hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果嶼巴11A線 (東涌-石璧)可派雙層車,效果會好好多 ...
開啟左側

[其他] 如果嶼巴11A線 (東涌-石璧)可派雙層車,效果會好好多

ma2 發表於 2021-2-19 11:33 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-18 23:56
麻埔坪有冇試過雙層,我唔確定,但沙咀就肯定試過雙層.

聽聞嶼巴正申請緊塘福至石壁一段修樹

而家老嶼4水口經蔴埔坪班次仍以單層為主,當年雞車年代經蔴埔坪班次又係出單層行走!
94年暑假我都坐過塘福開出經蔴埔坪,係用最新個款五十鈴單層。。當時想搭雞車返梅
窩,但家人鬧我等咁耐咪再選車搭。
paul2357paul 發表於 2021-3-14 21:05 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2021-2-16 23:11
Oh...
咁昂坪嘅奇想,都係長遠再睇睇是否有得搞搞條路。

你想搵3M兜埋石壁,
讓11,23唔駛留位總站盡情打爆開車
cz9328 發表於 2021-3-24 23:06 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-3-14 21:05
你想搵3M兜埋石壁,
讓11,23唔駛留位總站盡情打爆開車

唔係搵3M而係 東涌-石璧 嘅11A線改派雙層車...
至於長假期嶼巴11同23真係有總站留位...??!!

話時話,如須修飾沿線樹木,唔知有冇可能趕得切復活節假期時搵雙層行11A線清人龍呢??

(如果可以,需要時做住 "東涌>塘福" 短棍加班或者都能夠幫輕些少吧,去到石璧就更理想)

teddybus 發表於 2021-3-24 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-3-24 23:06
唔係搵3M而係 東涌-石璧 嘅11A線改派雙層車...
至於長假期嶼巴11同23真係有總站留位...??!!

你聽保羅大大求其嗡
不嬲中間站啲客都係自求多福
E21A 發表於 2021-3-24 23:47 | 顯示全部樓層
雖然成效未必會顯著但另一個改善11系爆滿既方法係...嶼巴不妨沿途宣傳梅窩轉船出市區呢個途徑。我諗好多新一代都未必認識呢個方法,反正1、2、4仲有好大既運載空間
JH_LE4612 發表於 2021-3-25 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-3-24 23:47
雖然成效未必會顯著但另一個改善11系爆滿既方法係...嶼巴不妨沿途宣傳梅窩轉船出市區呢個途徑。我諗好多新 ...

新一代應該都係入新界多,搭完船仲要搭多程長途車翻屋企,未必吸引過上東涌直接轉 E線?利申新界人。
paul2357paul 發表於 2021-3-25 05:31 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-3-24 23:16
你聽保羅大大求其嗡
不嬲中間站啲客都係自求多福

就係試過假日天黑哂冇幾耐搭11出東涌大澳一直出到去都唔滿座,連埋嶼南道沿線都上唔滿,最後連滿東邨出東涌既短途客都上到。
miklcct 發表於 2021-3-25 10:53 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-3-24 23:47
雖然成效未必會顯著但另一個改善11系爆滿既方法係...嶼巴不妨沿途宣傳梅窩轉船出市區呢個途徑。我諗好多新 ...

你點宣傳都無用,我返屯門點都係焗搭11/23去東涌嘅啦。
進智公交
teddybus 發表於 2021-3-25 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-25 10:53
你點宣傳都無用,我返屯門點都係焗搭11/23去東涌嘅啦。

可以大澳直接搭船去屯門
miklcct 發表於 2021-3-25 11:24 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-3-25 11:20
可以大澳直接搭船去屯門

我唔係大澳走,我通常都喺長沙下村走(我今年已經儲咗6張11嗰啲飛),臨轉入東涌道前最後幾個站先上,所以船唔啱我搭。
進智公交