hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屎水巴士怒炒 84 人 去年入職實習生全被炒 ...
開啟左側

[報刊新聞] 屎水巴士怒炒 84 人 去年入職實習生全被炒

tkglobe 發表於 2021-2-27 00:31 來自手機 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2021-2-27 00:23
98A 同98B有關係就話啫
98真係睇唔出

某人一直自我認為,因為九巴之前開咗98B而令到98係九巴開
A19-AD4807 發表於 2021-2-27 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-26 23:38
IGT 得萬六蚊人工都要炒,屎水有冇咁窮?

無記錯IGT要番10個鐘,站長8個鐘。lGT有2日假期
GZ4031 發表於 2021-2-27 00:51 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-2-26 22:43
城巴學到野啦,開20A食埋24

呢句係咪曲...
到底20A 咁行法會唔會快得過24... 其實慢10分鐘都偷笑... 佢東行界限街頭段既燈...

仲有, 20A 尖咀唔夠5A平同快.. 佐敦唔夠13X 224X 打 (講緊輸一倍幾既時間, 平得$1.7), 仲要學973咁塞法過硬鐘
油麻地唔夠自家既20快, 亦自己打自己, 旺角車海去MIKIKI, 淨低獨市位24亦唔係咁差, 最盡食到太子客

但留意, 佢西九站咁兜出太子, 唔塞車都25分鐘, 繁時塞埋, 40分鐘先離開太子你估好出奇咩

咁樣做生意, 唔炒人就有鬼
GZ4031 發表於 2021-2-27 01:03 | 顯示全部樓層

至於新城做成點
其實佢地真係開D線好巴士迷, 797 我幾乎次次見都吉車, 20非繁都係唔太好景既線, 22 22M 就更加
成日話咩開新地盤, 約十年前既798就真係有水準有眼光, 但打後整出黎既唔係雞肋就係大蝕
797 20 22 22M A23 A20 甚至608 都係非繁差到唔似人形, 插完支旗唔夠客反而仲要繼續開線, 20A 22M都係呢種感覺, 好似繼續開分支就會有客

講來講去根本target 唔到自己條線既定位
797 轉車站既野98 都有份做, 偉業街又support 唔到全日康城特快又塞, 啟德土瓜灣你又唔會到 (長左又要加車加價), 定位尷尬到無朋友
20 算係似樣少少, 不過都係擦邊球, 唔到旺角市中心又入唔到九龍灣商貿區, 妹黎妹去都係海皮果欄去九龍城同啟德, 對手係車海46 70(唔計啟德段), 非繁咪又係開大8但有7 8成吉位咁
22 22M 唔講, 大家都好清楚, 蝕完22唔夠再開22M
A23 極品

港島區都係倒水式, 18 一去不返, 呢家RPP開番太遲啦, 720 720A 720P都係, 5B 5X 西港島線開左又冇刻意做咩去提速/解決, 590 90 97 ...
GZ4031 發表於 2021-2-27 01:13 | 顯示全部樓層
至於新城做成點
其實佢地真係開D線好巴士迷, 797 我幾乎次次見都吉車, 20非繁都係唔太好景既線, 22 22M 就更加
成日話咩開新地盤, 約十年前既798就真係有水準有眼光, 但打後整出黎既唔係雞肋就係大蝕
797 20 22 22M A23 A20 甚至608 都係非繁差到唔似人形, 插完支旗唔夠客反而仲要繼續開線, 20A 22M都係呢種感覺, 好似繼續開分支就會有客

講來講去根本target 唔到自己條線既定位
797 轉車站既野98 都有份做, 偉業街又support 唔到全日康城特快又塞, 啟德土瓜灣你又唔會到 (長左又要加車加價), 定位尷尬到無朋友
20 算係似樣少少, 不過都係擦邊球, 唔到旺角市中心又入唔到九龍灣商貿區, 妹黎妹去都係海皮果欄去九龍城同啟德, 對手係車海46 70(唔計啟德段), 非繁咪又係開大8但有7 8成吉位咁
22 22M 唔講, 大家都好清楚, 蝕完22唔夠再開22M
A23 極品

港島區都係倒水式, 18 一去不返, 呢家RPP開番太遲啦, 720 720A 720P都係, 5B 5X 西港島線開左又冇刻意做咩去提速/解決, 590 90 97 ...

九巴唔係做到好好, 但起碼係有少少生意頭腦, 垃圾線有番垃圾要有既班次
你眼見32 41 45 46 51 53 等等, 佢係真係用班次話你聽我係垃圾, 而唔係冇客都當有客咁做, 唔會做到好似20 797咁爛得黎又要開15分一班, 九巴亦唔會走去同你玩咩 241A 開支散葉 (新城既20A...), 要執就直接減車提速241X, 唔要就算

仲要人地垃圾得黎行既區都叫有人類出現, 啟德人口少, 康城人口就算有都入左地底, 唔似九記上面果堆線, 冇鐵得黎硬食 (咁九巴係好彩既..)
TR5585@27 發表於 2021-2-27 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層
A19-AD4807 發表於 2021-2-27 00:51
無記錯IGT要番10個鐘,站長8個鐘。lGT有2日假期

小弟表示之前一位大專識嘅同學係今次嘅受害者。
0q9w8e 發表於 2021-2-27 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2021-2-27 01:13
至於新城做成點
其實佢地真係開D線好巴士迷, 797 我幾乎次次見都吉車, 20非繁都係唔太好景既線, 22 22M 就 ...

798打後仲有930X既
20 22 608招標線黎
定線方面又唔太關佢事
22M似運吉叫佢開
反而796P更加顯得佢唔識做生意為咗尚德倒晒調景嶺海皮客
最好笑係尚德客都倒埋俾人
20A又係
有深長荔唔去走去尖沙咀
相對地九巴係比較識開拓新客源

053h4 發表於 2021-2-27 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
TR5585@27 發表於 2021-2-27 02:03
小弟表示之前一位大專識嘅同學係今次嘅受害者。

其實係受惠者。因為唔洗比D無前途公司折磨。

康城開線行偉業街垃圾都做得出,証明間公司管理已經爛到入心。成日有人行完某超市落到交匯處先知無車行觀塘道係幾咁趕客?
除非港島流水大幅減少減班止蝕,797之類路線行番觀塘道,否則根本無可能有正現金流。

無正現金流,日日蝕二三百萬,邊有人肯拎錢出去支持?

九巴曾經多次以加時拉後尾車全日減班減十幾班車乘客大讚服務時間長左,新城唔可以學?
053h4 發表於 2021-2-27 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-2-27 07:47
798打後仲有930X既
20 22 608招標線黎
定線方面又唔太關佢事

呢到成日有站友話796P一入將南第一個站就落好多人,話富康花園落車去將南日耳最近覆蓋最多人口。所以落最多人。

ctb234 發表於 2021-2-27 09:00 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-2-26 21:29
慳退休金MA,1個仙都要慳

睇返善水份員工刊物

可能加密班次到5分鐘一班.
另外炒寫字樓從來唔覺得可惜,成班友都唔係做野.
客戶服務癈嘅,有等於無.
路線策劃癈嘅,路線加減亂黎,又鐘意玩脫班陰乾條線,趕客落地底最叻,新線就玩20/30/60分鐘一班,我係客都走啦!