hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議試辦234s,230s
開啟左側

建議試辦234s,230s

384047x 發表於 2021-2-17 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:30x,234x經常塞荃灣路
建議234s,238s
跟隨主線至荔枝角站
葵涌道、青山公路-葵涌段
大窩口站
福來邨永康樓
返回原線
用車:抽至30x,234x(主要為上午行234p,230x用車)
開車時間
230s:1740,1810(暫定)
234s:1722,1752(暫定)
註:30x 開車時間改為1645,1710,1730
收費$8.9

p.s.開車時間可再商討
miklcct 發表於 2021-2-17 20:24 | 顯示全部樓層
咪玩啦,有高速唔行走去碌青山道?!
進智公交
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-17 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-17 20:24
咪玩啦,有高速唔行走去碌青山道?!

你試下下繁放工坐下234x,30x係荃灣路慢慢塞或者坐紅線望下荃灣路塞成咩樣

同埋呢2線要先經沙咀道先到福來邨,預計新線同主線差唔多時間到永康樓,但間接幫2線加班,又做埋大窩口,又可以飛起荃灣路,何樂以不為?
miklcct 發表於 2021-2-17 20:42 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-2-17 20:31
你試下下繁放工坐下234x,30x係荃灣路慢慢塞或者坐紅線望下荃灣路塞成咩樣

同埋呢2線要先經沙咀道先到福 ...

咁都唔係開兩條同234X同30X一樣咁慢嘅線就當解決問題呀,應該開兩條線,234S荃灣頭站麗城花園三期,30S行大涌道福來邨代替荃灣市中心。
重有,Google 話美孚去荃灣市中心,跟30X行,行德士古道同行葵涌道都係6.9 km 9分鐘,所以你咁改根本對乘客毫無幫助,對營運狀況毫無改善。
進智公交
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-17 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-17 20:42
咁都唔係開兩條同234X同30X一樣咁慢嘅線就當解決問題呀,應該開兩條線,234S荃灣頭站麗城花園三期,30S行 ...

2線目的就係避開塞車黑點既荃灣路

238x同樣有呢個問題,所以唔少美孚上班既人坐唔到238x坐38a,雖然我特意飛走美孚想呢2線快過主線,但對荔枝角之前班乘客有相同作用,又可以吸吶坐鐵既大窩口居民回流

所以無塞車情況下同樣時間到福來邨係must,快過主線係bonus
miklcct 發表於 2021-2-17 21:08 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-2-17 21:02
2線目的就係避開塞車黑點既荃灣路

238x同樣有呢個問題,所以唔少美孚上班既人坐唔到238x坐38a,雖然我特 ...

真正去福來邨嘅客搭234X同30X嘅話喺落公路第二個站已經落咗車啦,根本唔會真係搭到福來邨永康樓。所以你建議呢兩條S線根本係趕客嘅。
進智公交
天空之神 發表於 2021-2-17 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-17 21:08
真正去福來邨嘅客搭234X同30X嘅話喺落公路第二個站已經落咗車啦,根本唔會真係搭到福來邨永康樓。所以你建 ...

我會建議你睇下每日下繁由安德尊塞到過葵芳條龍

但,我唔認同兜大窩口車程會快左
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-17 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-17 21:08
真正去福來邨嘅客搭234X同30X嘅話喺落公路第二個站已經落咗車啦,根本唔會真係搭到福來邨永康樓。所以你建 ...

其實永康樓同健明街都唔少人落,你將呢组s線當290/a迷你版,唔少人有290上290有290a上290a咁解,唔會話a線係趕客
moonchan 發表於 2021-2-17 23:51 | 顯示全部樓層
同樣時間光輝圍都唔係咩善男信女
樓主返回原線個意思係直路上荃威/麗城而唔再兜返圈?

要試的話應該大窩口站都飛埋,呢個位同鐵打太難玩
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-18 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層

moonchan 發表於 2021-2-17 23:51
同樣時間光輝圍都唔係咩善男信女
樓主返回原線個意思係直路上荃威/麗城而唔再兜返圈?

直路上荃威/麗城

再兜返圈就寧願唔開,因為太兜

光輝圍其實條龍主要係塞巴士站,但自己平時觀察通常5,6點好塞,7點大西北m線已經過哂繁忙時間,通好多

反而7點幾係港島同九龍班客放工返到荃灣路,車流較多

BTW 其實我仲諗過238x改行葵福道,楊屋道,關門口街既238s,停埋橫龍街,順便避塞車,但同停大窩口一樣好似效果較小