hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021至2022年巴士發展計劃幾時出?
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021至2022年巴士發展計劃幾時出?

流星☆雨 發表於 2021-2-22 22:34 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2021-2-22 18:37
有機會是安達臣道石礦場發展區新線,首個屋苑安峯預計2023年4月入伙,現在是時候做招標新線。

早於2013年 ...

同一份文件入面有顧問公司 AECOM 建議 (P.45)

最密 3 分鐘一班 綠小 往返 油塘站
最密 5 分鐘一班 巴士 往返 鑽石山站/啟德站
最密 5 分鐘一班 巴士 往返「觀塘南」(不經觀塘站)
最密 5 分鐘一班 巴士 往返 九龍中/九龍南(旺角/尖沙咀)

趕客路上 理_得你
JX9097 發表於 2021-2-22 23:20 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-2-22 21:55
91S全日當然好,但都係果句,獨市之下,暫時唔覺得九巴肯/有咁嘅打算

自求多福啦...
唔好再搞98D呢啲都還神

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

JX9097 發表於 2021-2-22 23:23 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2021-2-22 21:29
咁咪兜寳豐路落去將隧囉

唯一好處就係觀塘有巴士返坑口(唔使坐半個鐘)不過吸將隧轉乘就唔多得...因為依家98D/ 297都係做緊同一樣嘢
JX9097 發表於 2021-2-22 23:24 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2021-2-22 22:05
即係如果11X拉上去石礦場就要改名

試闡述兩者之關係。(5分)
Quanta 發表於 2021-2-22 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2021-2-22 20:59
石礦場係西貢區,拉213系列上去冇問題,但全部要改編號

14S改咗編號未?
JX9097 發表於 2021-2-22 23:28 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-2-22 22:34
同一份文件入面有顧問公司 AECOM 建議 (P.45)

油塘小巴3分鐘?會唔會太over(安達/ 安泰有213M密密落藍田,雖然過海要轉多次線)

鑽石山站...依家安達/ 安泰有214
做唔做到5分鐘?

觀塘南,即係碼頭?
skip走觀塘市,淨做觀塘南
點撐得起5分鐘一班巴士?

九龍中/ 九龍南...
又係安達/ 安泰已經有213D/ 213X

成個建議若果唔係同現有路線夾一夾
就一定出現左手打右手嘅情況
(if城巴搶到就好睇囉)

流星☆雨 發表於 2021-2-22 23:42 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-2-22 23:28
油塘小巴3分鐘?會唔會太over(安達/ 安泰有213M密密落藍田,雖然過海要轉多次線)

鑽石山站...依家安達 ...

好明顯係應該拉213X上山頂
旺角就可能要睇下點另行安排,213D要上山頂難度大少少

油塘小巴如果要開3分鐘一班,恐怕都係開條巴士線比較實際

結論:呢份建議都係當睇下就好,唔好太認真了
趕客路上 理_得你
jacky03 發表於 2021-2-22 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-22 23:28

鑽石山站...依家安達 ...

我覺得觀南冇可能5分鐘一班車唔係因為冇人,而係塞到爆嘅開源道
nokia 發表於 2021-2-23 01:07 | 顯示全部樓層
講咗幾年嘅P960同P968,又要閣置?
horivhyc 發表於 2021-2-23 03:24 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-22 22:11
are u kidding me?
11X踩入西貢區唔等如要改號碼,係要睇附近地區接近度而定.
科學園白石角夠係大埔區啦, ...

95系列,64k,76k,係咪你食左?