hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [郊區半直通]建議開辦 253E 線連接屯門公路轉車站至紅磡 ...
開啟左側

[郊區半直通]建議開辦 253E 線連接屯門公路轉車站至紅磡碼頭

tonychow 發表於 2021-3-1 14:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事緣睇到早前 100 兄嘅關於青龍頭 - 深井 - 西約 - 荃灣 - 大窩口 - 尖沙咀特快嘅 post,覺得呢種走線頭站起計其實唔算吸引,總站起計要大約 30 分鐘先上公路。而深井青龍頭線不外乎面對兩個問題:尾站上公路嘅話,因為唔夠客,只能夠同下路組線,變相置樂至轉車站一段要焗兜深井(例子有 52X 同 962B);另外一種行法係兜荃灣,但係要好似 234C 咁行,亦唔算直接。加上本身深井無線可以換,最多只係抽 52X 1 架車行,滿足唔到拆線要求。
而青龍頭一路有需要逆走去轉車站,基本上豪景花園上車 5 分鐘內可以到轉車站,對某類路線例如 263 去城隧、258/9D 去東九龍,其實唔算差。另外轉車站其實欠缺去青衣中南部路線,只有 68A 經荃灣大窩口去青衣站,同埋無轉乘嘅下路 140M。有見及此,我覺得應該開一條新線,由轉車站出發,經青龍頭、深井、汀九橋、青衣南出市區,一次過解決以上問題。
去程可經青山公路、深井交匯處、屯門公路、汀九橋、長青公路、青衣西路、青康路、青衣路、青衣南橋、西九龍公路、匯民道、廣東道、梳士巴利道、紅磡繞道往紅鸞道總站;回程可經紅磡繞道、梳士巴利道、尖沙咀碼頭總站、九龍公園徑、佐敦道、西九龍公路、青衣南橋、青衣路、青康路、青衣西路、長青公路、汀九橋、屯門公路、深井交匯處、青山公路

全程 $13.9,用車 5 架,由 52X 260X 各自抽調 1 架正車,42A 抽調 3 正 1 蛇

詳細停站
屯門公路轉車站 $13.9 (由其他路線轉乘,總車費 $11.1)
大欖涌
屯門公路轉車站(屯門方向,由其他路線轉乘免費)
嘉龍村
御海峰
豪景花園 $11.1
青龍頭村
浪翠園第四期
浪翠園第三期
馬灣碼頭
深井村
海韻花園
長康邨康順樓 $8.1
青盛苑
長青巴士總站
長青邨青槐樓
長青邨青桃樓
西九龍站 $6.4
匯翔道
柯士甸道
新港中心
尖東站
永安廣場
紅茘道
紅磡(紅鸞道)總站

回程
紅磡(紅鸞道)總站
永安廣場 $11.1

尖東站
尖沙咀碼頭
九龍公園徑
中港城
柯士甸站
長青邨青桃樓 $8.4
美景花園
長青巴士總站
青盛苑
青華苑
碧堤半島 $7.8
深井村
馬灣碼頭
浪翠園第三期
浪翠園第四期
青龍頭村
豪景花園 $6.4
豪景花園商場
御天峰
御海峰
嘉龍村
屯門公路轉車站(屯門方向)
大欖涌
屯門公路轉車站

班次
去程 0615-1715 30
回程 1100-2330 30

歡迎討論

WHYB630 發表於 2021-3-1 14:31 | 顯示全部樓層
建議延長至掃管笏,一道餸兩種食法
 樓主| tonychow 發表於 2021-3-1 14:40 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2021-3-1 14:31

我嘅 hidden agenda 其實調返轉
如果夠車,我會想 253E 經屯門公路,頭站屯門官立中學,總站三聖,咁置樂就可以有快車
如果黃金海岸至三聖一段接受到用 61M 班次換 52X,咁成條 52X 就可以入掃管笏,好睇好多

Waiyin12 發表於 2021-3-1 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

WHYB630 發表於 2021-3-1 14:31

我之前都有建議開掃管芴尖沙咀特快線,不過我係建議經汀九、麗城、西約,食埋非繁252同抽234X車

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1191874&extra=page%3D1&page=3&mobile=2
 樓主| tonychow 發表於 2021-3-1 17:47 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-3-1 16:31
我之前都有建議開掃管芴尖沙咀特快線,不過我係建議經汀九、麗城、西約,食埋非繁252同抽234X車

https:/ ...

無得食 252
等陣屯公塞一塞,252 即刻變一個鐘一班,唔理想
至於抽 234X 車唔係問題,但係就會變咗青龍頭要行到祈德尊先上公路,唔會快得過行青衣南,而且要焗住同西約 share 同樣嘅班次,但西約本身唔似 42A 咁多車

S3BL100 發表於 2021-3-2 00:09 | 顯示全部樓層
與其咁做,不如直接將我條 234E 延長去屯轉就算,當係有個總站位畀司機泊車休息

而家咁兜青衣南,長亨應該永世無尖咀線,但 42A 又要有份找數

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tonychow 發表於 2021-3-2 10:39 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-3-2 00:09
與其咁做,不如直接將我條 234E 延長去屯轉就算,當係有個總站位畀司機泊車休息

而家咁兜青衣南,長亨應該 ...

長亨本身總站無位放車,如果真係要尖沙線嘅話,拉 41A 上去搞掂,自己揀搭 42A 落去 BBI 或者兜長安
你個做法不但深井慢咗,重點係做唔到我想做嘅屯轉 - 青衣南(呢個位自拆 1 條都會唔夠客),加上 42A 自拆嘅話,淨做尖沙咀就會唔夠客,做埋油麻地嘅話又會影響到 42A 慢線條數

Waiyin12 發表於 2021-3-2 14:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-3-1 17:47
無得食 252
等陣屯公塞一塞,252 即刻變一個鐘一班,唔理想
至於抽 234X 車唔係問題,但係就會變咗青龍頭 ...

我建議果條唔會經屯公喎
深井荃灣之間我係建議行青公汀九段
(順手抽埋234A/B)

行青南我唔反對,只係觀感應該差過經荃灣

https://www.instagram.com/_yying.__/