hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [純屬個人經歷] 不專業捕豬小分享
開啟左側

[經歷分享/報告] [純屬個人經歷] 不專業捕豬小分享

Waiyin12 發表於 2021-2-21 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

眾所周知,城巴非專只淨三豬三躉,預計三月內全退;
小弟喺港島東成長,以前經常坐新巴出入,同一眾巴士迷一樣把握最後機會去坐12米Super Olympian都係理所當然的

以下係小弟嘅少量捕豬心得:
(戴定頭盔先: 純粹係小弟嘅個人觀察分析,坐中部車好可能只係巧合,成功與否某程度上係靠彩數; 小弟亦無任何內部消息,此post可信性無得同上年堆3ASV行蹤比較)

1. 假日
假日(星期六、日及公眾假期)嘅出車規律小弟暫時未能領略,但過去幾星期weekend都有出258

假日出豬/躉通常都會行足全日,而88R單程會預45/60分鐘(兩種都見過)一單,可以根據Across內開車時間報告,推算當日係單程45定60,再計算第一城同中環開車時間
(假日一概20分鐘一班)

2. 平日(星期一至五)
- 正常情況下,只會早、晚繁出
通常早繁會出行61R/88R (正常/西隧班次都有可能),跟住返廠/擺港澳車場/泊第一城

小弟未試過早繁去第一城總站捕捉豬/躉,可以講嘅嘢好有限

- 平日通常會隔日出(一星期內,一係一、三、五,一係二、四出)
如果唔見早繁有行出車紀錄,建議閣下直接返歸瞓覺,另擇王道吉日再戰(可以係之後嗰日),因為早繁唔出、淨係晚繁出車嘅機會微乎其微 (小弟冇見過咁滯)

- 留意晚繁時段ETA
88R晚繁北行班次大約係:
1600 - 1700: 20
1700 - 1800: 15
1800後: 10 / 12

而留意返,相同時段南行班次一直係20

換言之,一直(喺中段非繁)行緊88R嘅車,南行去到民光街嘅車輛數目,係唔足以應付北行嘅班次,所以需要外援(由車廠/總站私出去中環載客)

可以check下南行返到民光街嘅班次(通常部車會開接著嗰班北行),對照下北行嘅開出時間,就會發現去到某個會,南行返到總站嘅班次,係接唔晒北行嘅班次

例子:
左邊係南行返到民光街時間,右邊係北行開車時間
17:01 > 17:15
17:19 > 17:30
     ?    > 17:45
17:42 > 17:56
18:01 > ...
可以見到,中間17:45班車係冇南行車做到
(除非交通事故/大塞回唔切車,否則88R唔興連續做一個來回)
如果南行17:42到站班車接住做17:45北行,咁17:56班北行就冇南行車接到

由於豬/躉平日唔興跑足全日,晚繁會私去民光街起載,通常會做“冇南行車接到”嘅班次
通常17:30後有部份班次會冇南行車接到,即是17:30後嘅班次有比較大機會出豬/躉
(前題係當日早繁有出過車)

見過部份車輛行完88R北行後,會跑多轉61R至返廠

亦聽聞過豬/躉會私去歷山起載,小弟未試過但認為試吓亦無妨
不過小弟過去幾次成功捕豬,都係民光街上車

至於61R,小弟過去幾個月已經冇再喺61R捕豬,因為成功率不及喺88R

3. 如果有豬/躉泊第一城巴總,係有機會臨時拉伕去行61R/88R
(大塞、交通意外、壞車、回唔切車等時候)
不過亦無pattern可言,純靠運氣,所以法官大人,我冇嘢講。

歡迎討論~

KC8249 發表於 2021-2-22 00:13 | 顯示全部樓層
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-2-22 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層
KC8249 發表於 2021-2-22 00:13
如果當日有豬或躉行西隧班次既話,到歷山清客後會私去海廠擺到下晝四點幾左右

起海廠私出有可能會去港澳車 ...

上星期五#254行18:08民光街
(唔清楚係咪加班車,ETA一直無顯示)
之前12 - 1月的確坐過幾次17:45係派豬行

相比喺新巴時期我又唔覺好難捕
起碼限定行88R一條線
(行61R近排比較少見)
睇通咗佢下繁個出車pattern
已經識做,唔會非繁走去捕
(況且我嘅目標並唔限於豬,有Trident坐都心足)

Kj2052 發表於 2021-2-23 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層

今日情況係早上無任何歐三車出61r/88r
但下午突然61r/88r有23xx(分別各一部)
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-2-24 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-2-23 21:19
今日情況係早上無任何歐三車出61r/88r
但下午突然61r/88r有23xx(分別各一部)

今朝好似行過628?

不過臨近退役,冇規律出車都唔出奇
況且我都講到明我冇內幕消息,一切只係reference only