hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022-年度屯門區巴士路線計劃 (全套文件) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-2022-年度屯門區巴士路線計劃 (全套文件)

GD1570 發表於 2021-3-5 16:45 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-5 16:40
如果係咁960C全日去銅鑼灣都唔太關54區事
變咗純粹自己想做屯市來往銅鑼灣
青麟路/鳴琴路/震寰路行入54區 ...

小九汽想做屯門銅鑼灣都唔係第一日嘅事。

之前就想用P960嚟掠水,當然今時今日話到畀大家知係唔WORK啦!
結果咪要拎啲早繁綫嚟做囉⋯⋯
至於非繁,麻煩繼續轉968或者叮叮啦!

你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-5 16:55 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-3-5 13:26
其實要睇埋54區嘅出口,一個喺欣田,一個就喺寶田,中間無其他出口。
如果依現行道路規劃,要覆蓋整個54 ...

同意大把人唔怕兜要一程過,正如閣下都話258D都有人搭到尾,所以亦都係點解我支持類258D走線
但重點係閣下建議大興66系走線就算加埋建生(當食曬全個餅,全部都直車)個餅仍然係細到無倫
連非繁20分鐘都不如

再多5分鐘區內走線對本身區內要搭20-25分鐘嘅尾站客嚟講相當多
另外以54區發展密度嚟講,加埋兆康欣田富泰,就算減埋西鐵客,都肯定同良田大興有過之而無不及
等同將現時960良田大興界走,換54區兆康欣田富泰
需求上同現時960冇太大分別,因需求而引申嘅班次上冇乜擔心之處(九巴重劃完借機減班就後話)
分配比較平均

如果只界走大興,但另加54區兆康欣田富泰反而比而家960覆蓋到嘅需求更大,班次會更密
建生亦一樣可以行去青田路搭新線
除咗良田食正尾站落紅橋,兼仲密過而家之外,咁唔平均嘅分法見唔到有咩好處

GD1570 發表於 2021-3-5 17:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-5 16:55
同意大把人唔怕兜要一程過,正如閣下都話258D都有人搭到尾,所以亦都係點解我支持類258D走線
但重點係閣下 ...

我建議中960用66系走線嘅原因其實有幾個:
首先就係令山景及青雲路一帶都可以有埋過海車,
其次,工廠區過海可以更加快捷,
三來,其實建生客真係唔太介意經山景大興出入屯門。
餅,你話細咩?我唔覺得,建生山景大興工廠區一大埋客,
真係咁唔夠客嘅,66X一早CUT到得返兩繁了。

960C唔入田景路改行青松觀,田景路嘅客只會搭58M去警署同青松觀轉960C,
其實個效用同960C兜入田景路係無乜大分別,反而可能因為多人上落而令到依兩個站更迫更易塞車。
亦間接每到960入田景路嘅重要性唔高,與其係咁,倒不如良德街後右轉去大興吧!

又或者咁講啦,以現時記路嘅規劃,加上線路嘅分佈,
想用得其所嘅話,54區過海線經富泰及屯興路出會係最善用資源,
但由54區開出計可能真係30分鐘都上唔到屯門公路,又係咪真係好呢?

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-5 18:12 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-3-5 17:20
我建議中960用66系走線嘅原因其實有幾個:
首先就係令山景及青雲路一帶都可以有埋過海車,
其次,工廠區 ...

你識得講良田為咗唔使兜識58M青松觀轉960C
但又夾建生大興唔怕兜要一程過,其實都幾自相矛盾

建生係可以一程過,之不過唔係你補位兜路嘅大興960
而係停完良田喺青田路嘅960C

西瓜靠大邊,就連大興都可以去青田路搭
而唔係疏到喊嘅大興960又或者由屯門站經震寰路延伸大興補位但要入VIP嘅961

同意山景同IVE可以直接過海線
最簡單就係258D走線

66X係幾頹下,但眼中釘當然係搞57M先
唔係IVE同工廠區返工逆向客源幫補下都好難睇下
呢個逆向客源最多都係東九龍258D,因為東九龍連埋觀塘山甚至將軍澳都有唔少住宅,大把人住東九返屯門
其次係M線,再跟住西九X線就已經弱好多,屯門線逆向最差係尖沙咀260X,其次已經係過海線
過海線只做青雲/IVE/山景/大興/建生,客量基本盤相當細

但退一萬步講,如果你話青雲山景真係咁多客,用258D走線亦可
甚至多客到可做到現時960班次,否則都係自相矛盾

54區經屯門東,經青公由屯興路落屯公係最差走線
先唔講青公燈陣
54區自己總站要返青公嗰邊只能寶田出嚟後經返青麟路返轉頭
但咁樣已經兜路好多
67A都係寶田開入54區再喺紫田村/欣田出返嚟先順路
因為54區總站近兆康嗰邊多啲,A34停完兆康路下一個已經係
另外,67M/X走線,景峰至屯官太靠近屯公,行少少去屯公就多好多唔同選擇
最需要其他巴士嘅兆康至彩暉(或埋54區)反而好難行去屯公搭車,亦冇咁多線,反而要繼續陪兜
除咗停屯興路可以做埋置樂客之外,近尾站嘅青公新圍仔-何福堂-華都都唔多人搭

GD1570 發表於 2021-3-8 09:19 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-5 18:12
你識得講良田為咗唔使兜識58M青松觀轉960C
但又夾建生大興唔怕兜要一程過,其實都幾自相矛盾

咁咪玩絕啲囉⋯⋯直接將960變960C,960C出54區後直入田景路、青田路出屯門公路;
大興客咪好似閣下咁講,行去樂生樓搭960C,再唔係嘅,拉返961落大興當補位又好當多啲客又好啦⋯⋯
咁係咪合乎你嘅諗法呢⋯⋯

請別忘記:現行嘅960C係要入田景路的,
你想半全日或全日後唔入田景路嘅諗法近乎係無可能。
我上面提出嘅建議係建基於此諗法,加上廢事畀人話「良田版友就梗係想留得低田景路叫兩飛照食返咁多班」,
所以就提出不如飛走960啦,建生出直去大興走人算數,班次15-20分鐘一班我覺得絕對可以接受。
結果呢⋯⋯咪就係畀人話:點解人哋兜得你唔兜得囉⋯⋯
自相矛盾又會唔會係本人,還是另有其人呢⋯⋯
我睇唔通,睇唔透囉⋯⋯

又要馬兒好,又要馬兒不吃草⋯⋯得嘅,或者等到猴年馬月嘅54區發展晒,又或者畀城巴開,
咪可以齋做54區連屯公三站都唔停囉⋯⋯

arfung 發表於 2021-3-8 10:40 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-3-8 09:19
咁咪玩絕啲囉⋯⋯直接將960變960C,960C出54區後直入田景路、青田路出屯門公路;
大興客咪好似閣下咁講, ...

960C早上出到紅橋係大半滿,相信田景路都貢獻不少客量,見過部車到欣田前無人咁濟…
就算加強服務,以公司風格,都未必咁易跳走呢個客倉。

現在刷邊54區,即管看看有無機會名正言順進駐,參A34行法。
GD1570 發表於 2021-3-8 10:47 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-3-8 10:40
960C早上出到紅橋係大半滿,相信田景路都貢獻不少客量,見過部車到欣田前無人咁濟…
就算加強服務,以公 ...

如果54區過海線由小九汽營辦,960C絕對有咁樣行嘅可能性。
所以先有出54區後轉左去青松觀上定直去田景路上屯公嘅討論。

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-8 11:51 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-3-8 09:19
大興客咪好似閣下咁講, ...

960C現時要入田景路其實不成理由
258P喺改完267X同62X之後咪又係唔入聚康同兆康南 (打埋算盤聚康得兩班267X換而家咁多班258P仲差咗)

如果要抖結喺個960系列度,話當初960C開辦搶咗田景路資源
咁應該係田景路加返班,再處理960C過54區後青松觀直落紅橋
如果冧把問題或原有資源問題,朝早960C直頭唔郁
全日開條960D由富泰兆康欣田54區青松觀屯公三站,另一條960(or 958)跟258D走線不正正解決閣下問題

都係嗰句,66M/66X大興走線就算延長至建生,咁樣走線嘅過海線客量基礎仍相當薄弱
比現時961更差,非繁/逆向隨時只值30分鐘一班

相反,就算960C食曬富泰兆康欣田54區田景路落屯公三站
全天候密過現時960,繁時3分鐘一班,甚至田景路特車,非繁8/10分鐘一班等等,其實條線問題不大

只不過咁極端嘅差距對屯門人同對屯轉組合係咪咁健康係相當大疑問
唔好忘記建生,大興,IVE/工業區,沿線都相當密車或叫緊幾飛直去轉車站,又或者建生大興行返去青田路搭密車
你話例如藍地至洪水橋本身63X/68A唔多密兼冇其他路線喺隔離區行少少過去,都可以等下半個鐘一班960P貪唔使轉車
頹區得條頹線反而會逼住搭下,旺區有條頹線真係轉車或隔離行過去好過

GD1570 發表於 2021-3-8 16:06 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-8 11:51
960C現時要入田景路其實不成理由
258P喺改完267X同62X之後咪又係唔入聚康同兆康南 (打埋算盤聚康得兩班26 ...

啱呀,258P改完次後都係唔入聚康同兆康南呀⋯⋯
但唔好忘記大把路線改完之後一樣要兜返舊路⋯⋯

當連960X都要走入田景路兜個圈再出返屯門公路嘅時候,
我睇唔到點解延長到銅鑼灣嘅960C可以點解入唔到田景路囉。
依家咁樣行,其實前車可鑑,睇返前A33X同依家嘅A34就可以明晒。
你要轉左行震寰路上屯門公路,
喺小九汽現行政策吓基本上係無乜可能。
既然你要話「良田版友就梗係想留得低田景路叫兩飛照食返咁多班」,咁就成全你啦⋯⋯
960唔改,960C過兆康後入54區去鳴琴路後返回原線,
大興繼續逆向過海,或者行去樂生樓吧;
青雲就唔好意思喇,繼續去轉車站轉車吧⋯⋯

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-8 17:14 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-3-8 16:06
啱呀,258P改完次後都係唔入聚康同兆康南呀⋯⋯
但唔好忘記大把路線改完之後一樣要兜返舊路⋯⋯

都係嗰句
258D走線自然可做曬大興同青雲

至於960X同960/960C銅鑼灣根本冇可比性
960X獨市做曬鰂魚涌 (西隧口就咪鬼計)
960同延長銅鑼灣後嘅960C一樣做曬中上環金鐘灣仔,個分別只有少少銅鑼灣一部份
960X當初係有用960資源去開,960X作為960支線嘅獨市線入返田景路好合理

至於960C延長去銅鑼灣,日後如果有新資源(中標)繞經54區全日
唔見得一定要預埋田景路
第一,新資源係因為54區,同田景路冇直接關係
第二,如果話因為建基於係960支線,點解石排頭路冇份去銅鑼灣之餘仲要比你塞條頹線做替代?
眾所周知,大興邨作為屯門最老嘅屋邨(新發邨拆後最老),老人邨比較少通勤需求
現時960所謂大興(區)需求,源自石排頭路以南,大興三寶私樓(大興花園,翠林,康德),甚至加埋卓爾居,相對年輕及中產
青田路對佢哋嚟講比大興邨更遠
第三,如果話因為建基於延長銅鑼灣後嘅960C支線,大可如我之前所講,960C早繁兩/三班不變照入田景路(入或不入54區也可)
新線960D全日富泰開經完54區經青松觀落紅橋即可

不過個問題仲係點揾到個夠空間嘅銅鑼灣站頭做全日