hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴11B,11D,59X,60X,66M,67M,67X,69M,203E,26 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴11B,11D,59X,60X,66M,67M,67X,69M,203E,265B減班

ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 22:59 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-2-27 22:13
講開又講,706真係好多人搭,天水圍站又上落耐。
前排搭751單卡,入天榮前剛跟在706拖卡後面,在天水圍站 ...

下繁死症試過天水圍望住架751喺後面但前面有兩抽706
706開門落客閂門上前再開門再等客先開走,重複兩次
最後搞咗5分鐘先上到751
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:00 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-2-27 22:54
761p本身已經好密
非繁分分鐘密過西鐵
基本上已經無加班空間

761P而家密嘅程度已經整死曬沿途所以同汽車嘅交通路口
再密真係唔得掂
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:02 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-2-27 22:03
我會覺得係藉口, 唔想放錢落輕鐵度就真, 要廣告牌月台大把, 依家裝返八達通機數量都可以得以前一半甚至更 ...

動態廣告就一定貴過廣告牌好多
不過連市中心站影響日常運作嘅都唔整
PIDS呢啲更加就唔願做
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:07 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-2-27 20:20
其實係特登設計到614跟614P尾做低614客量方便日後取消614並全面以現有614P既614P班次行走, 依家月台仲要冇 ...

其實無關係
而家應該冇睇每條線單獨客量,淨係睇八達通出入紀錄
二三十年前先有請統計員三隻門各企一個閘長統計條線每個站上落人數
 樓主| Kj2052 發表於 2021-2-27 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
話說今次減班在fb群組引起很大迴響
FY5856 發表於 2021-2-27 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
11D 舊年 3 月減完,今年 3 月又減。再減就變 2B 級班次嫁啦喎。但繁時唔算好差啫。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:59 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-2-27 23:25
話說今次減班在fb群組引起很大迴響

多咗巴迷/巴膠喺各大fb group轉載消息(相信都係呢度版友或CD-ROM)
不過今次減班主要都係減非繁/清晨/夜晚/逆向/六日,呢啲唔會太令乘客上唔到車嘅時間(八達通big data年代,根本好易知邊段時間多人少人,計到你啱啱好)
不過一般居民出入又點會理,好多自己本身搭開嘅路線/時間(例如繁忙時間)已經難上車/等車,一聽到減班自然大反應,理得你咩時間減
kay 發表於 2021-2-28 00:04 | 顯示全部樓層
市區線難有盈利,兩巴個態度都一樣

依家好興25,唔理難唔難計

但有時D 25,一個鐘開3班時段
都係相對比較多人搭時段
少人搭就繼續兩班間距
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Kj2052 發表於 2021-2-28 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-27 23:59
多咗巴迷/巴膠喺各大fb group轉載消息(相信都係呢度版友或CD-ROM)
不過今次減班主要都係減非繁/清晨/夜 ...

我見佢哋嘈得最勁係59x
反而其他唔多人嘈
ccchhhuuunnn 發表於 2021-2-28 00:08 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-2-28 00:05
我見佢哋嘈得最勁係59x
反而其他唔多人嘈

轉車站屯碼人龍積怨太大太多,實屬正常
67系都有嘈本身都疏,仲要整疏啲
至於60X/66M就真係唔多嘈