0530-0700(30)
0700-2000(20)
2000-0000(30)

5.開辦E40P(滿東>石門)
由滿東
滿東邨.        14.9
福逸樓
雍逸樓
海堤灣畔
藍天海岸
映灣園第二期
映灣園第一期
迎禧路
青馬收費廣場
沙田市中心.        5.8
瀝源邨
禾輋邨
沙田第一城
濱景花園
石門

時間表
星期一至六:0630,0700,0730,0815

Waiyin12 發表於 2021-2-14 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層
大大條A41P收位位$27.7青馬轉車去東涌,龍運開條E40形同downgrade班客?!
吳宗錡 發表於 2021-2-14 17:31 | 顯示全部樓層
咁沙田去青衣西可以點補償呢?
eternalflame 發表於 2021-2-14 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層

A41P馬鞍山行完大運出嚟,最密都係20分鐘一班,有咩誘因開條E線搶A線客
 樓主| Kj2052 發表於 2021-2-14 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-2-14 17:31
咁沙田去青衣西可以點補償呢?

249x
hon_son_wilson 發表於 2021-2-14 21:40 | 顯示全部樓層

平日早繁A41P坐滿客入大嶼山,每班車有大約廿幾人在青嶼幹線轉車。
非繁搭E42每班有大約十人在車公廟/沙田圍轉屯馬線。
識得有人會坐40X(<>46X)去葵興/荔景轉鐵,唔排除有人會搭286C荔枝角/南昌轉鐵。
由此推算,馬鞍山-東涌客量繁時至少支持到幾班E車,非繁就難做d。

假設E42可以收支平衡,同樣行車時間唔去大圍可以去到幾遠?
由google map推算,可以停沙田市中心、多石、小瀝源單車場、石門,
至少覆蓋到東涌通勤需求,但係會同A41有部份重疊。
或者再另類d,新東段只停沙田市中心+大學站,或者火炭山尾街+大學站。
小弟試過搭1805機場開的A47X轉87S,仲快過A41P到馬鞍山。

宜家新界東得2條E線,E42一出城隧就落大圍(漫遊沙田),E41就去到大埔先有站(飛起沙田)。
作為機場/東涌乘客,有E車直入馬鞍山梗係爽。
對我而言,有架快E車去到大學站正價轉乘87K/289K都唔拘。
不過,如其他版友所言,龍運會肯downgrade班A41P客去E線咩?

(p.s. 現時疫情A41P縮班,每次離開機場/東涌,見E42/A41都照殺,入到沙田先再算,甚為耗時...)

吳宗錡 發表於 2021-2-15 11:36 | 顯示全部樓層

我見第二個post話249X慢過E42嘅
Waiyin12 發表於 2021-2-15 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-2-15 11:36
我見第二個post話249X慢過E42嘅

慢幾分鐘咁囉
Waiyin12 發表於 2021-2-15 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2021-2-14 21:40
平日早繁A41P坐滿客入大嶼山,每班車有大約廿幾人在青嶼幹線轉車。
非繁搭E42每班有大約十人在車公廟/沙田 ...

作為馬鞍山人
本身架A41P幾兜我都算
真係要去得機場嘅 (坐飛機/接機)
車程幾耐都預到時間

今時今日最有問題嘅係A41P(連同大部分A車)減到一粒鐘一班
非繁要入東涌,想直入青馬轉E車就要限時限候
(入去都還好,可以睇住A41P ETA去等車)
東涌出返嚟先至麻煩
試過一次夜晚喺東涌食完飯要返屋企
富東上咗架E32,想上青馬轉
但上到去就因為小於一分鐘嘅時間而miss左班A41P

本身做大A線,陰乾E線我無太大意見
入東涌比A車價錢喺青馬免費轉E線我亦唔反感
但而家A線瘋狂減班,影響全個青馬轉乘網絡問題就大
而家我只係想E41 E42加停城隧口
(唔要求分段或轉乘,甚至因為咁要將所有城隧轉乘變返普通BBI上車拍卡,我都願意)
甚至而家非常時期下,叫部分A線(唔入港豬澳 + 做緊D冇E車覆蓋地區)收機場價做埋東涌都有得諗

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
kitarolo + 1 + 5 A43照減到每小時一班

查看全部評分

樓主| Kj2052 發表於 2021-2-15 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-2-15 14:44
作為馬鞍山人
本身架A41P幾兜我都算
真係要去得機場嘅 (坐飛機/接機)

即係同北區同一道理
呢度啲版友咁喜歡推人上a41p,a43,a43p,但完全無考慮過無車或一小時一班呢個大問題
一話開e40和e43甚至e41/2停城隧
班人實嘈到拆天又話downgrade同收少咗錢
根本無考慮過當區居民感受
況且而家龍運大把資源

講真E41應該加價至超過16蚊