hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 258D提早頭班車
開啟左側

[路線消息] 258D提早頭班車

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-23 11:02 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-3-23 10:13
其實朝早 258D 259D 逆向通勤一向都唔少,頂閘係等閒事

朝早出九龍有唔少特車唔使頂閘
計整體比例,逆向仲頂閘頂得多啲
volvo_chan 發表於 2021-3-23 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
其實都沒有所謂逆向通勤客,根本是香港經濟環境同人口結構轉變,通勤習慣已經慢慢轉型,係九巴同啲巴士公司以為個個仲十幾廿年前係出旺角尖沙咀返工,其實唔難發現而家出九龍東返工通勤客永遠多過中九龍油尖旺。至於點解朝早入大西北咁多客,因為本身九龍東加埋將軍澳基層通勤人口好多,朝早入大西北好多都係返地盤或者工廠等基層工人,九巴後知後覺都唔係今日的事,根本呢個逆向通勤現象好幾年前已經出現得好明顯。亦正如好多間巴士公司一路以為十點後少人出油尖旺港島,但事實事實上偏偏呢段時間先係最多人出油尖旺,268X/968非繁出市區班次九巴咩經營態度就知咩事。60X九巴仲以為好多客實際上60x班通勤客早已流失至東九或者其它地區,但60x今天依然用心經營。其實各巴士公司錯估逆向客源係好普遍,只怪巴士公司的客源概念依然停留在十幾廿年前,277E講到口臭先肯加早上入上水就知咩事。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

arfung 發表於 2021-3-24 09:46 | 顯示全部樓層
volvo_chan 發表於 2021-3-23 12:36
其實都沒有所謂逆向通勤客,根本是香港經濟環境同人口結構轉變,通勤習慣已經慢慢轉型,係九巴同啲巴士公司 ...

講開逆向通勤客,的確公司仍停留在「早繁出市區,晚繁入新界」係最多客既概念。

以屯門線為例,起碼目測以下這幾條線朝早入屯門方向係有唔少客,部車係坐滿甚至要企:
東九開既:61X/62X/258D/259D
葵青離島開既:61M/68A/E33 (58M常滿就唔講佢)
反而港島/西九龍入屯門客早上確係少。
可惜呢堆線早繁入屯門唔算密,61X會開20分一班,68A更見25分一班…

而60X,相信係屯門區為數不多「客量不足以支撐安排左既班次,但公司仍用較密的班次去服務」的路線之一。
聽說不少改善其他屯門路線班次/重組的方案,一拖埋60X落水要減車/減班調資源就會被否決/引來爭議。
其他VIP區的路線(例如61X/263/961等)班次與客量相對叫做相稱,係呢條線比較「受優待」。
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-3 09:53 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-3-12 13:59
不過58M呢D特車唔多想停站,朝早等了10分鐘有車到,一來來3部,正線/寶田特/建生特,但只得最頭企曬人果 ...

呢個已算屍機疏忽職守,有晒cam可以做紀律處分啦~
X你老母麥淑X
HG6729 發表於 2021-4-3 10:03 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-24 09:46
講開逆向通勤客,的確公司仍停留在「早繁出市區,晚繁入新界」係最多客既概念。

以屯門線為例,起碼目測 ...

其實60X可以屯門總站改大興/山景同66X半合併
咁樣會擴大番60X個盤
天空之神 發表於 2021-4-3 10:17 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-24 09:46

以屯門線為例,起碼目測 ...

263 早繁轉屯打後都要頂閘
.
天空之神 發表於 2021-4-3 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2021-4-3 10:03
其實60X可以屯門總站改大興/山景同66X半合併
咁樣會擴大番60X個盤

咁不如將 66X 縮到兩繁算

大興兜到咁佢地會轉投 58X 或者轉車站見
.
miklcct 發表於 2021-4-3 10:52 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-12 13:59
不過58M呢D特車唔多想停站,朝早等了10分鐘有車到,一來來3部,正線/寶田特/建生特,但只得最頭企曬人果 ...

58M呢啲車海線,朝早繁忙時間好多時拖成3-4架一齊埋站(08:17開一架全程車、08:20一架寶田開、08:20一架建生開、08:20一架不經寶田建生全部一齊埋屯仁街),如果全部排隊嘅話,唔單只出現成條巴士龍之餘,結果去到第3或者第4架已經一個客都上唔到。所以應該喺有相同路線嘅情況下飛站。
進智公交
arfung 發表於 2021-4-3 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-4-3 10:52
58M呢啲車海線,朝早繁忙時間好多時拖成3-4架一齊埋站(08:17開一架全程車、08:20一架寶田開、08:20一架 ...

問題係班所謂「特車」師傅車上少客但永遠跟後,到前面正班滿座停大站時佢地就外線直飛,結果大站客繼續留後,站助都無符。

你講到其一「黑點」,0820兩班58M特車係會有客照跳站,正班已經企曬人停緊紅橋/華都,排隊二三十人,有站助截車,佢地照飛站。試過我搭其中一班(邊個站開就唔講啦),車上得十幾廿人,屯公三站全飛。
arfung 發表於 2021-4-3 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-4-3 10:17
263 早繁轉屯打後都要頂閘

你指往沙田?
係多人,見過有特車起載清客,加上263算密。

其實VIP區貢獻客量不多,半車客以上來自其他屯門小區。