hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區區議會對 101X 方案提出建議
開啟左側

[其他] 中西區區議會對 101X 方案提出建議

YY487 發表於 2021-2-24 22:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2021-2-24 22:32 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-24 22:25
運吉盤算應該係沙中線通咗之後,死亡交叉會唔塞
好似南島線通車之後,香隧冇咁塞
...

運吉係錯唔晒,但個算盤咁易打得響,就唔需要起中九龍幹線。

成班人明明有晒數據,知道近年東九龍走廊同觀繞既車流增長,
除非起動九龍東,有一部份係源自將軍澳班中產。

當然,101X 依個建議方案未必受運輸署青睞,但特工兄同我都大力支持。
惡意回復是不道德的行為。
groom1002 發表於 2021-2-24 22:41 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-2-24 22:20
依點可以討論,但今時今日下繁行上路返觀塘唔一定比行東九龍走廊慢。

5X 同 5P 係人板,當然,運輸署反 ...

258X觀塘方向建議改經東九龍走廊避龍翔道塞車,神邏輯
S3BL100 發表於 2021-2-24 23:35 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-2-24 22:20
依點可以討論,但今時今日下繁行上路返觀塘唔一定比行東九龍走廊慢。

5X 同 5P 係人板,當然,運輸署反 ...

行上路返觀塘唔慢既前提係要飛橋,唔好走去塞世運迴旋處

東九龍走廊都要睇下咩時段,好似條招標青衣將軍澳線下繁西行經東九廊就當然係傻仔。但上繁東行又真係無咩問題喎,甚至呢度有版友提過有唔少大西北人坐西鐵線去尖東轉 215X 去觀塘區返工,時間穩定過成堆大西北東九線

回正題,101X 如果跟中西區區議會提出個方案,的確有其好處,我都會收貨。但呢個方案既前提同目標效果根本同先前個官方建議好唔同,我覺得唔可以斬釘截鐵話邊個方案好D、邊個方案一定唔得

不過如果係跟官方個方案,我會寧願唔停金鐘,皇后像後跟 88R 轉出去港灣道就算

fb.com/scientisthk2usa/
gu9434@24 發表於 2021-2-24 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-2-24 22:41

早繁佐敦道確實係唔塞 258x改行西九龍公路最多係塞西九龍公路出口加女童軍會  但現時路況計經九龍公園徑 梳士巴利道加康莊道先係最穩陣既行法..
dennis28a 發表於 2021-2-25 00:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-24 23:35
行上路返觀塘唔慢既前提係要飛橋,唔好走去塞世運迴旋處

東九龍走廊都要睇下咩時段,好似條招標青衣將軍 ...

我諗依度無人反對因為世運迴旋處東行亂晒大籠而飛橋,亦唔見有必要停富豪東方。

上繁東行係無問題,我諗暫時無人想上繁 101X 都踢去上路唔入九龍灣,
但同時我想指出,雖然無問題但唔代表車速無變慢,只係可以接受範圍。

但下繁 5X 5P 依個千古問題大家都好了解,101X 下繁北行運吉建議衰咩大家好了解。

如果真心想做中上環去東九龍下繁特快,
切記我之前講法,我係大力贊成,但唔該係去拎林士街特車去做。

而唔係大老遠堅尼地城開車,開足半個鐘先到林士街,西區去彩虹觀塘班客一早落晒地底,
然後同返西區班觀塘客講,時間而家下繁兜九龍灣都係差唔多姐,
就算你唔停金鐘,西區班下繁客唔會搭,仲會連帶西區去紅隧轉車客都會跌走,果度每班車都成 10 幾 20 個客。

切記修打蘭街下繁去到稅務大樓起碼 20-25 分鐘,真係唔好玩班西區返觀塘客。

既然西區會載空氣?點解仲要堅持堅尼地城開?
如果你明事理,林士街開兩班特車跟運吉 101X 原方案行咪一樣,
分分鐘做做下發左達一班變 4 班,無衝突嫁。
hihiman 發表於 2021-2-26 13:24 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2021-2-24 22:41

咁你就知道, 呢條龍翔道有幾衰啦

同埋而家警力完全不平衡, 完全見唔到佢地做放車,監察主幹道cut 線位
見得最多交通警就是1630 後的老母開源道
其他時段, 其他地區? sorry, 阿SIR 做野唔洗你教

miklcct 發表於 2021-2-26 13:46 | 顯示全部樓層
西環人接受到嘅101X嘅極限係港澳碼頭入繞道,否則都係逼970過海轉車,第時直接柯士甸落地底都得。
進智公交
jpoon 發表於 2021-2-26 19:29 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-2-24 22:08
唔一定,正街出跑道下繁受西隧車流影響會慢車,
而機隧去到九龍灣自殺公轉,受宏照道慢車影響,起碼慢 20 ...

正解
頭先搭101X返九龍,響德輔道西左轉正街排隊等轉東邊街,結果等咗五盞燈左右先轉到,本來上車時後面有架101跟尾一早扒咗頭,結果均益上車用咗35分鐘先入到隧道
所以直行食埋信德係快過東邊街上橋

http://jpoon9394.blogspot.com/
dennis28a 發表於 2021-2-26 22:45 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-2-26 19:29
正解
頭先搭101X返九龍,響德輔道西左轉正街排隊等轉東邊街,結果等咗五盞燈左右先轉到,本來上車時後面有 ...

無錯,所以早繁同下繁係兩個世界黎。

早繁因為海味街貨車阻路,直行電車路一定慢過正街。
但下繁海味街堆舖四五點都落晒閘,
咁正街上西隧班人就會變左中上西環放工私家車同貨車客,依支燈係塞硬,輕則 5 分鐘,重則 10 分鐘。

下繁仲有一個小問題 18X 88X 都一樣出現,西隧去信德太多車都會慢車。
所以就算 18X 88X 嘉安街出大馬路,都唔一定快過跟 905 電車路直行去信德。

而且做多左個修打蘭街會差好遠,文咸東西街班人係會行出依個站上車。