hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴新巴應即時取消長者半價優惠改善財政 ...
開啟左側

[其他] 城巴新巴應即時取消長者半價優惠改善財政

AVBWU291 發表於 2021-3-1 09:21 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-2-28 23:14
你又有無份反對港島引入九巴做流水?

定係你重來超現實地覺得港島巴士係唔大幅減少資源下可以持續地提供 ...
你又有無份反對港島引入九巴做流水?
引九記入港島,新城咪更加衰?定係你想新城蝕大錢?仲有喎,九巴入港島,分分鐘蝕埋一份,月票都唔畀人用
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
kitarolo 發表於 2021-3-1 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
RG3905 發表於 2021-3-1 08:05
長者半價同两蚊優惠係政苦政策,要求取消?方丈份人好小氣,小心方丈用國安法企圖顛覆國家政權罪對付你 ...

假設樓主建議真的落實
若仍是處於虧蝕狀態,下一步
可能就係取消BBI(?) 其實嶼巴
尤其嶼南車殘得快,主流為單層,E400
都係載客較少,一度靠 B2 B6 做返有盈利。

我自己諗法,係要大幅加私家車
牌費嚟貼返公共交通(財政預算案
加嗰30%太少了)唔受接送子女返放學、
無途徑塞車黑點,但如果決策者本身都係
用私家車,實際上亦無法通過相關議題。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

Justshamxx 發表於 2021-3-1 09:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-1 08:16
小巴有無半價啊?

你估長者優惠係must? 起碼大陸同日本都無。

中國內地城市(例如深圳、中山)地鐵係長者免費嘅。當然香港作為一個地鐵服務不完善的城市係好難做到咁嘅啦,但係我覺得本港現行公共交通政策中,最對應嘅係現行嘅65歲以上人士$2乘車優惠。

學你話齋,啲長者半價優惠搞到新巴城巴蝕住做,不如咁講啦,我就長住港島南嘅,今年RPP雖然大幅度削減本區巴士服務,但係我唔會對佢作出反對。我反而會勸人接受現實:一直以嚟新巴城巴都係七個蓋冚十個煲,喺嗰個情況下,佢唔減你班次你要感激無盡。一堆傳頌廿年(1997年12月至2019年1月)嘅「叁圓肆毫流水線」從來冇諗過提高全程收費,並以增設分段收費取代;某程度上都係驚推客畀電車嘅,但係喺電車嚴重凌虐傷健人士之時(上落各有數級、車廂空間淺窄,並無殘疾人士$2優惠),當電車再有加價本錢嘅時候,城巴新巴應該再加過一次先至算數。
本人嘅建議:既然九龍、新界、港外旅客嚟到香港都係想搭下電車嘅話,不如大幅提高港島本土路線的車費,現金同八達通同樣加至現時收費嘅兩倍,然後城巴新巴推出「港島全月通」同埋「港島全月優惠八達通登記計劃」,分別收$300同$150,買咗前者就可以成個月免費搭港島本土路線,後者就可以以現時價錢(屆時嘅半價)乘搭港島本土路線。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
Justshamxx 發表於 2021-3-1 10:05 | 顯示全部樓層

我諗諗下都係覺得……
城巴1、10、85即時提高全程收費先至最實際!
憑乜由白屋去西環(43M,$3.9)仲貴過去跑馬地(1,$3.7)?
憑乜由北角明園去禮頓道(8X、19,$4.1)仲貴過去堅尼地城(10,$3.7)?
就憑一個跑馬地??定係後者疏過半粒鐘一班,所以先至咁平?
憑乜寶馬山本來(2013年前)搭529落筲箕灣要$4.0,同85合併咗之後落到小西灣就只需要$3.7?(後來2019年加返到$4.0)
唔好同我講「柴灣有電車」呢句好梗耳
呢啲路線上調全程收費先,唔該。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
kitarolo 發表於 2021-3-1 10:10 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-1 10:05
我諗諗下都係覺得……
城巴1、10、85即時提高全程收費先至最實際!
憑乜由白屋去西環(43M,$3.9)仲貴過去跑 ...

用城巴10做例子
假設整一款月票僅限
港島內不過海路線適用
300蚊搭10號60程,攞盡
每天搭來回一次拉勻都要5蚊
咁單程真係加到$7.4,幫助唔大,到時
就唔止倒客落電車,仲倒埋俾0066。

同上,1/10/85等路線大幅加價
長者搭繼續兩蚊,同樣會對政府
財政構成壓力,因為香港嘅公眾
交通屬「公用」而非「公營」
天空之神 發表於 2021-3-1 10:11 | 顯示全部樓層
唔加價就一定死路一條

根本好多北流水同分段都太平
同時競爭太大

南港線開業之後幾乎成個南區都蝕錢,新投九龍區線都唔好受
.
kitarolo 發表於 2021-3-1 10:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-3-1 10:11
南港線開業之後幾乎成個南區都蝕錢,
新投九龍區線都唔好受

基本上得返赤柱線吊命
不過都要exclude返973……
所謂南區出發西環落車照收十幾蚊,
實際上都唔係話坐到唔夠載嗰隻。

九龍區路線,BBI點都難同九汽競爭
消息人士表明日後會防止低價入標
天空之神 發表於 2021-3-1 10:21 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-3-1 10:17
基本上得返赤柱線吊命
不過都要exclude返973……
所謂南區出發西環落車照收十幾蚊,

260 縮時6A 6X 合併

夜晚得返6 + 73 吊命

真係咁好做?
.
kitarolo 發表於 2021-3-1 10:42 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-3-1 10:21
260 縮時6A 6X 合併
夜晚得返6 + 73 吊命
真係咁好做?

14(?) 可能都係蝕做?

260 vs 6A/6X
其實折射出類似北嶼
A線E線問題,少啲中途站,以特快
做賣點而收貴啲,可惜仍然唔夠客
 樓主| 053h4 發表於 2021-3-1 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層