hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6,9,14b,15a,16m,261減班,213m,213s調整班次 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴6,9,14b,15a,16m,261減班,213m,213s調整班次

EX-TL 發表於 2021-2-19 00:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-2-19 00:22
黃大仙係 ban 左拉直,但無 ban 過拉上彩福

彩福又飢不擇食,覺得一條要行超過一粒鐘先出到尖沙咀既特慢 ...

咁即說明左唔係乜都ban啦!

9根本當日有特班由彩福開係極限, 再多服務就係over咗
ATSE40 發表於 2021-2-19 00:35 | 顯示全部樓層
其實 2020 年有一半時間都無批減班申請,有機會係嚟到而家一次過搞緊啫。

不過近年減班好多時都無減太多,2018 年嗰陣減條 18 可以減走 17% 班次加時又減車,但係去到 2019 年 44 同 85A 減咗兩次都無減車,有好多減班都比以前 mild,減一兩轉到。雖然可以掉返轉講多餘嘅有好多已經減走,剩低已經無咩嘢好減。
腦補當真,真要補腦
S3BL100 發表於 2021-2-19 00:41 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-19 00:30
咁即說明左唔係乜都ban啦!

9根本當日有特班由彩福開係極限, 再多服務就係over咗 ...

咁客觀來講三彩係需要有一條正常合理走線出油尖旺區既(唔一定要落埋尖沙咀,好似 24 27 213D 旺角調頭但直去都好過而家),而 9 唔係正常合理走線

不過係當日班後來成為左區佬既地區人士,見到隔離坪石總站有條垃圾線 9 號線可以延長,咪死盯住條 9 號囉

好多時班區佬想要滿足願望,就只會望下隔離有咩廢線,然後唔理三七廿一,咩都要求拉上去。於是就製造左一大堆滿足唔到乘客實際需要,但又取消唔到既廢線,資源錯配

隔離嘈左三十版既 286M 咪又係翻版

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2021-2-19 00:42 | 顯示全部樓層

tomyipkm 發表於 2021-2-18 20:58
見到他們經常全部用車都係單層(唔計柯打或本身單層掛牌),就知道有多少客量了。 ...

雙層單層替換要擺上RDP, 但近年九巴側側膊成日派單層, RDP都形同虛設.

話時話, 今年RDP可能趁政府回復正常辦工很快出爐, 咁呢啲未上過RDP嘅減班, 到最後又駛唔駛上番RDP呢!
S3BL100 發表於 2021-2-19 00:43 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-19 00:27
16M遲下搬返去裕民坊總站, 物華街轉落觀塘道停觀塘市中心, 客量情況未必太差, 斷估興田客唔會無聊到搭296 ...

16M 日後如果停得返觀塘巿中心,係會好過今日好多

不過咁,如果一條線僅餘既存在價值係幫其他同路巴士線分擔客源,我會相當懷疑呢個存在價值到底有幾大,本來既資源係咪可以有更用得其所之處

fb.com/scientisthk2usa/
shakugan2005 發表於 2021-2-19 00:49 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-2-18 23:27
11k 21應該立即改時間表以盡量配合聯合班次
因為成日一齊來

聯合班次係聯合一齊開出, 不過紅磡D路點開都冇用, 總站一出已經塞到不規則班次
toby_tl10 發表於 2021-2-19 00:51 | 顯示全部樓層

14B係自己少客定九巴用單層趕走晒啲客?九巴有鋪癮,鍾意雙轉單趕客,唔知為乜

15A係咪諗住Megabox獨市可以hea做?
To infinity... and beyond
shakugan2005 發表於 2021-2-19 00:52 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2021-2-19 00:51
14B係自己少客定九巴用單層趕走晒啲客?九巴有鋪癮,鍾意雙轉單趕客,唔知為乜

15A係咪諗住Megabox獨市可 ...

話佢有客又唔係, 話佢冇客又唔係, 但唔好賺而趕人走就真
EX-TL 發表於 2021-2-19 01:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-19 00:41
咁客觀來講三彩係需要有一條正常合理走線出油尖旺區既(唔一定要落埋尖沙咀,好似 24 27 213D 旺角調頭但 ...

呢個年代市區線重組應該朝縮線方向走, 另開新線做被縮咗服務嘅地區, 令整體行車時間有所下降, 而不是一味拉長走線, 製造越來越多流水位, 加大重組困難, 造成惡性循環.

九十年代玩顧問重組, 當中仲生存緊嘅路線行咗兩三年已經睇住客量倒水式下跌, 行車時間不斷增加, 淪為遊河路線, 對中長途通勤毫無效率可言, 巴士公司係咪應該揸住呢點, 去回應往後任何延長路線建議, 逐一評估利弊, 唔好重蹈覆轍呢!

拉得有道理, 對路線有明顯正面幫助唔緊要, 但好多時明知拉咗唔會出到客, 為咗所謂民意而就犯係講唔通.

仲有嗰啲特快加$1又係玩死市區人, 新界大長途本身收緊十五蚊以上, 再特快加$1加幅好細, 計番漲幅, 其實市區線轉特快加$0.4-$0.5先算公平, 講真市區啲路快極有限, 除咗藍田 油塘呢啲盡頭, 中間區邊度值加咁多.

另外, 我一直唔係好認同你一點, 經常話三彩需要一條去油尖旺嘅線. 我一直想知道有又點冇又點, 只係人有你就要有, 不如諗吓啲人冇你有嘅嘢, 例如去新界/過海好過啦!
EX-TL 發表於 2021-2-19 01:11 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-2-19 00:43
16M 日後如果停得返觀塘巿中心,係會好過今日好多

不過咁,如果一條線僅餘既存在價值係幫其他同路巴士線 ...

好多嘢我哋控制唔到, 關於16M的資源善用建議我都唔少, 有合併其他線, 有取消佢換其他嘢, 但人哋就係鍾意守, 唔嗲唔吊, 新總站開張前減到全日大部份時間30分鐘一班先安樂, 都唔去做其他嘢, 咁可以點!