hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦11R
開啟左側

建議開辦11R

YY487 發表於 2021-2-18 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| 0q9w8e 發表於 2021-2-18 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-18 20:11
我就係明你講咩先同你講係時間問題多過係里數問題?只要keep到時間唔會過長,就算里數長,車長都唔會太辛 ...

如果我冇記錯
坐的士都要東涌轉。。
紅的好似唔入得嶼南。。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Anonymous + 1 + 10 謝補充

查看全部評分

Anonymous 發表於 2021-2-18 21:37 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-2-18 20:49
如果我冇記錯
坐的士都要東涌轉。。
紅的好似唔入得嶼南。。

明白
咩的都好,嶼南叫的士實在唔容易,然後位仁兄仲問我點解唔搭的士,直頭有種「何不食肉糜」嘅感覺

p.s. 呢舖我支持樓主
Citcalag 發表於 2021-2-18 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-2-18 08:53
諗到有兩大問題

1) 兩蚊搭車機場A線、馬場線

問題應該不大,真係解決唔到大不了就伯公坳尾站,以近月來行山人流計,應該未到長沙都打爆呢部11R

note: 支持樓主,我都認同有道理,成件事既重點係減少佔用東涌市中心路面停車
kingprowm 發表於 2021-2-18 23:03 | 顯示全部樓層
有一日等 3M 有嶼巴職員做問卷問排隊等車的人由邊度搭車過來轉車

我只係答佢由青衣搭 E31/32 過來

唔知會唔會想收集數據睇有冇邊度可研究開直車
ryumew 發表於 2021-2-19 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-2-17 21:29
如果用黎運車出市區,我會建議直出美孚,經青沙公路入沙田站

如果想船仔死既,就大澳經屯赤入屯門天水圍 ...

去到天水圍元朗仲可以跟B2系做轉乘優惠添(第2程免費)
JcLapras 發表於 2021-2-19 03:59 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-2-18 20:11
我就係明你講咩先同你講係時間問題多過係里數問題。只要keep到時間唔會過長,就算里數長,車長都唔會太辛 ...

\\ 11R 開去程入大澳當然好過去昂坪嘅 1R,大澳冇纜車呢個旅遊熱門地點/交通工具「阻擋 」,客量梗係比 1R 高D。如果你話 11R 喺東涌開特快版本直剷去大澳,或者停幾個主要車站就吸引到人坐 //

\\ 做多啲地點/有一程過嘅車唔係唔好,但如果啲鄉郊線拉得太長,以 11R 為例,路線長導致回車慢之餘仲要做唔哂/做唔到啱搭嘅客,咁又何必呢?大澳嘅情況唔同西貢,唔可以完全相提並論,齋講西貢嘅整體人口已經比大澳優勝得多,所以西貢嘅線多都係正常 (呢一小段回應晒所有車務有關問題+你之前所講嘅西貢情況) //

\\ 出到市區轉車往港島我就當你講得通,但叫人喺油尖旺轉車去將軍澳…會唔會兜咗啲?直接開特快假日線由大澳出東涌然後轉城巴 E22A 仲直接,驚城巴 E22A 覆蓋唔到將軍澳其他地方/唔夠快去到將軍澳各地?得!唔緊要,仲有大大個將軍澳隧道轉車站喺度,「妥善」善用資源 //

\\ 留意返 : 良心方面,我係講緊「價錢」問題,唔係講緊一唔一程車 //

\\ 東涌市中心一到假日的確係好塞車,呢樣我明白,另類原因係因為屯赤連接路開通後,啲人「踴躍」咗揸車過嚟 「體驗」。仲有你確定嶼南道唔會塞車?政府管理車流量呢家嘢…我真係好X「信服」呀!哈 //

\\ 注意一下,我冇完全「全盤」否定佢嘅建議,而係事實擺在眼前。就算你覺得真係咁有需求開,都只不過係「試辦」。另外,我所 underline + 紅色嘅字,呢啲係我所講嘅「重點」字眼,呢啲 skills 你喺讀書時期你嘅先生應該有教過你,就唔係我亂咁用。同埋你邊隻眼見到我有講粗口?乜「X」係粗口嚟㗎?我真係依家先知。仲有穿乜嘢煲?成日將自己嘅「眼角」放咁高,睇住跌落嚟仲傷。//

*其實呢,你唔滿意我嘅意見可以唔聽/唔理,唔好下下都將你自己嗰套「所謂」嘅諗法「強行」套落他人身上,我有我嘅發表意見、定義,你自己都有心目中嘅意見、評論,再咁樣駁嚟駁去都冇意思啦,完。
Citcalag 發表於 2021-2-19 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層

油尖旺轉車出將軍澳有乜問題,許多人可能行完山同親朋戚友出去旺角太子油麻地食個飯再搭第二程車,我覺得非常之make sense。成個建議就係減少東涌市中心既人流車流,令人不需要在東涌停留,減輕擠塞,乜真係咁難明咩
只要公共交通方便左就會少左人選擇揸車,一架巴士滿座已經相等於十幾架私家車
PF2802 發表於 2021-2-19 09:35 | 顯示全部樓層
JcLapras 發表於 2021-2-18 16:25
唔好同我講呢套,時間長最主要都係因為里數過長,加上嚴重塞車導致依家好似係你唔明我講咩,大澳冇纜車除 ...

又紅字又盛咁做乜? 嶼巴唔夠資源都講得出我真係笑爆咀, 唔係唔合後面有咩backup吓嘛
TR5774
S3bl430 發表於 2021-2-19 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層

認同開線思路,收費可以更進取,但有以下幾個建議

a.縮短服務時段和減班(開17:00至19:30,基本班次30或60分鐘),另加因應需求加開特別車
b.大澳一站直出九龍(放心,肯定夠客)
c.建議九龍跟234P去尖麽就算,另外加停美孚

建議中的11R就算收43元,都只不過比嶼11轉E23貴小小(假日11單程都收緊19元……)。
當大澳有千幾人等車出東涌時,我甚至覺得收50元都會有人坐(參考嶼11+A21全程價),因為根本無車,班客係等比人劏。

不過大前提係停靠主要轉車地點,例如是美孚,唔係每個人行完山都會去油尖旺食飯的……