hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 建議機場快線機場站加設出入閘機
開啟左側

建議機場快線機場站加設出入閘機

關閉 [複製鏈接]
ryandroid 發表於 2021-2-21 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-2-21 13:32
我嘅終極目標係想做到機鐵可以用一般市區線收費系統,提供青衣/九龍往返香港站之服務

之前我有出過post ...

加閘係好事
參考東鐵頭等計東涌綫雙倍車費
減價善用機鐵資源載多啲客
好過依家懶方便冇閘但收天價冇客搭

東鐵大把行李客都有閘啦
機場快線市區車站出入都有閘機
機場站月台整埋閘機不見得有咩問題
tofu 發表於 2021-2-21 16:11 | 顯示全部樓層
真係唔好成日話機場快綫冇人搭,只係機場快綫係唔滿,但唔可以話差
疫情底下航班少又有入境限制,機場快線少左客係必然既結果
硬係要將機場快綫開放比通勤客坐唔一定係好結果
到時真係比你打響個如意算盤倒左d客坐機場快綫
機場快綫車塞滿,要企,班機場客有冇hard feeling?
得失左班落機客,得失左班落機客損失大定通勤客大呢?

機場快綫個定係係頭等級服務,個價錢都係收頭等級,你坐飛機坐Y都唔可以去F架啦
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-2-21 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-2-21 15:07
加閘係好事
參考東鐵頭等計東涌綫雙倍車費
減價善用機鐵資源載多啲客

Exactly
當佢東涌線特快 + 頭等
PoohPoohJoe 發表於 2021-2-21 17:32 | 顯示全部樓層

其實呢
雖然抵港大堂中間係有斜路落番巴士站/的士站
但係機鐵站月台入面係有升降機
方便有需要人士唔使行長命斜路...
當然你又可以話T1入面本身有升降機落地下啦
但係為左盡量減少旅客要橫過馬路既機會
由抵港經機鐵站坐升降機落地下係唯一方法..
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-2-21 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
tofu 發表於 2021-2-21 16:11
真係唔好成日話機場快綫冇人搭,只係機場快綫係唔滿,但唔可以話差
疫情底下航班少又有入境限制,機場快線 ...

咁疫情後機鐵市區段加價囉
或者只做南行 (supoose班機場客已經上哂車坐低咗)
再唔係往返機場,用售價機可以劃位
(半列車比機場客劃位,另一半車卡自由就座)
HSR、直通車都劃緊位

無錯機鐵定位係頭等服務,所以就算做埋市區客,都會收頭等價 (東涌線收費2 - 3倍)
唔應該好似而家咁,除咗早繁南行,坐巿區段都要比機場價
Man@MFHK 發表於 2021-2-21 17:42 | 顯示全部樓層

如果唔係條機鐵限制住東涌線既班次,根本無人想享受呢個頭等服務囉!
其實東鐵頭等一樣架,無左我相信無乜人覺得可惜,更多人係拍爛手掌,因為多左人可以原價上到車,而唔係為左上到車返工而焗搭頭等。
通勤客從來都只係想上到車,返工搭車只求快特別係對好鍾意返工既香港人來講,上唔到車而隔離就有一個上到車但要加錢既途徑,好多人真係會俾錢。但上唔到車既因係乜?咪就係因為機鐵share左東涌線既路權/東鐵有一卡叫頭等既車箱,然後個果就等願者上釣既乘客埋單。
Volvo B8L
ryandroid 發表於 2021-2-21 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層

機場快綫開咗廿幾年都係蝕
咁都唔可以話差?
明顯係定位定價有問題
再加價只會趕客蝕更多
唯一做法就係減價兼雙向收費
理得你啲機場客happy 唔happy
唔happy 就搭巴士

再者人流方向都唔同
早繁集中青衣去香港
並唔影響機場來往香港嘅機場客
晚繁香港去青衣嘅通勤客先會影響香港去機場嘅旅客
但晚繁基本冇乜吸引力吸到大批香港去青衣嘅通勤客搭機場快綫當頭等
話影響機場客嘅只不過係多慮
JX9097 發表於 2021-2-21 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-21 13:33
恕小弟唔知,請問原因係咩?

兩個字:方便
因為方便乘客唔需要好似其他綫咁出入拍兩次卡

成個機場快綫系統先假設所有客都係入機場
所以當你喺香港/ 九龍/ 青衣/ 博覽館站一入閘
佢都會先收入機場嘅收費

當八達通冇再拍過其他車站的話
閘係個客嘅目的地真係機場
若果有其他站嘅出閘紀錄的話
咁系統就會補收差價/ 退回差價
乘客亦都唔會有損失
qunow 發表於 2021-2-21 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-21 13:32
我嘅終極目標係想做到機鐵可以用一般市區線收費系統,提供青衣/九龍往返香港站之服務

之前我有出過post ...

青衣去香港而家咪做緊,想做回程咪入站機鐵價出站回水
YY487 發表於 2021-2-21 21:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽