hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 82D 試辦於週末假日提供服務
開啟左側

[路線消息] 九巴 82D 試辦於週末假日提供服務

284 發表於 2021-3-5 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2021-3-5 00:48
白石角有需要一個火車站一條線嗎?(大學 272A 火炭 28S 沙田 27A 大圍 82D)

現有服務只得272A係巴士,其他都係小巴。

白石角/科學園既係住宅區又係商業區,養多條巴士線都唔過份。
jason969 發表於 2021-3-5 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
其實現在逢假日九巴都放左2部吉車74D及272A係馬料水碼頭等落船客,仲放埋易拉架宣傳。佢唔開272K開272A,連幾毫子都唔放過,更可況開74D唔開272S?佢真係識做生意啦
THomas20010808 發表於 2021-3-6 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
jason969 發表於 2021-3-5 23:53
其實現在逢假日九巴都放左2部吉車74D及272A係馬料水碼頭等落船客,仲放埋易拉架宣傳。佢唔開272K開272A,連 ...

係咪見嗰兩班車好客所以想人272A再upgrade 82D駁鐵?
teddybus 發表於 2021-3-6 00:20 來自手機 | 顯示全部樓層

jason969 發表於 2021-3-5 23:53
其實現在逢假日九巴都放左2部吉車74D及272A係馬料水碼頭等落船客,仲放埋易拉架宣傳。佢唔開272K開272A,連 ...

星期日都無272S,又唔似今次咁出晒通告,又想畀人鬧咩?
pcckw 發表於 2021-3-7 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-3-5 08:34
74D可以話係做到你講既野,但問題就班次太疏,如果佢開全日30分或以下一班,甚至話夾到馬料水既船期,假 ...

除了去塔門是每日開8:30外,週末及假日限定的東平洲、吉澳/鴨洲及荔枝窩是開9時正。

BTW,有在塔門出發的乘客寧願乘往馬料水都不願到黃石轉乘巴士,始終西貢的路況較彎曲,容易暈車浪。
kitarolo 發表於 2021-3-7 16:55 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-3-5 09:07
雖然現階段74D繁時無開北行,但幫74D加班隨時都搵得多過272S。

北行無雙向分段位位收$14.8,比272S收多成倍咁滯

南行分段價$10.1,九記用黎做駁腳都唔知做得幾和味。

如果74D既班次夾到馬料水船期,睇下下晝會唔會馬料水碼頭一站打爆條線?

無錯$14.8比$10.1和味
問題係始終要喺74X減車過去

正如 72 vs 272E
貴嗰條尤其非繁客量無
十足把握,銀碼高但乘返人頭
都唔夠較低價嗰條咁高營業額。

就算唔計馬料水碼頭
74D下繁亦不乏apm上
但廣福邨/廣福道落車,貪佢
貴啲但紅萼樓即上老隧,隨時
仲快過274X九龍灣上而塞觀繞
kay 發表於 2021-3-7 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層

唔怪得新巴去唔到科學園插旗,原來九巴係呢度生意有潛力
kitarolo 發表於 2021-3-7 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-3-7 17:00
唔怪得新巴去唔到科學園插旗,原來九巴係呢度生意有潛力

做682分支?
定係做北區好想有嘅
直達白石角路線? 九汽好難唔
反對,淨係BBI已經好難同九汽競爭
miklcct 發表於 2021-3-7 20:59 | 顯示全部樓層
284 發表於 2021-3-5 23:43
現有服務只得272A係巴士,其他都係小巴。

白石角/科學園既係住宅區又係商業區,養多條巴士線都唔過份。 ...

小巴重有大埔墟 806A/806B
進智公交
ryumew 發表於 2021-3-8 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-3-5 09:07
九記話哂都係商業機構,要搵錢既。
雖然現階段74D繁時無開北行,但幫74D加班隨時都搵得多過272S。
北行無 ...

82D返大圍點都世界花園設站落車轉獅隧車,新翠邨站轉青沙及城隧車