hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦11R
開啟左側

建議開辦11R

TuNg''=) 發表於 2021-2-17 22:57 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-2-17 22:40
個個以為長途可拉高收費,但
路程遠到咁基本上祗能做一程
無得用同一部車做多轉,正路真係

我覺得呢條線可以食尾水大澳走既客
around開 1830-1900呢段開始有堆車唔洗回頭
就直接刪出市區
咁係最好既利用
JcLapras 發表於 2021-2-17 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-18 13:15
IQ題:用2個鐘行40公里耐啲定要2個鐘行50公里耐啲?司機忍耐程度係用時間嚟衡量。

你真唔明定假唔明?先 ...

唔好同我講呢套,時間長最主要都係因為里數過長,加上嚴重塞車導致依家好似係你唔明我講咩,大澳冇纜車除咗要講地理問題因素,仲要考慮建設成本,會否有利潤,你估話起就起呀?唔好將個理由咗落纜車先得㗎。咩叫做「唔會集中某一段去郊遊」?咁最近九巴開埋 289R 去程係咩嚟?回程客源相當集中呢啲…「鬼唔知阿媽係女人」嘅定律咩,人哋九巴有足夠資源梗係可以開多幾條線喇,但係嶼巴呢?資源好豐富?「啲人鍾意搭纜車多過巴士」…係因為纜車係旅遊景點,點同講法?嶼巴嘅車務問題關我X事咩?依家只係「建議」,唔好講到離晒地話咩咩點樣點樣,冇人想知咁你又冇「依家」嘅實質嘅證據,你鍾意話點就點㗎啦有收費表去到最高又如何?講到自己咁高高在上,去郊遊你唔好坐巴士啦,坐的士得啦企個幾鐘等車?…係因為出面塞車,啲車返唔切嚟載客。 乜係咩?真係好慘呀?!你親眼見到定你親身經歷過呀?去市區都話正常啲,乜X嘢大型商業區?依家載人返工?人哋去完行山梗係返歸啦!仲鬼得閒同你行街 shopping 咩…哦!即係你想人搭車出去油尖旺「搵笨」,然後再畀返十幾蚊坐西鐵/巴士返大西北?賺錢唔係咁樣賺嘅,最主要係有冇良心。仲有你 copy 我嗰句嘢做乜X?
嶼巴唔係「後知後覺冇做」,而係根本唔足夠資源,我都講咗好多次喇!你瞓X醒未呀?如果有資源呀,開幾多條線都得啦!使X仲喺度畀建議咩…答唔晒唔使答喇,拜拜喇!
kitarolo 發表於 2021-2-18 08:53 | 顯示全部樓層
諗到有兩大問題

1) 兩蚊搭車機場A線、馬場線
不適用,但旅遊路線就用得,如果
各專利巴士狂開貴價R線政府未必
會批,樓主建議嘅收費比289R貴一倍

2) 1R唔知可唔可以九龍上車但
東涌落車? 同樣道理樓主建議嘅
11R馬灣新村/龍井頭(滿東邨)又
准唔准上客出九龍? 咁會間接令嶼巴
做埋非封閉路段來往市區,算係灰色地帶?
kitarolo 發表於 2021-2-18 09:26 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-2-17 21:29
如果用黎運車出市區,我會建議直出美孚,經青沙公路入沙田站

如果想船仔死既,就大澳經屯赤入屯門天水圍 ...

題外話 渡輪受限於
橋底淨高用唔到大船
東涌新碼頭位置亦稍遠
我反而建議係渡輪改為屯門
碼頭來往大澳,屯門E線已經行
屯赤,屯碼來往東涌渡輪近乎無價值
最多僅保留大澳/沙螺灣/東涌用細船

巴士點都鬥唔贏呢個組合
嶼南即使屬封閉道路,亦唔
適宜不斷搵冠忠車塞入去救
睇返本網站B2區,梅窩亦成為
一個主要轉乘點(嶼巴1,2滿載
中梅線派三層大船都近乎坐滿)
船基本唔會有海面擠擁嘅問題
Anonymous 發表於 2021-2-18 13:15 | 顯示全部樓層
JcLapras 發表於 2021-2-17 23:16
1R 夠長,So?依家係大澳出嚟喎,路程仲長過機場,而且又上又落先捱到落東涌,唔好同我講咩新界東過海繁時 ...
1R 夠長,So?依家係大澳出嚟喎,路程仲長過機場,而且又上又落先捱到落東涌,唔好同我講咩新界東過海繁時線,我冇話「時間」幾耐問題,我係講緊「里數」問題 。

IQ題:用2個鐘行40公里耐啲定要2個鐘行50公里耐啲?司機忍耐程度係用時間嚟衡量。
另外,根據資料顯示,喺2017年,1R 線於九龍市區一段乘客量持續偏低,巴士於到達東涌市中心前的平均載客量約為每班車15人次,睇怕呢條線好快會接X!  就算多人又如何?嶼巴有足夠資料資源開辦 11R 咩?

你真唔明定假唔明?先唔好講大澳冇纜車,1R客量分散係由於啲人唔會集中某一段去郊遊。但回程客源相當集中,睇黃石碼頭,西貢,大棠等就知。只要駁腳難上車,直車吸到人上車嘅機會唔低
都係嗰句啦!要開一早開咗,洗X去到依家都未見影?寧願將 1R 嗰 3 班車取消,搬去做 11R 都可能有得諗。更何況你自己都講咗原因出嚟,咁點解仲要開?要開唔係問題,冇資源嘅乜嘢都唔使做!講乜都冇用

拎1R車做11R贊成架,反正啲人鐘意搭纜車多過巴士。但你好似唔知1R係運打仗車入郊區再順手執幾個客輸少當贏。完左高峰堆打仗車都要出番去,咁咪順手執埋啲客出去。
呢排冇入過大澳你又知?你X估咋?

我呢排冇去唔等於我冇試過假日郊遊,就算真係冇,51/94/3M等線難等嘅情況都聽唔少。大澳就算有船,都執唔到幾多個走。再唔係你搵日去試下咪知,到時等個幾鐘先上到車就唔好怪巴士公司唔開直車。

唔係個個都咁有錢㗎,唔通嗰架車每位收 $100 都要上?

有樣嘢叫收費表,最高只可以收到去表列價格,嶼巴唔係泥鯭的。
去郊遊,大家都係玩得開心啫,點會喺度諗交通費支出過大?仲有你覺得呢條線憑咩收咁貴/有啲咩咁值得?唔好抬高個身價就好似自己勁啲咁  哈!出面大把路線等住東涌班人坐,你覺得 11R 會有幾多人上?

咁你企個幾鐘等車,然後去東涌仲要企多個鐘開心啲,定係俾多十幾蚊坐到出去開心啲?總站你都話可以等,中途站要坐倒頭車先出到去又好開心?定等唔到巴士又等唔到的士好開心?

直達車唔係唔好,但當出面(東涌)嘅配套已經好完善,就冇咁嘅需求開辦新線,

你話新界冇需求我認同,但旺角冇需求就冇咩可能。而開直車出油尖旺呢啲交通又方便又係大型商業區嘅地方亦唔係強人所難
如果你話大澳開特快車出東涌都仲有得諗下,出市區嘅唔使諗。「啲人只係求一程車離開,出到去市區定食飯都方便咗」?如果照你咁樣講,咁嶼巴係咪要喺大澳開多幾條假日線去各區?去埋天水圍、屯門、荃灣、沙田等地方呀笨!使唔使呀?!

屯門係CBD? 天水圍係CBD?
去油尖旺,想番東九,東區同南區都方便得多。去到佐敦同旺角再經埋紅隧口,基本上東九特快,南區特快同東區特快都轉到。
我 point 為插而插?依家係邊個「FF」過頭先?唔好以為你啲 point 「企」得好高咁。要 FF 唔係問題,但請唔好離晒地咁,為開而開

一啲都唔FF,289R/92R/96R等呢啲線都開左唔知幾耐,係嶼巴一直後知後覺冇做。某啲班次可以柯打11做,最多都只係煩嗰幾班車要點搵
呢啲建議除左比起某版友嗰啲平日接載高流灣居民嘅巴士線好得多,亦比起其他區域重組嘅建議可行得多。當然,九龍段走線仲可以微調

答唔曬,之後慢慢答

THomas20010808 發表於 2021-2-18 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-2-18 09:26
題外話 渡輪受限於
橋底淨高用唔到大船
東涌新碼頭位置亦稍遠

CKS呢排都有開直達船大澳去屯門

我覺得條線嘅問題係服務時間。我當11兩個鐘一轉,11R 1500頭班車改開嘅話可以做多兩轉11清客(1500 1700 1900),再當佢私牌入大澳,做三單11每個座位都已經收到$57.6。

如果你建議1800 - 1900 10分鐘一班當運打仗車出返市區,我覺得都可以,但係而家你嘅建議服務時間太長。
qunow 發表於 2021-2-18 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-2-17 22:40
個個以為長途可拉高收費,但
路程遠到咁基本上祗能做一程
無得用同一部車做多轉,正路真係

用冠忠車開居民巴士線就啱數啲,收費唔駛跟收費表,喺市區停一兩個站就上高速公路入返去,亦都唔洗用嶼巴資源(雖然本身嶼巴都用冠忠車)
JcLapras 發表於 2021-2-18 16:25 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-18 13:15

你真唔明定假唔明?先 ...

唔好同我講呢套,時間長最主要都係因為里數過長,加上嚴重塞車導致依家好似係你唔明我講咩,大澳冇纜車除咗要講地理問題因素,仲要考慮建設成本,會否有利潤,你估話起就起呀?唔好將個理由咗落纜車先得㗎。咩叫做「唔會集中某一段去郊遊」?咁最近九巴開埋 289R 去程係咩嚟?回程客源相當集中呢啲…「鬼唔知阿媽係女人」嘅定律咩,人哋九巴有足夠資源梗係可以開多幾條線喇,但係嶼巴呢?資源好豐富?「啲人鍾意搭纜車多過巴士」…係因為纜車係旅遊景點,點同講法?嶼巴嘅車務問題關我X事咩?依家只係「建議」,唔好講到離晒地話咩咩點樣點樣,冇人想知咁你又冇「依家」嘅實質嘅證據,你鍾意話點就點㗎啦有收費表去到最高又如何?講到自己咁高高在上,去郊遊你唔好坐巴士啦,坐的士得啦企個幾鐘等車?…係因為出面塞車,啲車返唔切嚟載客。 乜係咩?真係好慘呀?!你親眼見到定你親身經歷過呀?去市區都話正常啲,乜X嘢大型商業區?依家載人返工?人哋去完行山梗係返歸啦!仲鬼得閒同你行街 shopping 咩…哦!即係你想人搭車出去油尖旺「搵笨」,然後再畀返十幾蚊坐西鐵/巴士返大西北?賺錢唔係咁樣賺嘅,最主要係有冇良心。仲有你 copy 我嗰句嘢做乜X?
嶼巴唔係「後知後覺冇做」,而係根本唔足夠資源,我都講咗好多次喇!你瞓X醒未呀?如果有資源呀,開幾多條線都得啦!使X仲喺度畀建議咩…答唔晒唔使答喇,拜拜喇!
ate214 發表於 2021-2-18 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
JcLapras 發表於 2021-2-18 16:25
唔好同我講呢套,時間長最主要都係因為里數過長,加上嚴重塞車導致依家好似係你唔明我講咩,大澳冇纜車除 ...

其實你係唔知定選擇性無視
有限晚市令之前
啲人行完山郊遊完會出返市區食飯?
Anonymous 發表於 2021-2-18 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 唔好同我講呢套,時間長最主要都係因為里數過長,加上嚴重塞車導致依家好似係你唔明我講咩,

我就係明你講咩先同你講係時間問題多過係里數問題。只要keep到時間唔會過長,就算里數長,車長都唔會太辛苦。先解釋
2.1 大澳冇纜車除咗要講地理問題因素,仲要考慮建設成本,會否有利潤,你估話起就起呀?唔好將個理由咗落纜車先得㗎。
2.2「啲人鍾意搭纜車多過巴士」…係因為纜車係旅遊景點,點同講法?

留意番我嘅重點唔係拗大澳應唔應該起纜車,而係話1R大程度上係比纜車打殘。我用1R做例子只係證明「路線長唔等於司機頂唔順而冇得開」,而唔係證明「1R開左=11R一定要開」
3. 咩叫做「唔會集中某一段去郊遊」?咁最近九巴開埋 289R 去程係咩嚟?

你又唔明,如果開得去程即係話就算客量分散都仲有一定客量以致有利可圖。當然11R開去程我都支持,分分鐘客量好過1R
4. 回程客源相當集中呢啲…「鬼唔知阿媽係女人」嘅定律咩,人哋九巴有足夠資源梗係可以開多幾條線喇,但係嶼巴呢?資源好豐富?

根據樓主嘅建議,1500-1900, 20@1,回唔到車就要13架旅巴。服務時間方面個人認為有一定調整空間,至少頭車過早,1630打後都唔係問題,到時最多都只係5-10架旅遊巴,其中有運出去嘅打仗車,亦可以柯打2架11去做,新增嘅資源唔會太多。

5. 嶼巴嘅車務問題關我X事咩?依家只係「建議」

你嘅批評係「呢條線係FF」,言下之意就係可行性低,而嶼巴車務同呢條線開唔開得成有直接關係。如果你講得出嶼巴車務同你無關嘅話,即係你冇考慮過嶼巴嘅車務狀況以致係成個建議嘅可行性。

6. 唔好講到離晒地話咩咩點樣點樣,冇人想知咁你又冇「依家」嘅實質嘅證據,你鍾意話點就點㗎啦有收費表去到最高又如何?

車務問題嚟講,真正點派車只有內部知,呢點我認同,但唔等於要排除呢個因素。相反正正就係因為車務對開線與否相當重要,要由過往派車嘅特點等去分析車務狀況,繼而估計派幾多車先係最好。至於收幾多,法例已經寫得清楚,個表亦係公開,收貴咗再告佢都未遲

7. 去郊遊你唔好坐巴士啦,坐的士得啦企個幾鐘等車?…

如果的士咁易等我就唔係喺度同你長篇大論啦,本身嶼南已經夠遠,啲的士唔會冇端端走入黎,再加上上唔到車就大把人搭的士,所以的士都係難搵。

8.1 市區都話正常啲,乜X嘢大型商業區?依家載人返工?人哋去完行山梗係返歸啦!仲鬼得閒同你行街 shopping 咩…哦!即係你想人搭車出去油尖旺「搵笨」,然後再畀返十幾蚊坐西鐵/巴士返大西北
8.2 好,你話 E 線頂X晒閘咁犀利㗎嘛,呢樣我「當」畀你講得通,仲有東涌線呢?你唔好同我講話東涌總站上車都會冇位坐

首先,我從來冇叫過人搭11R出旺角再番大西北,你唔好包拗頸打稻草人。呢架車嘅target好明顯係西九東九同港島居民。要去大西北大可坐船走。太子去東九有鐵(當然你可以全程鐵,但轉兩次都冇癮,順手再答埋你點解我唔會recommend人地東涌坐鐵,除非你住青衣北)同其他九龍流水,有102/171同118已經可以好快。落到佐敦仲可以轉98D/296D呢啲特快線。

第二 ,唔講商業區,換個term講,係交通方便嘅地方。油尖旺交通方便係事實。正如上文,我唔會變態到叫人轉車番新界 (將軍澳除外),但喺油尖旺叫人轉車番東九同港島合理得多。

9.1 全部一程車出去喎  你好似講到呢條線好多人「仰慕」,冇呢條線就會死得咁,唔好講到東涌出面啲車唔得先得㗎
9.2 賺錢唔係咁樣賺嘅,最主要係有冇良心

一程車你出去等你唔駛等得耐都叫冇良心? 43蚊車由冇車變車你直出市區,仲要係由一個差唔多係呼天不應嘅地方車你出去,你仲想點?
係因為出面塞車,啲車返唔切嚟載客。

成條11最塞車嘅位係東涌市中心,開條線唔洗經東涌市中心咪做到有效分流。嶼南道有禁令基本上唔會塞車

11.1 唔足夠資源,我都講咗好多次喇!你瞓X醒未呀?如果有資源呀,開幾多條線都得啦!使X仲喺度畀建議咩
11.2 講到自己咁高高在上

冇資源開唔等於要全盤否定人地條線同話人地條線FF,至少呢條線唔涉及重組,冇持份者直接受影響。再講,如果你嫌太多資源要空降,可以從班次同服務時間入手,調整到雙方都有利益。我唔期望呢條線可以一炮過做到樓主提出嘅班次同服務時間,但至少可以從兩班做起。

我冇高高在上,仲認同呢個建議有改善空間。但呢個建議一定唔會係換嚟一個咁嚴厲嘅批評。如果呢個建議都俾你ban到咁嘅話,咁成個F1應該得BBI出得街

同埋你又underline又紅字又講粗口都唔代表你有道理,一睇內文就已經穿煲

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
charlesli0104 + 5 精闢見解

查看全部評分