hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 工聯會九巴工會聲言「封站」 衝出馬路 13 秒後上返行人 ...
開啟左側

[報刊新聞] 工聯會九巴工會聲言「封站」 衝出馬路 13 秒後上返行人路

箭豬 發表於 2021-2-26 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

報道:https://bit.ly/3sogAeA
直播片段:https://bit.ly/3pS5YTI

工聯會屬下汽車交通運輸業總工會九巴分會,下午 4 時許在尖沙嘴碼頭巴士站示威,抗議資方突改變聘用退休車長的安排。工會原本聲言要「封站」,但工會代表只是走出馬路 13 秒,因遭到警方警告,隨即「上返行人路」。

汽車交通運輸業總工會九巴分會黎兆聰見記者時解釋,「警方話如果我出去就拉我,我都預咗畀佢拉我 … 咁我唔行出去喇,無謂犯法啦,係咪?」

黎兆聰又說,「封唔封站呢?係一個過程,但係呢,我是預咗畀人拉架喇,但無問題,我都支持警察嘅,但唔可以做啲犯法嘢,我可以唔行出去,但我是撐警察。我是好撐警察。」

黎兆聰聲言往後會有「更激烈行動」,「遍地開花」,又指隨時在各個巴士站「封站」,「今日唔畀我封,我就野貓式封」。

黎兆聰又否認「行動失敗」,形容「好戲在後頭」,「我做一日,保證你九龍公司(即九巴)損失慘重。」

黎兆聰向記者稱,九巴資方今早急召多名工會代表見面後突宣布,該批退休續聘的車長,下月 1 日起全部只能轉返半日更,形同全職轉半職。他指九巴資方事前全無諮詢,對此十分不滿。

neoplan720p 發表於 2021-2-26 12:26 | 顯示全部樓層
「支持警察」唔係得把口講既,係要用行動實踐出黎既。
你搞埋哂d咩封站,勞煩我地班伙記出黎維持秩序,無得坐警署涼住冷氣逗人工,咁叫支持咩?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-26 12:32 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-2-26 12:26
「支持警察」唔係得把口講既,係要用行動實踐出黎既。
你搞埋哂d咩封站,勞煩我地班伙記出黎維持秩序,無得 ...

每個站封20秒
絕對唔會有人理
夠晒愛国

不如工賊會呼籲多D輪椅客搭車
額外停既時間仲多過佢封站
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2021-2-26 12:50 | 顯示全部樓層

對比1967 年係尖碼燒巴士果班,呢班係尖碼既行為完全係兩極
.
Choi 發表於 2021-2-26 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
違反摑鞍法拉得
kitarolo 發表於 2021-2-26 15:22 | 顯示全部樓層
//他指按章工作「太無殺傷力」,舉例封錢箱「做一日保證九巴損失慘重」//

僱主應該點做好呢?