hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議建造白石角轉車站,並重整大埔北區線 ...
開啟左側

建議建造白石角轉車站,並重整大埔北區線

樓主| Wallacetylt 發表於 2021-2-27 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2021-2-27 22:48
樓主話係北區直達科學園服務,但轉車站係起喺白石角,仲要駁多一程車。而北行方向更加係封閉式,咁有咩效益 ...

始終有地理限制,南行勉強可擺科學園 但北行痴住條鐵?
Citcalag 發表於 2021-2-27 23:48 | 顯示全部樓層
Wallacetylt 發表於 2021-2-27 23:11
始終有地理限制,南行勉強可擺科學園 但北行痴住條鐵?

我知有地理限制

咁咪唔起囉

大老山轉,或者其他地方轉唔得?

不如你講下有咩區係真係需要呢個轉車站先去到

以及預計各車繁忙時間埋呢個站所增加既時間有幾多,及預計工程開支

從而判斷有無效益去起呢個轉車站
Waiyin12 發表於 2021-2-28 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-2-27 23:48
我知有地理限制

咁咪唔起囉

如果一個轉車站可以當做咗白石角
我又唔係話反對
(北行轉車站加條行人天橋,橫跨吐公連接白石角係咪完全行唔通?)

始終白石角仲係發展中,終有一日60分鐘一班嘅74D唔會滿足到佢地
用轉車站處理,車務資源點都少過開全日市區新線,或者拉現有吐公特快入創新路
對大埔/北區客車程影響亦遠低過兜入白石角、科學園
ksmbh 發表於 2021-2-28 22:31 | 顯示全部樓層

白石角起轉車站
配合天橋接通中大新校園
住宅同科學園
一次做返工返學轉車客
總好過遲早條條大埔線都要入白石角
Waiyin12 發表於 2021-2-28 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-2-27 21:46
無損失?
E41要上多班北區客叫無損失?
仲要直接衝擊龍運A線大計

E41個度可以無BBI
(即轉車站前後其中一程係E41,就兩程都要比正價)

E41轉270A 270B就$13.9+ $14.8
轉最平瞭673都要$13.9+ $11.6
278X就城隧後變返13蚊直至粉嶺頭站
流星☆雨 發表於 2021-3-1 03:37 | 顯示全部樓層
與其起轉車站,倒不如善用白石角PTI同埋逸瓏灣站(如果可以拉長個巴士站)

同埋唔應該推270A/271/73X/74X/277X/278X呢類「主線」入去
反而主線減班俾周邊地區例如富蝶/汀角鳳園/皇后山開新線專做冇「主線」服務地區好過
舉個例,例如有
74D 大窩西-太和-...-白石角-大隧-九龍東
汀角-鳳園-運頭塘-白石角-城隧-荃葵
富蝶-富亨-太和-白石角-青沙-深長荔

咁就可以俾上述偏離「主線」服務地區(aka VIP區)嘅周邊地區喺白石角互轉

當然考慮到班次可能講緊做30分鐘甚至60分鐘一班,
有可能要幾條線要夾好開車時間,一齊喺白石角有定時點俾人互轉
從而彌補疏車轉疏車等到死個問題,避免好似青沙咁樣衰

(北行就真係未有方法住,但至少南行係有方法去夾時間先)
趕客路上 理_得你
 樓主| Wallacetylt 發表於 2021-3-1 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-3-1 03:37
與其起轉車站,倒不如善用白石角PTI同埋逸瓏灣站(如果可以拉長個巴士站)

同埋唔應該推270A/271/73X/74X/27 ...

咁未即是變相開新線?
流星☆雨 發表於 2021-3-1 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Wallacetylt 發表於 2021-3-1 14:25
咁未即是變相開新線?

有人口增長嘅偏遠地區根本開硬新線
開30分鐘班都唔係咁難

一定易過喺吐露港夾硬起轉車站,或者要主要路線入晒白石角
271_N271 發表於 2021-3-7 01:12 | 顯示全部樓層
如果搞咁大壇嘢係可行嘅話,
其實巴士公司都有可能直接加資源做白石角,
甚至我認為應該推佢哋落沙田轉車,
而唔係增加北區+大埔嘅行車時間,
嚟畀佢哋享有兩區夾埋嘅車海。
Waiyin12 發表於 2021-3-7 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2021-3-7 01:12
如果搞咁大壇嘢係可行嘅話,
其實巴士公司都有可能直接加資源做白石角,
甚至我認為應該推佢哋落沙田轉車, ...

其實停一個轉車站,用嘅車隊資源遠少過開條新線/拉任何一條吐公線入創新路

甚至呢個如意算盤打得響的話,74D(搞得掂大窩西的話)同其他白石角全日線(預計將來會有)非繁可以直接收擋