hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒]建議中葵涌連同荔景來往西九龍路線重組#5 upd ...
開啟左側

[舊瓶新酒]建議中葵涌連同荔景來往西九龍路線重組#5 update

384047x 發表於 2021-2-20 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

啱啱做巴迷上討論區出左路線重組,有好多地方冇留意,所以以前重組做得好差。相隔兩年半,留意左唔少師出既重組,希望今次份重組建議能夠帶俾大家耳目一新既感覺同埋有更大回響。

,簡介 : #5

xdxd 發表於 2021-2-20 17:03 | 顯示全部樓層
有少少幾點想評價。(利申:紅磡居民)
其一、師兄同荔景山有仇口?一嘢抽走9、10架車...45又唔係做得特別差...仲有46點入黃埔?

其二、237可以再執,有必要做返雙向總站去穩定返個班次。

其三,33A/37/237嘅定位有一定改善/討論空間。
先講33A/37呢pair,喺載客量同葵盛一帶服務深入程度兩面嚟睇,37都係好過33A,咁嘅情況下如果兩條掉轉,37先係上何文田嗰條,而33A改循環會唔會比較好?
始終中葵係有request過紅土線,而似乎37更能夠深入葵盛圍一帶。
另外,33A有無必要塞紅磡圈+落到土瓜灣?
始終紅磡圈一嚟晒時間,二嚟都倒走土瓜灣客,我會建議行庇利街、紅磡道、佛光街天橋去解決;但係我認為237應該食土瓜灣,而33A何文田止步即可。
始終對土瓜灣嚟講,行勻何文田+旺長深荔都幾惡頂,但掉返轉經紅磡、尖沙咀相對嚟講快啲亦都更易接受。
同時,何文田-土瓜灣嗰餅主要都係落喺紅/綠頂,我就覺得唔太需要有兩條線落晒九碼。
我自己又貼一貼我自己嘅237版本,可能可以俾到師兄或者其他版友一啲少少靈感。
237(上晝版本)九龍城碼頭葵涌邨
237(下晝版本)九龍城碼頭葵涌邨

紅磡人。
SE7378 發表於 2021-2-20 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
文字排版好似有啲亂?

首先,用齊 37 上午服務 + 237 北行去取代 33A 柏景灣功能唔可行,
一來造成混亂,二來去唔到荃灣,三來又做唔到一段仔彌敦道返中葵涌;
再者 37 下午淨係行櫻桃街係唔夠補償旺角西,睇吓 87A 變 287X 就知;
而且 237 回程盛福街落山上公路,唔落返興芳路,
變相葵芳同葵興客出旺角以南要左兜新區右兜葵盛,車程唔吸引,
好有可能繼續趕客落地底,大窩口邨亦繼續被忽略。

上葵涌出南九龍特快,閣下個 plan 依然兩繁限定嘅情況下,
35A 變 35P 會顯得多此一舉,唔轉 number,深水埗後私牌落尖東仲好。

38A 拉得落海達邨就不如經深旺道拉埋入大角咀啦,
擺柏景灣就可以一次過放生 33A 同 36A,甚至可以改行三幹出入四小龍,
反正大連排有 40,海濱又有 238X,38A 對美孚嘅意義其實唔大。

另外葵涌邨出旺角又 33A 又 237,葵盛出旺角又 37 又 237,
其實係咪真係有咁多客?尤其係第一 pair,一條兜深長荔,一條兜葵盛;
第二 pair 嗰條特快回程要兜葵涌邨,真係有吸引力?

最後新 46 點解又會無端端去咗黃埔?
要做荔景油尖旺特快就應該掟上西廊,唔係半直通之後繼續塞深長荔。
S3BL100 發表於 2021-2-20 23:35 | 顯示全部樓層

而家 33A 去柏景灣,非繁已經一轉要畀 160 分行;樓主你肯定一腳踢條線去九龍城碼頭,8 部車可以做廿分班?

又可以參考下條荃葵段比 33A 更短既 45,而家平日非繁一單連休都畀緊 90 分;星期六日甚至係做緊往九龍城碼頭 95 分、往麗瑤 115 分

同埋里數拉長左咁多,有無可能收 $6.9?不過如果跟返標準收 41 既 $8.4,就輪到葵涌邨大窩口 ban 硬

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-22 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層

先貼左update version :

=====

上繁用車數:
33A 8>6
37/237 10>15
38a 3>5
45 7>0
46 6>6
下繁用車數:
33A 9>7
37/237 10>15
38a 3>5
45 7>0
46 6>6
非繁/星期六日用車數:
33A 8>6
37/237 9>14
38a 2>4
45 7>0
46 6>6

=====

詳情如下:

1. 增設 237 線特快來往九龍城、黃埔、尖沙咀

建議增設 237 線特快來往尖沙咀,往葵盛取道西九龍公路,往九龍城取道西九龍走廊

237 九龍城碼頭 <-> 葵盛中

往九龍城碼頭
葵盛中巴士總站
(......)
林護紀念中學
葵涌邨總站
葵涌街坊會
葵興路葵興邨
新葵興花園
葵芳邨葵信樓
新都會廣場
(237a走線....)
尖東站
民泰街
(115走線....)
九龍城碼頭

往葵盛中
九龍城碼頭
(115走線....)
黃埔花園
永安廣場
尖沙咀中間道
金巴利道
油麻地寶靈街
九龍中央郵政局
炮台街
葵涌廣場
智芳街
(33a走線....)
葵涌邨總站
林護紀念中學
(......)
葵盛中巴士總站

服務時間及班次
葵盛中開出 | 九龍城碼頭開出
星期一至五
0540-0740 20 | 0610-1810 20
0740-0800 10 | 1810-1910 15
0800-2340 20 | 1910-0010  20   

星期六、日及公眾假期
0540-0720 25 | 0610-0010 20
0720-2340 20 |

收費
全程 $8.1

派車
十五輛雙層巴士

=====

237A不經旺角,直達尖沙咀

237A 葵盛中 ->
葵盛中巴士總站
(......)
葵康苑
葵芳邨葵信樓
新都會廣場
柯士甸道
新港中心
尖東站

收費
全程$9.4

改為0805開出

====

2. 35X 線延長服務時間,35A部分時間縮短至奧運站

純粹拆35A版本:建議 35A 兩邊縮短來往奧運站至安蔭,35x延長服務時間/
依Ricky403兄或S3BL100兄上葵重組的建議亦可

目的:釋放彌敦道配額予237

35A 尖沙咀東/奧運站<-> 安蔭(循環線)

35A班次不變
35X服務時間有關車輛以奧運站為總站
往奧運站
安蔭
(.......)
太子站
西洋菜南街
(37走線....)
奧運站

往安蔭
奧運站
(37走線....)
新填地街
太子站
(.......)
安蔭

35X新服務時間及班次
安蔭開出 | 尖沙咀東開出
星期一至五
0530-0710 20 | 1650-1800 12/15
0710-0940 15 | 1800-0000 20
                 | 0000-0030 30

星期六、日及公眾假期
0530-0930 15 | 1650-0030 20
0930-0940 10 |

收費不變

派車
35A/X共用廿一輛雙層巴士

====

3. 延長 38A 至柏景灣
為滿足西九龍填海區一帶新增人口往來荃葵工業區的需求,建議延長 38A 線至柏景灣,調整全程收費,並增加一輛巴士行走

38A 海濱花園 <-> 柏景灣

往柏景灣
海濱花園
(....)
葵芳邨
碧海藍天
(12走線...)
奧運站柏景灣

往海濱花園
柏景灣
奧運站
(12走線...)
海麗邨
葵芳邨
(....)
海濱花園

服務時間及班次
海濱花園開出 | 旺角柏景灣開出
星期一至五
0545-0615 30 | 0610-0635 25
0615-0755 20 | 0635-0815 20
0755-1025 30 | 0815-1645 30
1025-1825 20 | 1645-1710 25
1825-2355 30 | 1710-0010 30

星期六、日及公眾假期
0545-0625 20 | 0610-0010 30
0625-2355 30 |

新收費
全程 $6.4(跟33a)
美孚往海濱花園 $4.3

派車
五輛雙層巴士

另設bbi37轉38a次程免費

====

4. 37延長至何文田,45取消

過往幾年rpp可見九龍城區議員反對重組主因係去太子旺角班次更疏落,而且41只往青衣,45只往荔景,何文田一帶住宅區到另一個住宅區客量自然不高,故此37將會延長至九龍城碼頭,吸引何文田一帶居民需往返葵涌上班上學的客源

37 葵盛中<-> 愛民

往愛民
葵盛中巴士總站
(......)
旺角警署
旺角道
(45走線....)
愛民

往葵盛中
愛民
忠民街
(45走線....)
弼街
基榮小學
(......)
葵盛中巴士總站

服務時間及班次
葵盛中開出 | 愛民開出
星期一至日及公眾假期
0530-0620 25 | 0640-0730 25
0620-2320 20 | 0730-2330 20
2340-2355 15 | 2330-0000 30

收費$6.9(跟45)
往何文田分段跟45
往葵盛分段跟37

另設bbi33A/46/38a轉37次程免費         

派車
與237共用十五輛雙層巴士

====

5. 33A改為循環線,油麻地直達葵涌

加快回車,同時為旺角/油麻地一帶居民提供往大連排工業區的選擇

33a 荃灣如心廣場 <-> 油麻地    (循環線)

往荃灣
如心廣場
(....)
旺角警署
旺角站
豉油街
碧街
智芳街
美孚站
(....)
如心廣場

服務時間及班次
荃灣如心廣場開出
星期一至五
0530-0700 20
0700-0730 15
0730-1650 20
1650-1805 15
1805-2305 20
2305-2355 25
星期六、日及公眾假期
0540-2340 20
2340-2355 15

收費不變

另設bbi37/38a轉33a次程免費   

派車
六輛雙層巴士

====

6. 46改為半直通循環線,加經尖沙咀

增加覆蓋範圍,半直通形成停站,期望遠離港鐵站以及尖沙咀的乘客因價格便宜以及車程宿短回流。

46 麗瑤<-> 尖沙咀    (循環線)
取消停站
往尖沙咀方向:清麗商場,蘭秀道,荔枝角站,元洲邨,基隆街,白楊街,柏樹街,亞皆老街,長沙街
往麗瑤方向:寧波街,奶路臣街,桂林街,怡靖苑,長沙灣遊樂場,美孚站,蘭秀道,清麗商場

麗瑤
(....)
炮台街
新增車站
新港中心,北景道,尖東站,中間道,金巴利道
(....)
麗瑤

服務時間及班次
麗瑤開出
星期一至日
0555-0715 20
0715-0830 15
0830-1650 20
1650-1750 15
1750-2330 20
2330-2345 15

新收費$6.8

增設與31b,36B,6 bbi,
總車資為往九龍$5.8
往麗瑶$6.8
另設bbi 46轉37次程免費   

派車
六輛雙層巴士
~~~~~

排版方面,唔知會唔會好睇少少?
主要改動:
新37入何文田
新38a延長至奧運站
新33a做埋油麻地上西廊,循環線
新237入埋九龍城碼頭
班次整體拉疏唔少,應該係之前33a唔記得改番做30分班

大家再comment 睇下有冇咩更好提義~

S3BL100 發表於 2021-2-22 00:33 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-2-22 00:08
先貼左update version :

=====

好簡單一個原則性問題:點解荔景山有義務要為左成全其他區重組,13 部車變 4 部車,15 分一班變 30 分,仲要無直車落深水步?

更何況我喺其他帖講左好多次,區域性重組壽終正寢,呢種咁多區攬炒模式既重組,今時今日係唔會做

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-22 00:40 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-2-20 17:07
文字排版好似有啲亂?

首先,用齊 37 上午服務 + 237 北行去取代 33A 柏景灣功能唔可行,

可以睇睇update左既version,亦感謝你提出既建議

大窩口只可以搵楊屋道,238x一齊搞,唔係既話好兜

46果度打錯,本來有諗過入黄埔,但諗落應該冇乜客同慢過鐵

無35p呢個number 正合我意,我怕有版友覺得混亂先加

新33a都係唔入旺角西,改為補油麻地,因為樓上版友想237做埋九龍城,我怕行埋旺角車程太長

btw 237雙向總站係我初初諗既version ,改為循環線只想慳車,而家要加番車
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-22 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-20 17:03
有少少幾點想評價。(利申:紅磡居民)
其一、師兄同荔景山有仇口?一嘢抽走9、10架車...45又唔係做得特 ...

荔景山需求的確不大,45所謂最繁忙一小時載客率的確唔係荔景山,好大機會係旺角去何文田甚至九龍城,所以搵37/33a去做就取替到45,而45正正係我搞得成重組既車源。46係打錯,唔入黃埔。

237雙向總站同拉入九龍城既建議亦update 左係#5,你既版本做唔到尖沙咀,所以我拉埋入去,同我初稿好似(冇入九龍城咁解),謝謝你既提意。

當初無諗過37入何文田係諗住33a同45都係疏車線,角色互換果然錦上添花,但我將新33a補番油麻地個位,新37亦愛民止步,237黃埔花園之後用115走線

樓主| 384047x 發表於 2021-2-22 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-20 23:35
而家 33A 去柏景灣,非繁已經一轉要畀 160 分行;樓主你肯定一腳踢條線去九龍城碼頭,8 部車可以做廿分班? ...

呢個又係打錯,呢個時間表係抄本來33a果個,所以冇變過,update 左係#5

新版本改用xd兄建議換37入去,咁只需加1毫去45既水平較合理啲

另外我一直冇搞33a荃灣段,如果唔係冇得轉循環補油麻地
ATSE40 發表於 2021-2-22 01:31 | 顯示全部樓層

喺隔離帖講完句嘢呢度又用到:
叫一區無償咁幫人籌車開條自己無份嘅線應該無論喺邊一區發生都無咩可能過到
荔景貴咗疏咗仲要無咁方便我都想知點解要益其他區喎。而家除非兩條線二合一,如果唔係 45 同 46 本身都跌到落差唔多無得減嘅班次,佢哋個角度唔改仲好。

葵涌邨大窩口的確叫咗好耐紅土車,但係換嚟葵盛貴咗咁多,真係會接受到?

回力鏢嚟得好快㗎