hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員要求開辦太和至荃灣巴士線
開啟左側

[其他] 大埔區議員要求開辦太和至荃灣巴士線

61233 發表於 2021-2-27 23:20 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2021-2-27 23:30 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2021-2-27 01:43
以人口密集嘅範圍計,其實大埔都唔大,
一拆線就出現60分鐘呢啲垃圾班次,
或者兩邊各開15-20,但唔同站冇 ...

但系拆線應該搵到新客
而加大埔出市區X線服務範圍好細太和+太湖+運頭塘巴士基本冇做市區客

全日線太和+太湖 得條72,74A,74D
火車路以南(運頭塘新達天鑽)得74A
呢7萬居民搭巴士比例極低 基本搭曬港鐵
搵到新客就算新線開半個鐘
都影響唔到現有路線

新界東就算其他火車ˋ站旁邊屋村
都唔會一條快線都冇
EG.祥華,錦泰

石頭 發表於 2021-2-27 23:42 | 顯示全部樓層
73X而家都已經好爆,呢頭富蝶,果頭太和,仲要唔拆線?

到時尾站全部爆到企滿,廣福果邊點上車?

73X拆線:

A:富蝶、富善、埔中、廣福走人
B:太和直去寶鄉橋、經運頭塘上公路、兜科學園走人

A線密過B線,應該無問題了?
流星☆雨 發表於 2021-2-28 04:27 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-2-26 23:37
竟然唔預埋富蝶份

個人認為如果開多一條全日線,值得考慮咁行:

長遠直頭可以睇下做個白石角轉車站
其他非主線範圍小區 i.e. 汀角路 鳳園 運頭塘 甚至太和以西
都可以有經白石角出市區路線
夾返時間一齊去到白石角總站幾架車互轉

趕客路上 理_得你
巴士的膠 發表於 2021-2-28 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2021-2-27 15:39
而家太和尾站車有907B
但太和尾站站位麻麻
對半條太和村,太湖花園同舊墟居民都要穿過火車軌另一邊先到巴 ...

因為另外果邊有907C,而273C/P要兜大埔墟。

等富蝶入埋伙,大埔中心+廣福道呢個模式長遠係應該一拆二嘅。

一組鳳園、富善、新興、(廣福道)、廣福
繁忙時間廣福道加運頭塘開特車
一組富蝶、富善、大中、太和

始終依家太多車經寶鄉橋入大中,唔係好理想。
YY487 發表於 2021-2-28 10:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2021-2-28 15:11 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-2-28 10:43
大埔墟唔使理?

唔明點解咁多人推崇 273P 走線

73X大埔本身有唔少位cover唔到
考慮到吐露港公路/馬場成日塞車,有理由相信呢啲地方未必會搭巴士,73X既市佔率未maximize
以條線既基本盤,絕對有potential拆線

簡簡單單,以林村河為界
一條 富蝶>富善>大中>太和
一條 運頭塘/大埔墟站>廣福道>廣福邨
應該最簡單?
samuelho668 發表於 2021-2-28 15:23 | 顯示全部樓層
將 43P 或者 43S 全日左佢再延長上去得唔得?
HG6729 發表於 2021-2-28 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層
73X 唔建議拆線 問心272P 全日基本上已經分流部份73X 客源起碼葵芳 葵涌道 光輝圍 少少耀榮里 已經可以有272P 搭 唔洗去城隧睇車 將來272P 全日 又要73X拆線除非荃葵或青衣多人到好似油旺咁先得
castanopsis 發表於 2021-2-28 15:48 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2021-2-28 15:28
73X 唔建議拆線 問心272P 全日基本上已經分流部份73X 客源起碼葵芳 葵涌道 光輝圍 少少耀榮里 已經可以有27 ...

272P又長沙灣又白石角
對葵興芳客而言,分分鐘仲慢過46X/47X轉車
何況272P亦解決唔到上面講緊既太和
而大埔開得青沙線全日,我覺得做深水埗會有價值過葵興芳

城隧線轉車網絡亦唔係青沙線可以比擬
要填補73X喺大埔既盲點,我始終傾向73X大埔區內拆線