hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【填補窟窿】建議開辦 282X,並重組 281M/285/287X ...
開啟左側

【填補窟窿】建議開辦 282X,並重組 281M/285/287X

SE7378 發表於 2021-2-16 13:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的

1. 收拾 285,並為駿洋邨居民提供直達青沙轉車站的服務
2. 提供沙田市中心來往旺角西、大角咀及深水埗填海區的服務,拓展客源
3. 為大角咀乘客提供全日來往青沙轉車站的特快服務
4. 製造條件,縮短佐敦、油麻地及旺角返回城河東的車程

詳細內容

1. 新增 282X,火炭駿洋邨 ↺ 旺角柏景灣

1. 火炭駿洋邨
2. 火炭山尾街總站
3. 火炭村
4. 禾輋邨
5. 瀝源邨
6. 沙田大會堂
7. 帝都酒店
8. 青沙公路轉車站
9. 富榮花園
10. 旺角柏景灣總站
11. 帝柏海灣
12. 奧運站
13. 君匯港
14. 聚魚道
15. 南昌公園
16. 富昌邨
17. 東京街西
18. 青沙公路轉車站
19. 沙田市中心總站
20. 好運中心
21. 瀝源邨
22. 禾輋邨
23. 火炭村
24. 松頭下路
25. 火炭駿洋邨

服務時間:
頭班車開 0600,尾班車開 2300

班次:
繁忙時間每 15 分鐘一班,非繁忙時間每 20/30 分鐘一班

用車:
派 6 車,由 80M/86/281M/285/287X 抽調

收費:
全程 $7.1
火炭駿洋邨往禾輋邨/瀝源邨/沙田大會堂/帝都酒店(落車拍卡)$4.5
沙田市中心總站往火炭駿洋邨 $4.5

2. 285 取消服務,受影響乘客可改乘 282X,減 2 車

3. 287X 不再繞經旺角柏景灣,減 1 車

4. 配合重組:
(a) 80M 非繁忙時間調整至 30 分鐘一班,減 1 車
(b) 281M 縮短為 新田圍 <> 顯徑,並調整至全日 30/60 分鐘一班,減 2 車

受影響乘客

1. 駿洋邨 <> 源禾路、沙田市中心:282X

2. 柏景灣 -> 大圍、車公廟、沙乙博、水泉澳:
由於新 282X 已取代原 287X 往新界東的功能,預計影響不大;
倘有需要,乘客可乘坐新 282X 前往青沙轉車站轉乘 287X

3. 顯徑 <> 九龍塘站:
由於屯馬綫顯徑站已取代 281M 原對外功能導致後者客量暴跌,預計影響不大

全文完,歡迎討論。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
ate214 發表於 2021-2-16 14:13 | 顯示全部樓層
285有既BBI被八萬五?

況且駿洋邨出青沙本來係280X做
而出區當區內線用係屯元天既輕鐵歷史先局住用
唔代表放係其他區合適

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Justshamxx + 5 出區當區內線好似大埔都係嘅喎.

查看全部評分

樓主| SE7378 發表於 2021-2-16 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-2-16 14:13
285有既BBI被八萬五?

況且駿洋邨出青沙本來係280X做

原有 285 嘅轉乘優惠會全數轉至 282X,原文疏忽無寫清楚,
但考慮到大會堂去沙市轉車唔算太方便,或者可以 282X 去程都入沙市?

280X 好似叫過兩次兜駿洋邨?但第一次就失敗收場,
第二次到依家都未有消息落實,睇怕都係涷過水喇。
ATSE40 發表於 2021-2-16 19:04 | 顯示全部樓層

叫一區無償咁幫人籌車開條自己無份嘅線應該無論喺邊一區發生都無咩可能過到
腦補當真,真要補腦
Justshamxx 發表於 2021-2-17 10:00 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-2-16 19:04
叫一區無償咁幫人籌車開條自己無份嘅線應該無論喺邊一區發生都無咩可能過到 ...

雖然我唔係咁認同樓主嘅做法(即係佢嘅建議),但係我反而唔係太明:
究竟邊啲區喺呢個情況下「無償幫人籌車」嚟開條「自己無份嘅線」呢?

當然,更好的方法是將「281M線」屈入美田,順便令82K毋須再繞經新田圍。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
KW2523 發表於 2021-2-17 13:19 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-2-17 10:00
雖然我唔係咁認同樓主嘅做法(即係佢嘅建議),但係我反而唔係太明:
究竟邊啲區喺呢個情況下「無償幫人籌 ...

82K仲有新田圍-第一城要做
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-17 13:26 | 顯示全部樓層

其實收285檔既用意係?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 佢想將駿洋邨變大埔頭haha

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Justshamxx 發表於 2021-2-17 15:06 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-2-17 13:19
82K仲有新田圍-第一城要做

分享一下我嘅做法啦:喺屯馬綫全面通車後保留85A線,等佢即使流失咗來往九龍城嘅乘客,都可以保住新田圍↔第一城嘅乘客。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-17 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-17 13:26
其實收285檔既用意係?

呢幾日睇過大家嘅意見,小弟覺得索性跟返大路建議,
285 併入 283,變駿洋邨源禾路沙市六美循環算數,
起碼無收費問題,285 果兩部車又可以做多一班客係幾著數。

開 282X 或者可以用屯馬綫巴士重組後淨低嘅車?

另外有人話小弟係咪想將駿洋邨變大埔頭,小弟自問無此本事

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 Huge C

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2021-2-22 02:06 來自手機 | 顯示全部樓層

個人認為282X北行,做富昌邨、深旺道,東京街西尾站上青沙concept唔錯

等四小龍唔駛得青沙線南行頭站碧海藍天,北行都有車