hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 建議機場快線機場站加設出入閘機
開啟左側

建議機場快線機場站加設出入閘機

關閉 [複製鏈接]
teddybus 發表於 2021-2-23 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-2-23 09:40
機鐵都唔係一般通勤路線……
唔suppose會好似巿區線咁迫沙甸魚

所以更加唔會亦唔應該透過減價或巿區站短途收費嚟引入沙甸魚
eternalflame 發表於 2021-2-23 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-23 09:40
機鐵都唔係一般通勤路線……
唔suppose會好似巿區線咁迫沙甸魚

咁俾短途客霸晒啲位又點計呢?

最差嘅情況係,香港站上晒短途客,青衣落晒車之後入大嶼山運凳,但由香港、九龍兩個站出發嘅就上唔到車要溜後,咁樣又是否合理?
Man@MFHK 發表於 2021-2-23 13:18 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-2-22 17:44
其實咁做不如將其中一卡東涌線換頭等或者超頭等咪算
當自己Green Class / Gran Class 咁做一樣收得貴

機鐵無通勤客就坐唔滿,咪早繁甚至全日減到30分鐘一班俾東涌線加班囉,點解要搬東鐵頭等呢個概念過來搞埋條東涌線?
港島線荃灣線同官塘線都朝朝爆,係咪又要全部加卡頭等?
Volvo B8L
mtrA279-262 發表於 2021-2-23 22:53 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2021-2-22 10:24
既然現在每日都係1000人出入機場
時間表仲有空間改

東涌線就算無疫情都係2200開始行10分鐘一班
唔存在加車問題
再加上要遷就尾班車問題先無得改

依家搭得機場快線主要都係機場返工班人, 你仲叫佢地搭巴士轉黎轉去
佢地唔嘈就奇
tofu 發表於 2021-2-24 23:28 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-2-22 13:29
我一開始講
//加閘係好事
參考東鐵頭等計東涌綫雙倍車費

抱歉quote錯師兄觀點,
爬返文睇返"現有服務唔足以應付通勤客需求"係另一位師兄既觀點

不過我立場不變反對以"善用機場快綫載力"為由去載通勤客
若當初會有機場快綫載埋非機場客既設計的話,
大嶼山端就唔會有東涌/機場既分叉、機場快綫亦唔會有專用月台,更唔會有市區預辦登機等大型設施,
更可能唔會有唔同規格既列車,全部清一色市區列車
但無可否認既係,共軌路段同重疊既車站真係兩綫既硬傷,亦因為咁,兩條定位、功能,同客源經常被相提並論

假設論就到此,
若只收雙倍車費既話,相信必定會吸到客坐,方唔方便另一件事,其他師兄觀點有提,不重覆
但如果要參考東鐵綫頭等既,亦應該將東鐵綫過境客同通勤客放埋一齊既現象一同加入考慮
通勤客唔妥過境客一包二包過分佔用車箱空間之餘搞到冇位坐,
過境客唔妥通勤客冇禮貌見到人咁多野抽住都唔可以讓下
結果彼此都唔妥彼此

樓主| Waiyin12 發表於 2021-2-25 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-2-22 21:19
機快原本嘅乘客唔係乘客?

足唔足以令佢地上唔地車?
(我就唔信有短途收費足以令香港站一站打爆7卡車)

唔好同講少咗位剩冇得任揀
要guarantee嘅係有位上車唔留後,大把位揀只係bonus
teddybus 發表於 2021-2-25 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-2-25 09:41

即係本身條線定位係做機場客
你就要班機場客一係唔上車
一係罰企到啲短途客落晒車先有個位坐
真係本末倒置

原理就好似88R非繁經常得半車客
你就走去投訴條線係港島啲站有限制
出中環只落唔上,返沙田就只上唔落
唔撈多幾個短途客幫補咁
053h4 發表於 2021-2-25 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-2-25 11:54 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-25 09:41

你唔係唔知香港站人流有幾恐怖嘛?
晨早快線收$20, 我當你回程都係同價
平過的士唔慢得過的士好多
你覺得返IFC嘅人會點揀?

將機快當成東鐵頭等處理呢個概念一開始就係錯

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tofu + 1 問題所在

查看全部評分

053h4 發表於 2021-2-25 13:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽