hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃合併41M和41P
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴計劃合併41M和41P

ATENU364TC196 發表於 2021-2-26 11:06 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-26 11:00
X42p最好改由碼頭開出,而家青衣村早繁上42C根本冇位坐,42C長安先有空車起載,X42C有位坐但仲慢。不過, ...

地鐵出觀塘邊度快⋯⋯

青衣城搭地鐵去觀塘計埋轉車時間都要坐底40分鐘,仲未計接近要企足全程,太子上車邊度搵到位坐,逼到成條沙甸魚咁就有份

X42P 起碼一程過,舒舒服服有得坐,有得瞓,而且行車時間都應該同地鐵打和,情況類似249X,真係有得做喎⋯⋯

有一排每日朝早都坐42C 去觀塘,青衣邨點會冇得坐,除非嗰日嚴重收車就另計,但正常情況實有位坐,反而長安先慘,間唔中要等多班車先有位坐,中載來來去去咪又係得一班半班⋯⋯

paul2357paul 發表於 2021-2-26 11:09 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2021-2-25 21:28
今次係重搵笨過上次44同44p合併計劃,上次都象徵式加車做下樣,今次直頭攞正牌減車,青敬路堆客完全俾人 ...

九公就係唔識清走用青衣邨巴總既4字頭換68A和279X入去

樓主| FBI2 發表於 2021-2-26 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-2-26 11:06
地鐵出觀塘邊度快⋯⋯

青衣城搭地鐵去觀塘計埋轉車時間都要坐底40分鐘,仲未計接近要企足全程,太子上車 ...

地鐵荃灣線南行和觀塘線東行早繁比想像中少客,我以前9點前要到觀塘,冇一次要企足全程。

X42P係唔錯,但未到加班需要
ATENU364TC196 發表於 2021-2-26 11:57 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-26 11:46
地鐵荃灣線南行和觀塘線東行早繁比想像中少客,我以前9點前要到觀塘,冇一次要企足全程。

X42P係唔錯, ...

呢一兩年觀塘線東行早繁其實多咗好多客,好多時都真係要企,最好彩嘅都係得半程唔使企

X42P 雖然係唔錯,但死因係開得太早,如果加多兩班0750 0800 青衣站開經長安上北橋嘅話一定諗得過,尤其有需要分流返0745 打後長安條龍

青衣去大圍同埋馬鞍山搭地鐵嘅車程比去觀塘嘅車程更加吸引,乘車體驗更加好,249X 青衣站都有咁多人上,X42P 拉去青衣站開絕對唔會冇人上

總括而言,成個方案點都應該要改一改,無論係更改合併之後嘅走線,定係加補償都好,否則真係唔太應該過
RE508@41 發表於 2021-2-26 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-2-26 11:57
呢一兩年觀塘線東行早繁其實多咗好多客,好多時都真係要企,最好彩嘅都係得半程唔使企

X42P 雖然係唔錯, ...

完全同意,基本上青衣對巴士服務既需求不斷增加,班次就反而少咗,44合併之後繁忙時間荔枝角已經勉強先上到,今次41m合併完之後完全冇加車,變相繁忙時間2班車既客迫埋一班。講真青衣邨總站如果攞嚟拉線入去增加青衣島內巴士覆蓋範圍先係真正善用總站,可以考慮行青敬路拉948b,X42P, 248m,68A,279X,68E入去既,補返青衣中既位
 樓主| FBI2 發表於 2021-2-26 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2021-2-26 13:36
完全同意,基本上青衣對巴士服務既需求不斷增加,班次就反而少咗,44合併之後繁忙時間荔枝角已經勉強先上 ...

你地成班係咁曲線,點夠你地玩?

青衣村青怡偉景班客,後生既,去晒搭鐵,就算以前41A未提速,樓下條44青衣村一出直去長安,一樣係冇晒客。簡單說,住青衣村青怡偉景,有鐵都去晒鐵,除非巴士唔經塞車路段。

盈翠因為有地鐵站,唔好話巴士,連出荃灣都唔去坐409系,全部去晒搭鐵。

249X有客,因為青衣城上車既,有好多都係青衣村行過去,包括我,原因係49X和46X太逼兼成日脫班,249X穩陣25分鐘到大圍。可是,X42P做到嗎? 青衣村去觀塘,任何時間都係地鐵快過42C,已經未計早繁塞車。相反,觀塘返青衣村,我就肯定坐42C,因為時間接近。

41M合併,早幾年就要做,留係青衣村總站冇意義,因為客本身唔多,兜盈翠一樣幫唔到條線。

有時要諗山下d人出行模式,就會明點解44早繁冇乜客但下繁返青衣爆到上唔晒。
arfung 發表於 2021-2-26 14:03 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-2-26 10:01
咁你話盈翠去楊屋道街市買餸應該坐咩?唔通搭地鐵咩⋯⋯
人哋82B 取消都可以換985/A 加強服務,41P 取消 ...

我見409K都好些客會在楊屋道街市落車,應該是由青衣島坐出來吧?

409K有D位係可能比巴士慢,但勝在車密。
41P果幾班車盈翠看似唔多見好多人(甚至有人)上車…有需求都去左409K?
 樓主| FBI2 發表於 2021-2-26 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-2-26 14:03
我見409K都好些客會在楊屋道街市落車,應該是由青衣島坐出來吧?

409K有D位係可能比巴士慢,但勝在車密。 ...

我未見過41P盈翠有多過2個人上車。
phykk45 發表於 2021-2-26 14:37 | 顯示全部樓層
409K 貴, 我宜家喺楊屋道去青衣城都係搭 41M/42M 長安行過去
ATENU364TC196 發表於 2021-2-26 14:45 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-26 13:57
你地成班係咁曲線,點夠你地玩?

青衣村青怡偉景班客,後生既,去晒搭鐵,就算以前41A未提速,樓下條44 ...

其實盈翠唔係真係話好多人都去晒坐鐵喎

雖然去九龍同埋港島就一定首選地鐵,但起碼好多住客都知道去新界坐巴士會方便過坐地鐵,佢哋都會首選巴士,基本上朝早繁忙時間都會有住客出咗中轉𨋢大堂之後轉右去二期再出巴士總站坐巴士
但好老實講,成日不斷話盈翠去晒搭地鐵,但其實未試過又點知呢?一班半班X42P 拉去青衣站開就可以試到有冇客,而且所需成本唔太大,唔應該一嚟就未審先判斷定盈翠俾唔到客,只不過係過去巴士公司一直忽略青衣站嘅客源

本身未開249X,楓樹窩路上49X嘅人都唔太多,證明本身楓樹窩路沿線去沙田嘅需求並不太大,點會開咗249X 之後就突然多咗咁多人去新界東,仲要特登走去青衣站上車⋯⋯你點知青衣站上車嗰啲客唔係盈翠/灝景灣客先?⋯⋯

42C 青衣邨去觀塘快起上嚟九個字都去到,你搭地鐵左轉右轉最快都要50-55分鐘啦,而且觀塘線根本就冇位坐,全天候都咁迫⋯⋯

X42P 如果改青衣站開,按現時嘅行車時間大約40 分鐘都去到九龍灣甚至係觀塘,搭地鐵快得幾多?東涌線要企,荃灣線就睇彩數,觀塘線又一定要企,又冇得瞓覺,然後去到觀塘站好似屍殺列車咁,邊個鍾意坐?⋯⋯由此可見巴士嘅競爭力並唔係零

41M 跟413行法其實唔使加車㗎喎,又可以做多啲客,大王下同埋青衣邨多架車落青衣站,何樂而不為?

根本成件事就算撇除盈翠,長安知道冇補償都會嘈啦,開多兩班X42P 呢個補償根本都唔過分,青衣站開車咪當係塞住佢哋把口,一班半班有乜所謂

再唔係咪一石二鳥,將青富苑嗰條招標路線經青衣站拉落去荃灣,一來美景可以有快車去荃灣同埋長安,二來青衣站又有車去荃灣