hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 25A、40M、75、九巴 N171 減班
開啟左側

[服務調整] 城巴 25A、40M、75、九巴 N171 減班

932gz6061 發表於 2021-2-19 10:15 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-2-19 10:00
https://www.districtcouncils.gov.hk/south/doc/2012_2015/common/committee_meetings_doc/TTC/154/TTC_ ...

如果想要2合1的話,咁一定被逼揀下路(上路有23嘅)
但如果連2合1都唔比,咁重心應該放係上路

上路講就講斬好多,但點都有條23

下路咩都斬就真係乜都冇,好難過區會下

如果當年過得到個合併方案,結果係今日條新40M都會比人斬到25分一班,但城記冇所謂,反正收到車

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 過到合併方案今日新40M都會斬到25分一班.

查看全部評分

kay 發表於 2021-2-19 10:23 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2021-2-19 10:15
如果想要2合1的話,咁一定被逼揀下路(上路有23嘅)
但如果連2合1都唔比,咁重心應該放係上路

最少都有20
因為返南區40客量係多
修頓,太古都仲有堆人上山
而因為23都減過班
而且北角開到灣仔
40有執雞作用

而城巴去年提出聯合班次15
比現時20仲要多

巴士公司知道40/40M基本盤幾多人
咁佢計過數
用幾多部車唔駛蝕錢
咪朝呢個方向去做

而且樓梯街打後堅道
根本唔近西營盤站
唔想行落山就搭車
變相呢段路有需求

但東邊街一帶死得最慘

英皇書院唔就腳,都仲有人搭巴士小巴
世界很簡單 人類很複雜
932gz6061 發表於 2021-2-19 10:27 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-2-19 10:23
最少都有20
因為返南區40客量係多
修頓,太古都仲有堆人上山

東邊街個邊死晒

樓梯街有13

中間得3個站係真係"獨市"

出到黎條數大家都有得睇係點

同埋小巴更唔駛講,人地3條線開30分一班都好,都仲會有10分一架

可能真係冇25 但點都唔會係15
kay 發表於 2021-2-19 10:41 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2021-2-19 10:27
東邊街個邊死晒

樓梯街有13

40/40M唔合併咪25,合併咪15-20

城巴比得15應該唔會ON居
而且可以試水溫
15唔夠客可以落20

好似4/4X
睇落無錢賺
但因為大致上收支平衡
新巴都好少搞佢

40/40M就係虧損先要搞

再引伸75/97都係虧損
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2021-2-19 13:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Kj2052 發表於 2021-2-19 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-2-19 13:48
其實有搭開40/40M, 應該唔難發現下繁40/40M 入南區, 係香港大學西閘前, 其實已少左好多人

又望下同時段70, ...

咁點解70仲日日開緊20?
053h4 發表於 2021-2-19 13:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Rogerlhm98 發表於 2021-2-19 14:48 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2021-2-19 10:27
東邊街個邊死晒

樓梯街有13

今時今日,有埋西營盤站,運吉又認為醫院道以西都係「鐵路沿線」。
再計盡少少,13係卑利街停車彎加站,做埋40M係鴨巴甸街站班中環客。
咁實際上所謂獨市係得1/2個站。。。。
其實係仲有23A年代,係有諗過拉3B落華富/堅道,保留返堅道落中環巴士服務就算。
金鐘灣仔交比西行嘅12M/23A做埋就算,去灣北就行上羅便臣道。
但都某程度上反映無論係城巴獨立,城新一家親定善巴時期都係傾向30分一班都照keep堅道非過海線服務。
不過先前都係其他半山交通有關嘅帖討論過,無左3B問題不大;但無左23A反而係令到好多本來已累鬥累霉鬥霉嘅半山線lock死左係度更加無得郁。
令到10-20年前曾經提出過嘅唔少建議唔差嘅新走線今時今日都無得係半山實行。
半山咁多年黎左ban右ban,結果塊餅越做越細,有埋鐵等死只可以話係定局。
Kj2052 發表於 2021-2-19 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-2-19 13:58
70只係上繁開20, 因為安排左香港仔起載, 但上繁的70華貴+田灣係可以坐滿部+小量企位
...

阿零生
而家70係全日20分鐘
kay 發表於 2021-2-19 15:04 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-2-19 14:54
阿零生
而家70係全日20分鐘

無疫情個陣又唔見你講

中環太多WFH
先搞到70比72班次疏幾級原因

72疫情個陣
日間非繁12,晚間15
政府復工,堂食到2200後
72晚間都開返12

不過我覺得疫情拖太耐
加上失業率高左