hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) S廠 XE牌 V6X掛牌線
開啟左側

S廠 XE牌 V6X掛牌線

Oliver_ME16 發表於 2021-3-13 00:08 | 顯示全部樓層

UF3262 發表於 2021-3-12 18:46
有冇諗過沙田大廠因為安全帶政策 一下畀人剝到淨返十零部歐六車 仲要係換啲跑高晒里數嘅舊金車
大廠同分廠 ...

當年ATENU,大埔咪又係食大沙廠換出黎d舊頭,然後自已落facelift,
有咁耐風流,都未夠咁耐折墮,執到喇佢
我...
williamau 發表於 2021-3-13 01:01 | 顯示全部樓層
LR931 發表於 2021-3-12 23:09
你葡萄啲乜姐?
1. 首批紅巴-你條41A
2. 荔廠首條全紅線-你條41A

都係數到2,3次分到新車咋? 42A新換新既次數都唔止咁少喎以前41A食膠躉既時候又唔見你講?
仲有而家講緊青衣廠難分到新車, 你偷換概念講41A做乜? 即管睇下之後青衣廠幾時再分到新車囉
384047x 發表於 2021-3-13 02:40 來自手機 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2021-3-13 01:01
都係數到2,3次分到新車咋? 42A新換新既次數都唔止咁少喎以前41A食膠躉既時候又唔見你講?
仲有而家講緊青 ...

其實真係好重要咩?今年出既歐六荔廠咪又係上牌青衣線,荃灣葵涌都未出聲都要覺得你屋企留下唔夠新車?

不過唔緊要,我寧願坐E500同蛋好過啪啪啪同頂腳車,你慢慢搶新車啦
AtrHenu 發表於 2021-3-13 07:16 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-3-12 19:31
當年分低載BWU仇恨在心嘛,難得北區大埔兩大皇牌線都批到12.8米,仲唔借機踩死沙田咩:)
...

現時整整下74X,271都已經唔係水廠線皇,反而個幾條過海的673,978,307先會係線皇.

btw,我都覺得沙廠派車長期偏心到過火,北上個3幾條收得貴兼有潛力搵錢個幾條線就越做越好相反大佬個幾條金蛋線皇就一日禿過一日甚至整整下開始慘  變半廢線狀況.
AtrHenu 發表於 2021-3-13 07:22 | 顯示全部樓層
仲有而家講緊青 ...

可能會等到運吉嚴格執行高速行安全帶車政策時使到73X,278X,290,290X一火炮全線變曬EV6X就可能使到青衣廠再有一手車囉,不過個條幾條線盈利長期歸對家又真係未必用一手掛牌車曬命只係好可能係大荔執一堆頭批E6X做下Show.
kingprowm 發表於 2021-3-13 08:47 | 顯示全部樓層
仲有而家講緊青 ...

青衣廠現在最虧待變成係 42C

42C 客量高,但居然只係換到三部 12.8 米車

反觀屯廠沙廠既東九龍線 74X 89D 258D 259D 268C 269C 都一野換入十幾部,呢 D 先叫做正常派車
LR931 發表於 2021-3-13 09:01 | 顯示全部樓層

仲有而家講緊青 ...

1. 咩叫偷換概念, 41A換一手唔等於青衣廠換一手?
2. 講嘢要數據, 你又即管講下42A幾多次新換新
3. 你講到膠躉, 41A最後一架膠躉2008年3月甩牌, 可以可以理解為近呢十年荔廠都待青衣廠不薄

面對自己真實內心啦
1. 42C可以用12.8米了 - 搶33啦 (明明33班次疏, 更需要, 等下都唔得要搶人車)
2. 41A要跑公路喎 - 搶42A堆V6B啦 (明明42A都係屬公路線)
3. 41A換V6B喎 - 點解唔直接比新車 (明明人地以載客量分配)
4. 41A正字軌全歐六了- 淨返4架又唔換埋佢 (明明出面大把線正字軌都未換晒安全帶車)
5. 今次XE牌無比青衣廠 - 青衣廠攞新車難 (明明V6X係青衣廠優先, 仲要大廠一架都無)
朕今立國綠島, 定都長安, 帝號青衣, 從此新車永享, 壽與天齊
後, 世人將大帝金句編撰成書, 為家喻戶曉之青衣大帝語錄

做人, 不能太williamau
Kirino 發表於 2021-3-13 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層
LR931 發表於 2021-3-13 09:01
1. 咩叫偷換概念, 41A換一手唔等於青衣廠換一手?
2. 講嘢要數據, 你又即管講下42A幾多次新換新
3. 你講 ...

據載客量分配?咁成堆水塘V6B應該畀晒42A啦,載客量唔止得座位,仲有企位,果堆行李架明顯載客量更高。講公路線,一早講咗應該畀長啲公路嘅線先,應該畀晒30X,234A,234X,亦都唔係42A。42A換 PV,PX,PY,RG綠蛋時41A仲用緊一堆歐三直,再之後成堆 SZ,T牌 ZF蛋全部都係一手42A掛牌,41A仲用緊綠蛋,跟住大部份金12.8亦係一手42A掛牌,之後全部太陽能E6X亦係42A掛牌,早喺41A仲一大堆 HD,HE 3AV階段,42A一早已經成堆金車,一大堆 KJ牌3ASV同 少量ATE,先唔理41A點,42A肯定係荔廠新車換最多,最密嘅線,而且長久以來都係
GU9338 發表於 2021-3-13 10:01 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2021-3-13 00:08
當年ATENU,大埔咪又係食大沙廠換出黎d舊頭,然後自已落facelift,
有咁耐風流,都未夠咁耐折墮,執到喇佢
...

當年仲會理波箱
頭批 FL 大部分都係 voith,好想知留係沙田問題係邊
去到 UC UD UH 都有一手車上 74X 277X 373

對派車有意見唔係問題
但應該建基於 FC 完睇下係咪事實
定有人見到頭批 voith 無北上就無限放大到所有 FL 都係沙田霸晒 ?
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2021-3-13 10:19 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-3-12 22:54
要救城隧線既話一定要用 89D 既車 ?
水埔冇車救到咩

到時應該會有人出黎話
沙田廠死心不息連城隧線都要搶水埔高載車幫手
沙田自己係咪食塞米 blah blah blah

如有雷同實屬不幸
請用文明來說服我。