hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021年度屯門區巴士路線計劃 259D / 62X分拆 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021年度屯門區巴士路線計劃 259D / 62X分拆

Anonymous 發表於 2021-2-27 22:45 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-2-27 18:23
咁唔加返61X班未唔洗郁走62X囉, 如果唔係爆既係61X; 除非62X加屯門市中心中載, 咁又同依家有咩分別?

價 ...

根本安友就係唔想改62X 同 259D 現有格局。只不過拆線都係遲早,今年唔過嘅遲幾年咪又拎上嚟講。同埋拆線都唔好拆得咁樣衰,一條市中心線班次衰過一條純屋邨線

62X 早繁爆就係人都知,屯市中載係必須有,但唔一定要抽62X車去做,60系都得。兩繁過後搵 60X 找數去 維持 20@1亦係合理

shakugan2005 發表於 2021-2-27 23:02 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-27 22:45
根本安友就係唔想改62X 同 259D 現有格局。只不過拆線都係遲早,今年唔過嘅遲幾年咪又拎上嚟講。同埋拆線 ...

最多人上62X既係屯門市中心總站, 去到安定/兆麟基本上係要塞返爆架61X, 係安定上62X預左要企到出黃大仙, 但都仲可以企滿人, 259D停唔停安定唔係重點但都要來回入屯門市中心總站, 但其實屯門市中心總站D人係搭輕鐵/村巴等其他交通過去定真係咁多人係屯門市中心來往觀塘/九龍灣? 但又唔見屯門市中心總站咁多人上61X
he_01 發表於 2021-2-27 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-2-27 23:02
最多人上62X既係屯門市中心總站, 去到安定/兆麟基本上係要塞返爆架61X, 係安定上62X預左要企到出黃大仙,  ...

聽聞因為62X服務水平太差 部分人會行上一個站上車
兆麟會行去安定上 安定友愛就行去市中心上
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:09 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-2-27 22:30
因為係巴士迷建議,可能有巴士迷入咗運輸署做,近幾年的RPP好貼近F1的建議。
...

好多係經區佬交上去嘅建議
換屆轉黃後多咗啲比較平衡同合理少少嘅建議
石頭 發表於 2021-2-27 23:25 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-2-27 23:07
聽聞因為62X服務水平太差 部分人會行上一個站上車
兆麟會行去安定上 安定友愛就行去市中心上 ...

我又黎sell市中心/安定拆線方案la~

如果安定變左尾站,259D豐景園、翠寧肯定上到車,

就唔會再有咁既情況啦~最多繁忙時間開友愛南特車清客~

ricky 發表於 2021-2-27 23:50 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:09
好多係經區佬交上去嘅建議
換屆轉黃後多咗啲比較平衡同合理少少嘅建議
...

以前班老鬼保皇區佬根本呃飯食,講咗又唔做
前荃葵青區居民
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:53 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-2-27 23:50
以前班老鬼保皇區佬根本呃飯食,講咗又唔做

以前等巴士公司/運輸署出計劃
然後個plan有邊啲著數就話我要爭取嗰樣
最後自然成功「成功爭取」
等同小學生偷睇答案再答問題
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-28 00:04 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-27 22:45
根本安友就係唔想改62X 同 259D 現有格局。只不過拆線都係遲早,今年唔過嘅遲幾年咪又拎上嚟講。同埋拆線 ...

VIP區獨攬大量巴士犯眾憎唔止巴迷界連各屯門group都係
特別係今次玩拓展新區域,一定袋住先
呢個方案成數仲係幾高,爭在可以還錢幾多

3asv@59x 發表於 2021-2-28 00:46 | 顯示全部樓層
或者咁
259D改喺悅湖山莊開
全日好似506咁行(但去九龍方向可以經湖景路去湖翠路)
但由於青雲路一帶已經有258D
所以唔停站
龍門輕鐵站之後就屯門站
然後屯門市中心
跟住就屯興路上公路
62X服務期間就改喺皇珠路直接往來屯門公路(仲可以幫59系屯門公路轉車站疏導)
而259X觀塘碼頭特別車就唔變

至於62X留返上下午繁忙時間服務
同埋搬去屯門站
再將258P / 267X 變為 267D 全日服務
兆康北/富泰邨-觀塘碼頭

沿着青山公路到屯興路再轉入屯門鄉事會路
繁忙時間62X服務期間就屯興路直接轉入屯門公路

258P/258A夾埋54區去改
將258A改為半全日(上午到黃昏由洪水橋開,收工時間到12點由藍田開)
好似A34咁行,但田景路直入青田路去屯門公路
順便可以疏導下258D
258P改為上午數班單向往藍田
藍地交匯處直入屯門公路

咁樣會唔會好啲
大家都有贏到

不過61X就好似變咗好多餘
HG6729 發表於 2021-2-28 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層

其實沙中線通車61X 75X 85B 都應該大幅減班