hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [中型巴士試驗] 建議城/新開辦44線(深灣↔華富↔中環) ...
開啟左側

[中型巴士試驗] 建議城/新開辦44線(深灣↔華富↔中環)

Justshamxx 發表於 2021-3-8 20:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應F1區有版友強行削減港島部分巴士服務,本人提出城巴/新巴試驗中型巴士服務,先導新線編號為44,來往深灣及中環交易廣場,雙向繞經華富。此路線旨在取代現城巴48、71及新巴4號線之非繁忙時間服務,並參考今年RPP將城巴71線與新巴4號線的非繁忙時間服務合併的做法,使匯達能更大幅度節省資源。「中型巴士」用車,載客量較其他巴士少,有機會是單層巴士或短於11米的雙層巴士(例如Enviro400),所有車門皆具備八達通機,其中一度車門設有現金錢箱及「易乘碼」(如適用),旨在方便乘客使用雙向分段收費。
新線44之停站、收費請看下文。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-3-8 20:42 | 顯示全部樓層

新巴/城巴新路線44由深灣開出站位
  • 深灣 [黃竹坑]
    (深灣道)(南朗山道)
  • 黃竹坑(南朗山)
  • 南朗山道熟食市場
    (香葉道)
  • 黃竹坑站
    (左轉海洋公園道)(立交左轉黃竹坑道)
  • 黃竹坑遊樂場
  • 南朗山道
  • 勝利工廠大廈 [/黃竹坑]
    (香港仔海旁道)
  • 逸港居 [香港仔]
  • 香港仔海傍公園
  • 香港仔魚類批發市場
  • 田灣街 [/香港仔完]
    (石排灣道)
  • 華富道 [華富]
    (一小段薄扶林道左轉域多利道)
  • 薄扶林消防局
    (華康街)(華景街)
  • 華富(北)(總站對面)
    (華富道)
  • 華富邨華生樓
  • 華富邨華泰樓
  • 華富(南)
  • 華富邨華安樓 [/華富]
    (薄扶林道)
  • 余振強紀念第二中學
  • 薄扶林村
  • 薄扶林水塘道
  • 嘉林閣
  • 心光學校
  • 瑪麗醫院
  • 香港華人基督教聯會薄扶林道墳場
  • 摩星嶺道
  • 富林苑
  • 蒲飛路
  • 何東夫人堂
  • 山道
  • 聖士提反堂中學
  • 第二街
    (德輔道西)
  • 西區警署 $3.4
  • 正街
  • 東邊街
  • 修打蘭街
    (干諾道西、中)
  • 港澳碼頭
    (民光街)
  • 中環政府碼頭
  • 中環3號碼頭
  • 中環5號碼頭
    (民耀街)
  • 國際金融中心二期
  • 中環(交易廣場)

kay 發表於 2021-3-8 20:47 | 顯示全部樓層
南區根本唔需要中型巴士
成本唔會因為係出架短車而大幅下降

以前78都係單層出車海
後尾發現維唔到數,出雙層減班

依家非繁得3部車行

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-3-8 21:14 | 顯示全部樓層

新巴/城巴新路線44由中環開出站位
  • 中環(交易廣場)
    (干諾道中)
  • 恒生銀行總行
    (租庇利街、皇后大道中)
  • 中環中心
  • 荷李活華庭
  • 上環文娛中心
    (皇后大道西)
  • 帝后華庭
  • 修打蘭街
  • 正街
  • 西邊街 [$3.4八達通單向收費終止]
    (薄扶林道)
  • 李陞小學
  • 香港大學西閘
  • 何東夫人堂
  • 蒲飛路
  • 薄扶林道遊樂場
  • 香港華人基督教聯會薄扶林道墳場
  • 瑪麗醫院
  • 心光學校
  • 明德村
  • 薄扶林水塘道
  • 薄扶林村
  • 余振強紀念第二中學
  • 華富邨華樂樓 [華富]
  • 華富商場
  • 華富邨華清樓
  • 培英中學
  • 華翠街
    (石排灣道)
  • 華富道 [/華富]
  • 興和街 [香港仔]
    (香港仔大道)
  • 聖伯多祿堂
  • 漁暉道
  • 業漁大廈 [/香港仔]
  • 甄沾記大廈 [黃竹坑,$3.2]
  • 黃竹坑站
  • 南朗山道熟食市場
  • 陳白沙紀念中學
  • 深灣 [/黃竹坑]

樓主| Justshamxx 發表於 2021-3-8 21:20 | 顯示全部樓層
全程收費暫定為$6.5;
以上分段收費都是初步方案;

南區設立三個分區,除薄扶林道沿途外皆屬「華富」、「香港仔」或「黃竹坑」分區,兩個分區收費暫定為$3.2,三個分區$4.0。

有網友留意到南區實行「中型巴士」政策成效不大,但是本人會將重組目的放在資源整合這一方面。
RV9019_276 發表於 2021-3-11 08:14 | 顯示全部樓層
我覺得你對中型巴士的意思有誤解吧,中型巴士泛指十米以下的巴士
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-3-11 10:58 | 顯示全部樓層

RV9019_276 發表於 2021-3-11 08:14
我覺得你對中型巴士的意思有誤解吧,中型巴士泛指十米以下的巴士

如果「十米以下的巴士」是現時本港對中型巴士的定義的話;
我相信不遲於2022年後,中型巴士的定義就會改為「十一米以下的巴士」,並包括現行九巴幾乎全部單層巴士(尤其是山區單層),仲有AMC、ATSE、AVBWS。到時嗰啲車會喺車身大書「中型巴士 MIDDLE-SIZED BUS」字樣,佢哋嘅車速限制有機會放寬(由70變80),仲有機會可以收貴啲
之所以話2022年,係因為最後一架ASV(載客量高嘅10.6米雙層巴士)喺2004年投入服務,預計足18年之後退役,所以到時九巴服務範圍連E6M呢種咁靈活嘅車都行唔到嘅路段(伯爵街、荃錦、老圍、將軍澳墳場)就要硬食呢個新定義嘅「中型巴士」,收貴啲啲何妨,鬼叫你嗰度連E6M都行唔到

至於城巴新巴,佢哋都有唔少單層12米巴士,我嘅「中型巴士」計劃就易啲實行,只要確保架架車都有上落車八達通就得,得咗。
天空之神 發表於 2021-3-11 12:43 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-3-11 10:58
如果「十米以下的巴士」是現時本港對中型巴士的定義的話;
我相信不遲於2022年後,中型巴士的定義就會改 ...

問題係44 沿路都無一段係可以開70 以上
定線又惡劣過 4/71

除非上車一定有位坐,同小巴一樣快捷
村巴式停站

說穿了就是村巴

用小巴中巴大巴單層雙層都係要一個車長無得少
新巴78 好,九巴76K77K 好,全部都打回原形
連 M52 M68 都直接變左252 268M用大型車行
香港用中型巴士幾乎無市場
.
 樓主| Justshamxx 發表於 2021-3-11 13:51 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-3-11 12:43
問題係44 沿路都無一段係可以開70 以上
定線又惡劣過 4/71

其實我先前樓層嘅意思,係為咗回應「中型巴士係十米以下」嘅質疑。當中型巴士改變定義成為「十一米以下」的巴士的話,即是2D、10、14S、32P、51、211等路線只會有「中型巴士」行走,九巴有機會為此在車費等另開新欄,使讓等路線加價。至於港島新城雖不會在此在車費等級表另開新欄,但是在「中型巴士」定義微調下,不少現役巴士都會成為「中型巴士」。
既然本人提出的44線可行性低,可能我會另開新樓,微調此棟的建議。