hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦276E線,同時取消276線並延長77K至天慈 ...
開啟左側

建議開辦276E線,同時取消276線並延長77K至天慈

RV9019_276 發表於 2021-3-3 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
~本年度元朗區RPP建議276P不再途經鳳池村和山水樓,雖然對大部分乘客沒有影響甚至有好處,不過鳳池村和屏山和水邊圍邨巴士站都有相當一段距離,對鳳池村的乘客都有相當大的影響

~276線來回程都需要繞經博愛醫院,對往返元朗和上水的乘客十分不吸引,因此經常有乘客寧願等候276P也不願意乘坐276,令資源未能有效運用,最後令此路線客源只集中於來往天水圍和元朗的乘客

~星期一至六都有來自276的用車需要在繁忙時間柯打276P線,但即使276線後來加入載客量較高的新款11.3米Facelift巴士,仍經常派出載客量低的舊款10.5米E400巴士行走276P,難以應付繁忙時間龐大的客流量

基於以上背景,本人建議取消276線,延長77K至天慈,並開辦276E線,以善用資源。

276取消,減少8部雙層巴士用車
276E
往上水 / 天水圍站
1.天水圍站 ($9.2)/ 1.上水總站 ($9.2)
2.上章圍 / 2.博愛醫院 ($4.3)
3.坑尾村 / 3.形點1(77K站位)
4.屏山屏興里 / 4.大橋村(港鐵巴士站位)
5.屏山 / 5.屏昌徑(港鐵巴士站位)
6.鳳池村 / 6.山水樓
7.朗屏邨悦屏樓 / 7.朗邊
8.東頭工業區(前263M站位)/ 7.屏山屏興里
9.博愛醫院 / 9.坑尾村
10.上水站 / 10.屏欣苑
11.上水總站 / 11.天水圍站總站
用車:3部單層巴士
服務時間:往上水0530-0000;往天水圍站0615-0045
班次:每日全日每半小時一班

77K:
往上水/天慈
1.天慈總站 / 1.上水總站
(現276走線)/(現77K走線)
14.博愛醫院 / 39.形點1(77K站位)
15.東成里 / 40.形點1(276站位)
(現77K走線至上水)/(現276走線至天慈)
用車:7部雙層巴士»9部雙層巴士
服務時間:往上水0545-2325,往天慈0615-2335
班次:每日全日每20分鐘一班
收費:全程$8.4/天慈-博愛醫院$4.3(往上水方向在元朗下車後需要在指定位置拍卡)/天慈-橫台山$6.8/元朗-上水$7.4/元朗-橫台山$5.8

好處:新增服務範圍,同時可減少使用短身巴士並節省用車
影響:原有在鳳翔路的乘客需要在谷亭街或又新街上落車

歡迎提出意見~
JH_LE4612 發表於 2021-3-4 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層
其實依家越嚟越多 E6M出牌,希望可以調走多啲 ATSE,反而要搵到三架短單層嚟行 276E,對車隊嘅壓力會仲大,最終都係用翻 E6M好過。加上繁時淨係清新元中一帶嘅客,已經值得派翻雙層,真係冇必要倒退翻去十年前逼 AAU嗰種情況。另外,77K行到四個字咁密,拉上天水圍淨係加兩架車夠唔夠?當年都係為左慳一兩架車先由元西斬落雞地,依家加兩車就上到天水圍?塞完大馬路再錦田流水,睇到都怕,除非九巴好唔想將大馬路-屏廈路-天水圍站送比 K65,唔係嘅話郁77K用途唔大。
 樓主| RV9019_276 發表於 2021-3-4 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-3-4 09:12
其實依家越嚟越多 E6M出牌,希望可以調走多啲 ATSE,反而要搵到三架短單層嚟行 276E,對車隊嘅壓力會仲大, ...

我計過條數,依家用7車維持20/1,即係一轉140分鐘
延長後用9車維持20/1,即係一轉180分鐘,根據我坐開276嘅經驗,通常20分鐘係可以由元朗返天慈嘅
不過揸開77K班佬以前元朗大把嘢食,到天慈無啖好食係真嘅
 樓主| RV9019_276 發表於 2021-3-4 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2021-3-4 09:12
其實依家越嚟越多 E6M出牌,希望可以調走多啲 ATSE,反而要搵到三架短單層嚟行 276E,對車隊嘅壓力會仲大, ...

短單方面目前只有51 208 211一定要用
係有14S 32P嘅日子先唔夠用,其他日子都係行68F 203C 268M呢啲用到12米嘅線,所以係唔會有壓力嘅
JH_LE4612 發表於 2021-3-6 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層
RV9019_276 發表於 2021-3-4 11:16
我計過條數,依家用7車維持20/1,即係一轉140分鐘
延長後用9車維持20/1,即係一轉180分鐘,根據我坐開276 ...

搬離元朗幾年,但次次入親大馬路都塞到爆 (我自己禮拜六日日頭入多),二十分鐘係用由雞地路口開始計?因為就咁睇好似有啲炆水,繁時/禮拜六日似乎都要加多架車。

認同短單其實夠數嘅,不過 276由 20分鐘一架 ATSE/E6M變 30分鐘一架 AAU/ASB,新元中一定爆廠,276P點都要加翻兩三架車架啦,不過見到九巴又加訂短車,我都係寧願 276E 加翻一層簡單啲。
 樓主| RV9019_276 發表於 2021-3-7 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-3-6 09:42
搬離元朗幾年,但次次入親大馬路都塞到爆 (我自己禮拜六日日頭入多),二十分鐘係用由雞地路口開始計?因 ...

20分鐘係由又新街開始計,假日可以加車可以唔加,276平日8車,假日7車都勉強可以維持班次,77K假日唔減一架車一定無問題
至於276P加車方面,呢個其實係我嘅終極目的,將三架細車變成三架大車,提升營運效率,不過可以減少用車啱厹口味我先話可以減少用車