hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘碼頭巴士總站重建平面圖
開啟左側

觀塘碼頭巴士總站重建平面圖

Quanta 發表於 2021-3-1 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-1 16:55
原址起樓變室內,減埋柱位自然細好多
起碼連埋隔離觀塘碼頭廣場/駕駛學院先夠大
又或者起夠兩層巴士總站:l ...

咁佢由站坑變鋸齒係慳咗位嘅
總站上車又唔多人,而家嘅站坑連上蓋幾嘥位
石頭 發表於 2021-3-1 21:50 | 顯示全部樓層
1. L2路入,基業里出就最慳位

2. 迴旋處唔需要拆,浪費金錢,未必是好

3. 總站唔多人上車,但仍然是太細,連擺車既位都唔夠,
重建期間,其他市中心線無位搬入黎
YY487 發表於 2021-3-1 21:53 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-3-1 21:50
1. L2路入,基業里出就最慳位

2. 迴旋處唔需要拆,浪費金錢,未必是好

拆迴旋處應該係想加多幾條班馬線
方便開源道行去海邊
簽名被屏蔽
AVBWU291 發表於 2021-3-1 21:54 | 顯示全部樓層

上客位唔多唔係問題,擺車位少先係問題。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
石頭 發表於 2021-3-1 21:58 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-3-1 21:53
拆迴旋處應該係想加多幾條班馬線
方便開源道行去海邊

果度蚊都唔多隻,仲要加多幾條斑馬線。。。
dennis28a 發表於 2021-3-1 22:01 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-3-1 21:58
果度蚊都唔多隻,仲要加多幾條斑馬線。。。

依個平面圖我半年前都講過。

如果你話蚊都唔多隻又唔係幾正確,起好之後上面萬幾人出入。
問題係點解用天橋呢?
惡意回復是不道德的行為。
石頭 發表於 2021-3-1 22:10 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-3-1 22:01

而家唔多人去果邊,起好樓之後,樓下就係巴士總站,

直接樓下搭車就搞掂,又或者,其實果邊好多天橋,

多數人都行哂入天橋或入哂商場過馬路,唔會有太多人用呢個過路處~
將軍澳特快 發表於 2021-3-1 22:22 | 顯示全部樓層
點解死都要用呢種設計? 本身就唔夠位, 更何況下繁有勁多車
EX-TL 發表於 2021-3-2 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-3-1 20:27
個入口位幾智障,係都要整多盞燈先安樂,由L2路順住入唔係就得了

如果冇睇錯, L1路係直去基業里入基業街, 讓車輛出偉業街或海濱道離開.

由於總站入口為單程路, L1路不能直接右轉出偉業街, L1路主要承載由振萬廣場及新商廈離開的車輛前往基業里.

以現時嚟睇, 泊碼頭廣場的私家車多數為死車, 出入數目唔會多, 而當新商廈落成, 私家車數目大增, 由振萬廣場及新商廈停車場離開的車輛, 可以經L2路駛出偉業街來回方向, 我睇利用L1路往基業里的車輛不會多, 巴總入口燈位應該會配合開源道燈號, 讓巴士由鴻圖道開始一直駛進巴士總站, 其餘時間就是行人綠燈和L1路往基業里的行車綠燈.

至於唔用L2路入巴總, 基於要減低偉業街車流量, 開源道進站的巴士最好係直接從開源道駛入, 不經偉業街東行進入L2路.

相反, 由偉發道過嚟碼頭的巴士33 40 797 T277一定係用落客站嗰邊巴士站上客才make sense, 不然由偉業街西行開始, 要兜一個肥8字先離開到.

離開總站後向西行的33 258X 259X 268P 269S 797 T277 X89D可以用L1路 基業里 基業街離開, 再選擇轉往海濱道或偉業街.
EX-TL 發表於 2021-3-2 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-3-1 22:01

住左觀塘幾十年的我表示, 要自在行路出海皮真係好難.

一係宏利過嗰條十世唔轉綠公仔嘅斑馬線, 一係行上面條天橋直出海邊, 跨過晒中間啲小巴站同公園, 想入去都難.

再唔係行車showroom嗰邊過條得樓梯嘅行人天橋, 一係再行遠啲駿業街過馬路去OHS, 樣樣都遠到冇意欲行.

開源道迴旋處改為十字路口, 並附設行人過路處直通海濱, 能夠便利市民由觀塘站直接行出海皮, 不用左兜右兜或上落行人天橋, 相信我會樂於使用, 前往新商廈及巴士/小巴總站都方便, 如宏利那個行人過路處其後被取消的話(綠公仔時間改為讓總站路線駛往敬業街), 亦屬合理, 因該處只剩宏利需要過馬路, 完全由現有天橋取代往來碼頭也是合理.