hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 建議機場快線機場站加設出入閘機
開啟左側

建議機場快線機場站加設出入閘機

關閉 [複製鏈接]
teddybus 發表於 2021-2-21 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-2-21 23:43
機場咁少客,cut咗班仍然係一卡車得幾丁友,得失幾多?

人地覺得機鐵唔應該cut,應該減價等人地可以遊河

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tofu + 1 真話

查看全部評分

ryandroid 發表於 2021-2-22 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-2-21 23:43
機場咁少客,cut咗班仍然係一卡車得幾丁友,得失幾多?

#12 佢話//真係唔好成日話機場快綫冇人搭,只係機場快綫係唔滿,但唔可以話差//...//機場快綫車塞滿,要企,班機場客有冇hard feeling?
得失左班落機客,得失左班落機客損失大定通勤客大呢?//

#22 佢話//如果話只係想上到車既話,咁應該做既係應該再進一步減機場快線班次去比空間比東涌綫加班,而唔係放班客入機場快綫//

機場快綫轉東涌綫頭等就會得失機場客
Cut 機場快綫班次點樣都會得失機場客
咁我唔知佢到底想唔想得失機場客囉

講真啲機場客要靜要快就搭的士好過啦
機場快綫個價根本就唔值咁貴
既然佔用咗青馬同西隧(鐵路)  嘅班次空間
又無人搭又蝕錢
轉型做東涌綫頭等係無可厚非

機場快綫係機場配套
再cut班次就趕客搭巴士
機場快綫獨立營運有自己嘅sunk cost
點會有得再cut 班次讓位俾東涌綫啊
唔通東涌綫補貼返機場快綫咁有趣?

機場快綫轉東涌綫頭等賺到錢嘅話
補貼返東涌綫北大嶼車費減價就差唔多
tofu 發表於 2021-2-22 08:03 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-2-21 23:31
Cut 機場快綫班次又唔會得失機場客嘅?

會呀,影響頗大添,我順下你意咁講你又唔啱聽
師兄既觀點係現有服務唔足以應付通勤客需求
咁要解決梗係增加返通勤既載客班次去疏導,而唔係同推你去坐貴價班次
再,如果坐貴車就結束左件事既話,個問題就唔係服務不足,而係班客想要舒適服務,正正就係你宜家係到偷換議題
b123as 發表於 2021-2-22 08:53 來自手機 | 顯示全部樓層

如果有香港往返九龍/青衣全日二十元優惠,目前封關情況不失為避免運空氣問題的解決辦法,住九龍/青衣站客有時都會俾錢買時間。當然開左個頭,到開番關要取消係有難度
mtrA279-262 發表於 2021-2-22 09:15 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-2-22 01:11
#12 佢話//真係唔好成日話機場快綫冇人搭,只係機場快綫係唔滿,但唔可以話差//...//機場快綫車塞滿,要 ...

就算機場快線大賺都好
佢盤數都唔會影響其他港鐵網絡

東涌線票價定位係市區線 係跟市區線一樣受可加可減機制影響
機場快線就財政獨立 (員工優惠除外)

東鐵線本身就係一條通勤鐵路 機場快線主要目的就係做機場客
兩者服務對象就已經有分別

再加上機場快線去香港站只係需要24分鐘
的士就算行得幾快都唔止呢個時間

teddybus 發表於 2021-2-22 09:32 來自手機 | 顯示全部樓層
b123as 發表於 2021-2-22 08:53
如果有香港往返九龍/青衣全日二十元優惠,目前封關情況不失為避免運空氣問題的解決辦法,住九龍/青衣站客有 ...

未封關前已經有,印象中係畀客多個選擇,從而舒緩東涌線擠逼難上車嘅情況,所以個優惠都係早繁先有。
teddybus 發表於 2021-2-22 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層

tofu 發表於 2021-2-22 08:03
會呀,影響頗大添,我順下你意咁講你又唔啱聽
師兄既觀點係現有服務唔足以應付通勤客需求
咁要解決梗係增 ...

啲人成日拎東鐵頭等同機場快綫比,完全九唔搭八,叫得「機場」「快」線,用下腦都知係主打邊啲客邊個站同埋個selling point係乜,家下東鐵頭等有sell過快咩?根本兩樣唔同野,係都要擺埋一齊講,真係貽笑大方
kbh 發表於 2021-2-22 10:13 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-2-22 09:32
未封關前已經有,印象中係畀客多個選擇,從而舒緩東涌線擠逼難上車嘅情況,所以個優惠都係早繁先有。 ...

改全日得唔得?(當然只限香港方向)
kbh 發表於 2021-2-22 10:24 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-2-21 23:52
人地覺得機鐵唔應該cut,應該減價等人地可以遊河

既然現在每日都係1000人出入機場
時間表仲有空間改

機場快綫
====
機場(博覽館)往香港方向:
0554-2328 (0600-2324) / 30分鐘一班,行3抽車
2328-0048 (2324-0045) / 12分鐘一班,行5抽車

香港往博覽館方向:
0550-2350 / 30分鐘一班,行3抽車
2350-0048 / 12分鐘一班,行5抽車

紅字班次應該修改,全日30分鐘

建議深夜新班次

機場(博覽館)往香港方向:
2328,2358,0028,0048(尾車照舊)

香港往博覽館方向:

2350,0020,0048

疫情期間騰出空間比東涌線好過

teddybus 發表於 2021-2-22 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2021-2-22 10:24
既然現在每日都係1000人出入機場
時間表仲有空間改

紅字班次可能有幾班係官方接駁其他線尾車,所以唔開疏得要維持12分鐘一班