hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 A10、A11、A12、N29 臨時再減班
開啟左側

[臨時改動] 城巴 A10、A11、A12、N29 臨時再減班

053h4 發表於 2021-3-9 04:59 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-3-9 05:20 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-3-9 04:30
就算小西灣,班客轉E11都多過轉A11/A12。
又唔可以話無人咁轉,但真係唔多。
西環問題,南行真係多5分,北 ...

???
kitarolo 發表於 2021-3-9 06:46 | 顯示全部樓層
3158 發表於 2021-3-9 02:59
反建議 A12 來回改行繞道,不停灣仔、中環,並在西區設立類似九巴的八達通回水機,拍卡後實收西區分段價。(至於西行收費如何,可另議)

現時專利二收入暴跌,開關亦無期,同時 18X 服務時間亦有限,在嚴峻經營環境執下港島分段客,總好過望天打卦。

會唔會直接擴闊18X服務時段
最好? 試行數月見唔對路可修改
設回值機成本唔低(港島地租較貴)

就算A12西行分段受歡迎,回值用返車長
隔離嗰部八仔嚟實施,幾乎不需成本,嗰班
A12一樣白行西隧到機場一大段路。
Chnnr 發表於 2021-3-12 01:14 | 顯示全部樓層

利申: 機場東區員工
見到咁多人坳問題, 路過講兩句
1. A12 一般 35 至 40 分到北角尾站跟住上公路(係喎以前25-30 分都得, 唔知點解慢左), +8 分鐘到中環, 跟住兜埋西環圈, 通常都少少順, 最唔順咪一落橋干西個枝紅
2. 西行中環起步同 A11 差唔係特別遠, 有時一齊入隧道, 最多時間見到差一枝燈既距離(即係西隧後既大直路三幹佢望到你車尾囉), 偶爾西環塞燈就望返佢車尾
3. A12 朝早返工咪北角坐滿窗口左右上公路, 中環西環執幾個(我都係搭返E11,抵,有位坐,有得訓)
4. 放工 GTC 睇 A10 loading 比 A12 好 DD
5. 其實而家減班減到咁, 西行 A12 都無咩必要兜西環, 因為佢同 A10 大家都係開 30 分, 都係一齊前後腳到西環, A12 優勢咪就係朝早停國泰城民航處囉
6. 搭咩返工好 ? GTC 咪保鐵囉, 青衣轉機鐵咪又係 21 蚊, 灣仔中西區搭 A11 同 E11 港島段都唔會有分別, 條路順大家都係咁順, 條路塞大家都係塞, 東區唔拎行李都比較少搭 A12, 朝早會既, 一程過有位坐有得訓, 疫情我返夜更, 5點到北角個班車長期咪又係得我一個上...無幾可見到有人
後勤區就唔洗諗咖啦, 搭返 E11 啦, 我日日天后上車到後勤區都係一個鐘, 唔順燈同渣得慢咪多五分鐘, 夜晚轉 E11A計埋中環塞車大約 90 分左右, 唔塞可以 65 分多D, 最耐試過120 幾分, 但塞到 120 幾分個D, 你搭 A11/A12 都唔會快得幾多, 港島區個日應該全部停頓
返夜晚有時唔想慢遊返工, 最正路咪過海轉 E23/A 囉, 起碼塞少個灣仔中上環呀嘛, 又有搭過 948 轉 E21 避匯豐塞車, 最快肯定就保鐵啦, TCL 間唔中有位坐
其實佢而家開到定點一粒鐘都無咩好講, 夾到返放工時間就自己搭, 搭唔到個啲成堆都落哂地鐵站, 就連我都唔會死等, 半粒鐘 E11 我都唔會等寧願求其有架 D 車出到九龍再轉, E22A 例外啦, 太貴
E11 有幾日一減班朝早開完半粒咪倒左半車人落左地鐵囉(有日開35分一班 0520 0555 0630 咁樣), 到後來轉返15-20都係救唔返堆人
PS. N29 cancel 0420 個班....對返 6 點班人影響都幾大...

brianso198 發表於 2021-3-12 07:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2021-3-12 01:14
利申: 機場東區員工
見到咁多人坳問題, 路過講兩句
1. A12 一般 35 至 40 分到北角尾站跟住上公路(係喎以前 ...

國泰城返哂工後西環係可以上廿幾個嘅故事。
早排疫情果期就真係小貓。

如果A17仲健在,其實用佢取代A12特問題唔係大,但偏偏佢唔喺度。
不過A17疫情前客都好差,第一時間停係可以理解。
qunow 發表於 2021-3-12 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-3-12 07:02

A10加班拆線好過,再唔係就A12拆線
I20091157 發表於 2021-3-12 09:05 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-3-12 07:02

A17開線timing真係太差
當時社運先至叫做啱啱降吓溫
冇乜客正常
同樣問題出現喺A23
Chnnr 發表於 2021-3-12 11:01 | 顯示全部樓層

係炒左, 唔係返哂工, HAHAHA, 呢排應該要返既都開始返哂,而家無計啦, 兩條線我估要做到 00 分前埋 GTC, 可能因為咁所以齊齊總站開 30 分,齊齊到西環掛
其實係應該要 A17 夾 A10 兜西環取代 A12
城巴要做 金鐘中環特快都無咩辦法
叫 A10 加班做哂本來就唔係問題, 問題在於 A10 覆蓋範圍過大以致客量一直都唔係話特別好
(我意思係本來可以再好啲, 但條線港島區行車路線真係有啲過長)

brianso198 發表於 2021-3-12 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2021-3-12 11:01
係炒左, 唔係返哂工, HAHAHA, 呢排應該要返既都開始返哂,而家無計啦, 兩條線我估要做到 00 分前埋 GTC, 可 ...

所以掉返轉咁樣其實係浪費資源。
咁嘅開車時間,上A10無錯快過A12但問題係班人係去國泰城,畀架A10根本唔啱班客口味。

最慘而家A12開7點半,呢排睇ETA去到國泰城都過哂9點,反而A10仲保得住9點前到機場。

而家無A17就算啦,其實有嘅話西行夾走A12我唔覺得大問題,以前疫情前早繁西環段真係無東區咁多客。

樓主| ATSE40 發表於 2021-3-19 22:41 | 顯示全部樓層

由 2021.3.24 起,A12,A29P,NA21 會(再度)減班。

A12 取消小西灣開 1930 及機場開 2145 班次;
A29P 取消將軍澳開 1450、1550 及機場開 1415 前班次;
NA21 只開 0115 一班。

ref.:http://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202100369a03.pdf
http://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202100373a03.pdf
http://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202100375a03.pdf
腦補當真,真要補腦