hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021至2022年巴士發展計劃幾時出?
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021至2022年巴士發展計劃幾時出?

horivhyc 發表於 2021-2-23 03:28 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2021-2-22 22:05
即係如果11X拉上去石礦場就要改名

就算係都暫時未見佢要拉入去,更何況現有既213系列都未講過要入石礦場

唔知等到時係咪會真係拉入去又或者另創新線,始終到時石礦場發展程度會同安達臣相近
horivhyc 發表於 2021-2-23 03:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-2-22 23:27
14S改咗編號未?

節日或者旅遊限定既話可以當我冇講,但我所講既213系列唔係繁時就係常規
再者,你又唔問點解65k 64p冇改?
10598C 發表於 2021-2-23 04:45 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-22 23:28
油塘小巴3分鐘?會唔會太over(安達/ 安泰有213M密密落藍田,雖然過海要轉多次線)

鑽石山站...依家安達 ...

佢始終唔想安達臣居民搭車去瑞和街市同APM一帶,要用佢地個“行人系統”...
觀塘南線有機會做213M寶達轉車角色,之後經將軍澳道直落觀塘碼頭,非繁忙客量就... 自求多福

油塘小巴其實都合理,小巴3分鐘一班,最繁忙一小時都只係一個方向運380人,用巴士載其實係等於20分鐘一班嘅巴士,所以3分鐘一班唔屬於太過分

相反,油塘小巴走線睇過印象中係經碧雲道、高超道、鯉魚門道、油塘道,最後去90A小巴總站
走線上都睇得出想避免同24M競爭,唔行啟田道似係想避免啲人落藍田站,同避免競爭76B,但就搞到條線好騎呢

至於油尖線,其實都預咗213X會上去,但除此以外個人有諗過213D飛走Cut就秀茂坪,成條搬上安峯(反正秀茂坪冇人搭,唔好塞住中秀仲好)
如果真係諗住開新線,有機會亦都值得開一條類似城巴20嘅線,經亞皆老街西行、油麻地,最後去大角咀,一來符合返署方唔想額外車流進入繁忙地區(如旺角 尖沙咀),亦都順便補返213D 213X空缺位

至於啟德/鑽石山線,或者有機會會係紅萼樓後轉入新蒲崗四美街(連接鑽石山站),再經啟新道去啟德站
一來安達臣冇車去新蒲崗彩虹道一帶,二來啟德前景不輸現時鑽石山彩虹
(同埋如果安峯到時冇車去啟德,點對得住而家呢個售價
JC8385 發表於 2021-2-23 07:16 來自手機 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2021-2-23 01:07
講咗幾年嘅P960同P968,又要閣置?

唔開好過開,唔係壞事
無謂攤薄原本960 968嘅資源
GK3258 發表於 2021-2-23 07:17 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-2-23 04:45
佢始終唔想安達臣居民搭車去瑞和街市同APM一帶,要用佢地個“行人系統”...
觀塘南線有機會做213M寶達轉車 ...

問題係駁鐵路線始終會唔知邊條做,用條觀南無人會肯行,用油塘小巴爆瀉,用鑽石山隨時半個鐘都落唔到去。
唔同現有路線夾,比善巴入黎,肯定結果係寶達巴士站塞到上山頂個隧道,攬炒埋將軍澳行山路線。彩虹站就一條大長龍上到安達臣,擴闊都解決唔到。
要處理就應該廢物理用,觀塘山咁多廢線,好應該213X拉上去,93K改經入去去落彩虹,93A就改由入面開出落觀碼。咁樣93K駁鐵可以兩邊都得,上繁分分鐘落寶琳仲快。
JX9097 發表於 2021-2-23 09:26 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-2-22 23:42
好明顯係應該拉213X上山頂
旺角就可能要睇下點另行安排,213D要上山頂難度大少少

213X都似係拉上去算數

至於213D,可能到時撤出中秀
同213X一齊搬上山頂
JX9097 發表於 2021-2-23 09:28 | 顯示全部樓層

jacky03 發表於 2021-2-22 23:54
我覺得觀南冇可能5分鐘一班車唔係因為冇人,而係塞到爆嘅開源道

可能唔經開源道呢

創意行法
協和街》觀塘道》偉發道》偉業街
teddybus 發表於 2021-2-23 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2021-2-23 03:33
節日或者旅遊限定既話可以當我冇講,但我所講既213系列唔係繁時就係常規
再者,你又唔問點解65k 64p冇改 ...

的確唔駛問,因為無需要
所以石礦場用返213系都無問題
JX9097 發表於 2021-2-23 09:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-2-23 04:45
觀塘南線有機會做213M寶達轉車 ...

唔想還唔想
實際有冇需要?
不過都符合呢個夾硬嚟嘅「標準」

觀塘南線若果真係將軍澳道直落的話
非繁/ 晚間不如狗屋u turn就算喇
無謂浪費資源又吉車遊街

個人認同213D搬上去山頂算數
反正佢呢個價兼走線,秀茂坪都只會無視
不如安守本分做番安達臣專線仲好過

安達臣油塘小巴行碧雲道都尚算正路嘅
非繁可以主力做屋邨間接駁

不過睇番成個大環境
最失敗都係將轉同安達臣完全冇「關聯」
其實寧願佢好似屯轉咁起上下層,同現時將轉成十字形
雖然兩者之間要行上行落,但總好過依家要由曉光街站行落去咁遠

JX9097 發表於 2021-2-23 09:47 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2021-2-23 07:17
問題係駁鐵路線始終會唔知邊條做,用條觀南無人會肯行,用油塘小巴爆瀉,用鑽石山隨時半個鐘都落唔到去。 ...

唔係好明93A點改法