hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦263X往大埔墟站
開啟左側

建議開辦263X往大埔墟站

tt777 發表於 2021-2-17 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於屯門一直欠缺直達大埔全日的巴士服務,加上碼頭區的巴士服務不足引致屯轉經常大排長龍,即使頻密的59X和59M也無法改善,因此建議開辦263X往大埔墟站及屯門(悅湖山莊),為碼頭區提供更多直達巴士服務,改善該處交通。

263X 屯門(悅湖山莊)一〉大埔墟站
1. 悅湖山莊
2. 邁亞美海灣
3. 屯門碼頭
4. 美樂花園
5. 蝴蝶站
6. 新屯門中心
7. 龍門站
8. 屯門公路轉車站
9. 城隧轉車站
10. 廣福邨
11. 大埔墟站

263X 大埔墟站 一〉屯門(悅湖山莊)
1. 大埔墟站
2. 廣福邨
3. 城隧轉車站
4. 屯門公路轉車站
5. 龍逸邨
6. 富健花園
7. 新屯門中心
8. 兆山苑
9. 蝴蝶邨蝶心樓
10. 湖景邨湖璧樓
11. 兆禧苑
12. 邁亞美海灣
13. 屯門(悅湖山莊)

收費:$16.6

班次:
往大埔:
星期一至五:
6:30-7:15 20
7:15-8:15 15
8:15-19:15 20
19:15-23:45 30

星期六日及公眾假期:
6:30-8:00 20
8:00-11:00 15
11:00-19:00 20
19:00-0:00 30

往屯門:
星期一至五:
6:45-17:45 20
17:45-19:00 15
19:00-23:00 20
23:00-24:00 30

星期六日及公眾假期:
6:45-7:15 30
7:15-22:15 20
22:15-0:00 30

好處:
1. 為屯門及大埔提供全日的巴士服務,方便乘客,同時舒緩263壓力。
2. 為碼頭區提供更多直達巴士服務,改善該處交通。

壞處:
1. 此線途經屯門公路丶吐露港公路等塞車黑點,增加車程時間。
2. 無法服務更多大埔其他地方,例如大埔中心,造成不便。

sam121sam 發表於 2021-2-17 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主你搭過263C未? 屯門<>大埔撈得起 263C下繁就唔止一架
miklcct 發表於 2021-2-17 16:45 | 顯示全部樓層
sam121sam 發表於 2021-2-17 16:04
樓主你搭過263C未? 屯門大埔撈得起 263C下繁就唔止一架

263C兜城隧,太兜啦。屯門來往大埔最快行新田公路。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 英雄所見略同

查看全部評分

進智公交
cky 發表於 2021-2-17 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

sam121sam 發表於 2021-2-17 16:04
樓主你搭過263C未? 屯門大埔撈得起 263C下繁就唔止一架

263C 同 263 拍拖咁嚟,仲要次次都跟後,好多次晌屯轉都係得十幾個上,全車三四十人走人,心態上似乎都係一係城轉轉73x,一係沙田站轉鐵。
384047x 發表於 2021-2-17 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-17 16:45

樓主條263x何嘗唔係行城隧?

好心check下資料先出post,大大條263c當佢死架?
miklcct 發表於 2021-2-17 18:03 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-2-17 17:49
樓主條263x何嘗唔係行城隧?

好心check下資料先出post,大大條263c當佢死架? ...

所以樓主條263X係垃圾線,同而家嘅263C一樣咁垃圾
進智公交
skp12328 發表於 2021-2-17 18:07 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-17 16:45

走向即係跟264R到太和廣場再跟261到三聖?如果可以,喺泳季(只限週末)可以行到去黃金海岸。
miklcct 發表於 2021-2-17 18:46 | 顯示全部樓層
skp12328 發表於 2021-2-17 18:07
走向即係跟264R到太和廣場再跟261到三聖?如果可以,喺泳季(只限週末)可以行到去黃金海岸。
...

屯門碼頭開,行龍門路轉皇珠路入屯門市中心,紅橋尾站然後到太和之後跟264R,應該係最理想嘅行法。
進智公交
neoplan720p 發表於 2021-2-17 19:20 | 顯示全部樓層
不如引證下「屯門」<->「大埔」非繁有幾多需求,
先再去諗定線問題。

一來呢兩個地方非繁人流唔會多,
二來無論用新田公路定係城隧,車程其實都唔短。

講屯門區,首先應該整頓返261/44系。
天水圍 / 元朗區夠無大埔特快線(64K就算啦),
但佢地可以用276系衝去上水再轉鐵。
而家44系長期唔夠載,261定線又太差,
如果44、261執返正,
自然就唔需要有咩屯埔線全日既需求。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Anonymous 發表於 2021-2-17 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-17 18:03
所以樓主條263X係垃圾線,同而家嘅263C一樣咁垃圾

唔反對行北線,但前提係你要解決到轉乘唔方便呢個問題