hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【六幹通車】建議重組 290 系
開啟左側

【六幹通車】建議重組 290 系

SE7378 發表於 2021-2-18 17:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景

290 系為將軍澳山下來往荃葵之主要路線,
惟因需行經將軍澳山及觀塘山一段,車程觀感不佳而為人詬病,
不少版友都期盼能借六幹通車的時機解決問題,
然而現時觀塘山來往將軍澳及荃葵的需求龐大,不能忽視,
故推出此次建議,旨在改善將軍澳山下車程之餘,亦可以平衡不同乘客需要

詳細內容

Plan A:

1. 290 來回改經將軍澳隧道、六號幹線及三號幹線,並調整班次

往荃灣西站方向:
1. 彩明總站
⋯(原 290 走線)⋯
9. 梁潔華小學
10. 茵怡花園
11. 寶康公園
12. 將軍澳隧道轉車站(與 98、296A 互轉)
13. 葵芳廣場
19. 荃灣西站巴士總站

往彩明方向:
1. 荃灣西站巴士總站
8. 葵芳邨
9. 將軍澳隧道轉車站(與 98、296A 互轉)
10. 茵怡花園
11. 寶儉樓
21. 彩明總站

班次(與 290A 脫鈎):
繁忙時間每 10 分鐘一班,非繁忙時間每 20 分鐘一班

收費:
全程 $10.7
將軍澳隧道轉車站往荃灣西站 $8.8
葵芳廣場往荃灣西站 $5.6
將軍澳隧道轉車站往彩明 $6.5
茵怡花園往彩明 $5.1

2. 290A 取消與 290 的聯合班次,繁忙時間每 10 分鐘一班,非繁忙時間每 20 分鐘一班

3. 290B 改經康城站、六號幹線及三號幹線,並加開班次

往荃灣西站方向:
1. 將軍澳工業邨巴士總站
⋯(原 290B 走線)⋯
7. 日出康城首都
8. 康城站
9. 峻瀅
10. 葵芳廣場
⋯(原 290B 走線)⋯
16. 荃灣西站巴士總站

往將軍澳工業邨方向(新增服務):
1. 荃灣西站巴士總站
2. 荃灣大河道
3. 荃灣眾安街
4. 大窩口站
5. 昌榮路迴旋處
6. 葵俊苑
7. 新葵興花園
8. 葵芳邨
9. 日出康城領都
10. 日出康城首都
11. 康城站
12. 峻瀅
13. MEGA Plus 數據中心
14. 大赤沙消防局
15. 駿日街
16. 將軍澳工業邨巴士總站

班次:
將軍澳工業邨開 06:50、07:00、07:10、07:20 及 17:15;
荃灣西站開 06:50、17:55、18:05、18:15 及 18:25

用車:
由 290、290A 及 290X 抽調

收費:
全程 $10.7
日出康城領都往將軍澳工業邨 $5.1

4. 290X 來回改經坑口及寶林,不經調景嶺、尚德及將軍澳南

往荃灣西站方向:
1. 康城站
⋯(原 290X 走線)⋯
6. 清水灣半島
7. 銀澳路
8. 培成路
9. 厚德邨
10. 景林邨
11. 欣景路
12. 梁潔華小學
13. 怡心園
33. 荃灣西站巴士總站

往康城站方向:
1. 荃灣西站巴士總站
23. 富麗花園
24. 寶儉樓
25. 欣景路
26. 景林邨
27. 厚德邨
28. 重華路
29. 煜明苑
30. 蓬萊路
36. 康城站

班次:
整體班次加密至 20/30 分鐘一班

用車、收費:
維持不變

5. 新增 290A <> 290X 的轉乘優惠(第二程免費):
往荃灣方向於介乎銀澳路至馬游塘村一段互轉,
往將軍澳方向於介乎安達臣道至煜明苑一段互轉,
以完善將軍澳來往觀塘山的網絡

Plan B:

1. 290 改為 寶林 <> 荃灣西站,將軍澳區內逆走,並改經六號幹線及調整班次

往荃灣西站方向:
1. 寶林總站
2. 欣景路
3. 景林邨
4. 厚德邨
5. 重華路
6. 煜明苑
7. 寶盈花園
8. 將軍澳站
9. 唐明街公園
10. 彩富閣
11. 調景嶺
12. 葵芳廣場
18. 荃灣西站巴士總站

往彩明方向:
1. 荃灣西站巴士總站
8. 葵芳邨
9. 調景嶺站(現時 290X 站位)
10. 健明邨
11. 唐明街公園
12. 將軍澳廣場
13. 銀澳路
14. 培成路
15. 厚德邨
16. 景林邨
17. 寶林總站

班次(與 290A 脫鈎):
繁忙時間每 10 分鐘一班,非繁忙時間每 20 分鐘一班

收費:
全程 $10.7
調景嶺站往寶林 $5.1

2. 290A、290B 改動跟從 Plan A

3. 290X 往荃灣方向改停 N691「調景嶺」北行分站,不入公共運輸交匯處;
整體班次加密至 20/30 分鐘一班,並新增與 290A 的轉乘優惠(第二程免費):
往荃灣方向於介乎怡心園至馬游塘村一段互轉,
往將軍澳方向於介乎安達臣道至富麗花園一段互轉,
以完善將軍澳來往觀塘山的網絡

4. 新增 290 <> 290X 的轉乘優惠(第二程免費):
去程於寶盈花園轉乘,回程於將軍澳廣場轉乘,方便康城來往荃葵的乘客

好處

Plan A:

1. 對坑口及寶林而言,比起 Plan B 能夠提供更為快捷來往荃葵的車程
2. 將軍澳山下來往荃葵的整體提速幅度相對平均
3. 比起 Plan B,寶林區內的站位更為全面
4. 因 290 途經將隧轉車站,預計能惠及興田來往荃葵的乘客
5. 安達臣發展區將有全日巴士來往寶林及坑口,方便居民及學生

Plan B:

1. 對調景嶺、尚德及將軍澳南而言,比起 Plan A 能夠提供更為快捷來往荃葵的車程
2. 比起 Plan A,將軍澳南往荃葵的站位更為全面

Plan A 及 B:

1. 康城及工業邨兩繁來往荃葵的車程大幅縮短,足以吸引鐵路乘客回流
2. 康城及安達臣發展區全日來往荃葵的班次將會增加

壞處

Plan A:

1. 對調景嶺、尚德及將軍澳南而言,提速幅度不及 Plan A 顯著
2. 將軍澳南往荃葵的站位不及 Plan B 全面
3. 安達臣發展區將失去全日來往將軍澳南、調景嶺及尚德的服務

Plan B:

1. 對坑口及寶林而言,提速幅度不及 Plan A 顯著
2. 將軍澳山下來往荃葵提速幅度的整體平均性較 Plan B 低
3. 寶林區內的站位不及 Plan B 全面
4. 比起 Plan A,茵怡花園及興田的乘客未能同時受惠

Plan A 及 B:

1. 康翠、馬游塘及寶達將失去不需繞經秀順內街前往荃葵的特快車程
2. 將軍澳山及觀塘山(安達臣發展區除外)來往荃葵的整體班次將會減少
3. 工業邨將失去下午繁忙時間返回康翠、觀塘山及黃大仙的服務
4. 由於 290 系的整體服務水平有所提升,或需額外增派用車

後續

290B 及/或 290X 可考慮於日後延長至第 137 區,
前者提升至半全日或全日服務(若用車、需求充足),
而將軍澳工業邨及百勝角路的服務則改為特別班次

全文完,歡迎討論。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
WHYB630 發表於 2021-2-19 09:41 | 顯示全部樓層
唔係反對,但6幹2025年先完工,到時先講啦
Citcalag 發表於 2021-2-19 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層

建議經6幹果條只做繁時,並且用將藍上公路。非繁就行返將隧,中途只停將隧轉車站、駿業里、九龍灣站及黃大仙站四站,以換取較頻密班次。

另外亦可以考慮一下荃葵果邊拆線。

EDIT:同意樓下,plan B比planA遜色,調景嶺係觀塘線直出,將北左兜右兜又唔夠地鐵快,結果全部倒哂落鐵
JX9097 發表於 2021-2-19 19:38 | 顯示全部樓層

plan B基本上係搵將北笨
290逆走,對寶林而言起碼慢15分鐘,即係可以不理
坐290A的話,變相要坐多10分鐘,又係搵笨
結果就係將北客會倒哂落鐵,完
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-19 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-2-19 18:41
建議經6幹果條只做繁時,並且用將藍上公路。非繁就行返將隧,中途只停將隧轉車站、駿業里、九龍灣站及黃大 ...

Plan A 條 290 係茵怡尾站,行唔到將藍,只可由啟福道出入六幹。

觀塘同黃大仙有 38/40/42C,將軍澳出東九龍又有鐵,
加上觀塘道路配額有限,而且觀塘道、龍翔道同呈祥道成日塞車容易趕客,
種種原因都睇唔到未來隧道版將荃要行觀塘同黃大仙,而唔行觀繞落六幹。
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-19 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-19 19:38
plan B基本上係搵將北笨
290逆走,對寶林而言起碼慢15分鐘,即係可以不理
坐290A的話,變相要坐多10分鐘, ...

其實個人傾向於實行 Plan A 遠遠多過 Plan B,
只不過係成日見到版友提議未來將荃用將南做尾站,
所以試吓砌條逆走版將荃,可以有多啲討論空間咁解。

一來正如師兄所講,人人都有得快而唔係另一邊無咁快(將北 E22A 變 A29),
二來寶林做尾站向來有收視保證(參見 98D、798),
三來將軍澳來往荃葵站位唔使掉轉造成混亂,方便我改 290X 行坑寶做大流水,
甚至可以將 290X 加密到全日 20 兼改行石礦場,安達就落去寶達搭 A 仔啦。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

Citcalag 發表於 2021-2-19 22:05 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-2-19 21:31
Plan A 條 290 係茵怡尾站,行唔到將藍,只可由啟福道出入六幹。

觀塘同黃大仙有 38/40/42C,將軍澳出東 ...

龍翔道呈祥道當然塞,尤其下繁西行往荃灣最塞,所以我先建議繁時行六幹
留意返而家黃大仙其他佔290客源不少,非繁290係可以黃大仙落一堆又上返一堆,而家貿貿然抽走,倒哂去290A,班次疏左又慢左 (得返慢線),即係倒哂流水客架啦

具體時間上,上下繁 (舉個例,兩邊開車時間 07:00 ~ 09:00, 16:30 ~ 19:30) 行六幹,其餘時間行龍翔道停大站執多幾個客,非繁根本唔塞車就唔會時間上差太遠

點解執意停大站呢,就係想用將軍澳特快價焗觀塘客上快車,38/40/42C本身都各有問題,去荃灣既只有40但兜美孚,單向仲要兜長沙灣,而且龍翔道站站停;42C只係擦邊荃灣;呢個邏輯就有如290打劫黃大仙客一樣,想快既就搭290,想平既就繼續搭返觀塘車

樓主| SE7378 發表於 2021-2-20 01:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-2-19 22:05
龍翔道呈祥道當然塞,尤其下繁西行往荃灣最塞,所以我先建議繁時行六幹
留意返而家黃大仙其他佔290客源不 ...

但同時若唔全日行六幹飛走黃大仙,就變相放棄左將荃提速嘅機會,
基於道路配額問題及市區交通狀況,290 好有可能繼續行山,
而唔會行將隧同觀塘道,到時將南繼續嫌慢唔搭,問題就無解決過。

黃大仙係有唔少人上落,但山下搭 290 去黃大仙係咪咁無懈可擊?
論價錢,係得返將軍澳平過地鐵,但 E22A 收 $6 仲平;
論車程,九巴網站顯示 290 彩明去沙田坳道要用成 45.9 分鐘,
培成路要用 33.9 分鐘,欣景路就好啲,只係要用 29.2 分鐘,
但係地鐵由將軍澳出黃大仙講緊只需半個鐘以內就到,
巴士速度上係爭唔嬴,就算 X 仔將南特快上山都會輸班次,
所以真係搭 290 系去黃大仙嘅一係轉車,一係就貪一程過,
既然唔係貪快,就算 A 仔同 X 仔兜多啲路,佢哋都未必唔搭,
流水客嘅流失未必好似閣下想像中咁嚴重,再講真係咁搭嘅人有幾多?

290 唔行黃大仙,但同一時間將黃大仙特快出葵涌嘅客交俾 A 同 X,
另一角度係可以刺激到 X 仔需求同客量,製造長遠條件幫佢哋加車加班,
A 仔非繁加到 15,X 仔加埋未來石礦場發展,分分鐘可加到全日 20,
到時黃大仙嘅班次水平唔會比起依家差太遠,山上班次密咗,
山下有得全日行六幹又快咗,連興田都唔使再落去觀塘道轉車,何樂而不為?

最後重申,一來行觀塘道停大站係要道路配額,
二來 290 系除咗西約同柴灣角,荃葵嘅覆蓋範圍係同 40 高度重疊,
但係 38/42C 有獨市位搶唔走,最終搶到嘅大部分只會係 40 嘅客,
變相係浪費資源,但若要斬 40,麗港城唔會同意,所以唔可行。
要加價,40 飛長沙灣美孚已經可以加,第日改入九商同六幹更加可以加;
同 33 交換兩邊總站,觀荃巴士嘅整體票價上升,
西約車程快咗,荃西同沙咀道特快出到觀塘道又多咗人搭,一樣可以賺多啲。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
LauCT + 1 + 3 精闢見解

查看全部評分

LauCT 發表於 2021-2-21 17:17 | 顯示全部樓層
唔讚成將290、290A改經六幹。290系行經將軍澳山一段及坪石邨對出的一段清水灣道,為康盛花園、馬游塘一帶及西貢郊區往返荃灣的居民提供便利。若290、290A改經六,幹只保留班次疏落、需繞經安達臣一帶的290X予以上路段的乘客,會產生不公,因此本人不支持以上方案。

本人認為290B、290X應改經六幹,290、290A則繼續服務 康盛花園至黃大仙一帶及西貢郊區的居民
西貢區居民
 樓主| SE7378 發表於 2021-2-21 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-2-21 17:17
唔讚成將290、290A改經六幹。290系行經將軍澳山一段及坪石邨對出的一段清水灣道,為康盛花園、馬游塘一帶及 ...

首先,無論係 Plan A 定 B,我都無將 290A 改行六幹,
佢依然係行康翠、觀塘山同黃大仙,所以不存在成座山得返 290X 嘅問題。

其次,我承認康翠同觀塘山出荃葵嘅班次係疏咗,
但同一時間 290X 兩繁加密到 20,非繁去到 30,
係要將 290 康翠荃葵客交俾 290X,正正就刺激到後者需求,
加上安達臣石礦場仲發展緊,會住多幾萬人,一條 290A 係唔夠做,
到時 290X 就會係安達臣落荃葵同將軍澳嘅主力,
未來係好有潛力全日再加密到 20,咁康翠嘅服務水平會上升翻,
係寶達得翻 10/15 嘅 290A,但都唔係拉疏得太緊要,唔見得唔合理。

290X 改經六幹會搞到安達臣無車落荃葵同將軍澳,唔係問題?
康城使唔使兩條荃葵線都行六幹?290 沿線嘅山下乘客就要繼續行山?
康盛來往觀塘山同黃大仙,難道 290A 加埋 290X 都唔夠做?
郊區出荃葵,搭 91/92 就一定坪石落車轉 290 系?彩虹邨出面仲有大把線。