hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) S廠 XE牌 V6X掛牌線
開啟左側

S廠 XE牌 V6X掛牌線

Kirino 發表於 2021-3-13 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2021-3-13 09:41
據載客量分配?咁成堆水塘V6B應該畀晒42A啦,載客量唔止得座位,仲有企位,果堆行李架明顯載客量更高。講 ...

仲有 V6B除咗畀咗少量2,6C,102,112之外,全部橙牌都係一手42A,唔好講到42A好慘咁,十幾年黎一直密密換新車,係果時唔派 voith車去葵涌道先冇派一手 voith蛋,差不多全部畀晒6C,唔係應該又係42A。不過青衣廠新車少又似乎正常,本身青衣廠線,車都少,線又大部份都係區內/非低排線,唔似上水,元朗線多,車多
LR931 發表於 2021-3-13 11:59 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2021-3-13 09:41
據載客量分配?咁成堆水塘V6B應該畀晒42A啦,載客量唔止得座位,仲有企位,果堆行李架明顯載客量更高。講 ...

企位唔係睇數字係睇空間, 行理架同全座位可以企人的空間一眼可以睇晒
不過我認同你行李架的確高載啲, 因為我見過有人坐行理架的相片, 行李架仲分上下層, 絕對比座位載得多人
由膠躉講到3AV, 幾時講到去珍寶, 講返廿年前有意思?
總之近十年荔廠無虧待你41A就得啦
喺呢個版我未聽過有人話42A幾慘幾被虧待, 但41A就成日有人唔心足

kingprowm 發表於 2021-3-13 12:38 | 顯示全部樓層
41A 冇野好嘈,本身批紅蛋都幾好

要鬧都應該係鬧 42C,近年來變食柴線,待遇差過二奶線 278X
Kirino 發表於 2021-3-13 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-3-13 12:38

要鬧都應該係鬧 42C,近年來變食柴線,待遇差過二奶線 278X ...

41A近年待遇的確係好咗唔少,以前連30X,33A都有新綠蛋,但41A都仲係用緊歐三直,待遇真係唔太好,至於42C,都唔係近年啦,一直都食緊柴,最初用 mmc都係用最舊SE牌,仲要得蛇車有,後來換的都係S牌,基本上成個L廠所有S牌 mmc都做過42C掛牌車,到後期開始換返啲 T牌,但都主要係最舊的 TA-TC,TF,TN果啲其他車都係再後期先換
sammyleung719 發表於 2021-3-13 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
都唔知點解講S廠講講下會變成青衣大戰都有… btw 係青衣對面嘅葵涌人,日日就只可以望到埋堆N手金車,紅車?咩黎架?🤭
nickk 發表於 2021-3-13 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
LR931 發表於 2021-3-13 11:59
企位唔係睇數字係睇空間, 行理架同全座位可以企人的空間一眼可以睇晒
不過我認同你行李架的確高載啲, 因為 ...

青衣友再嘈多幾嘈,睇下41A幾時變成第二條271...
teddybus 發表於 2021-3-14 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-3-12 19:31
當年分低載BWU仇恨在心嘛,難得北區大埔兩大皇牌線都批到12.8米,仲唔借機踩死沙田咩:)
...

記得嗰陣仲要摷埋底盤編號嚟引證大廠欺負大埔北區,真係唔知就嚇死知就笑死,不過講真,而家潮流興cut車,有車畀你上都執到,仲計較新唔新?out唔out啲呀?
RyanPun 發表於 2021-3-14 11:08 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-3-14 10:17
記得嗰陣仲要摷埋底盤編號嚟引證大廠欺負大埔北區,真係唔知就嚇死知就笑死,不過講真,而家潮流興cut車 ...

所以我都費事出聲,十年後依然仲有人摷三黑四紅出嚟笑添。睇嚟有人深山得太耐,唔知道沙田某啲線地位已經一早超過咗當年三黑四紅。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2021-3-14 11:17 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-3-13 10:19
到時應該會有人出黎話
沙田廠死心不息連城隧線都要搶水埔高載車幫手
沙田自己係咪食塞米 blah blah blah

沙田就係原罪,對某啲人嚟講(好似係)。
一個人口最多嘅行政分區,居然係擁多最多低載車、仲要唔比人換合適嘅高載車,真係諷刺
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
LR931 發表於 2021-3-14 13:21 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-3-13 12:38

要鬧都應該係鬧 42C,近年來變食柴線,待遇差過二奶線 278X ...

荔廠對42C其實不錯了, 但無奈42C無護身符, 人地一搶就要交車
低排區唔經, 樹撐唔需要, e-Pay無份, 安全帶又唔關佢事

最近都係多得X42C全日先叫爭取倒啲資源
衣家掛緊紅巴, 又有12.8, FL MMC都有幾部, 算係咁

不過都係果句, 我唔認同無新車就等如食柴, 好多時新不如舊
呢樣42C班卡佬好有體會, 佢地話齋: 42A堆12.8越換越衰, 最靚係操車果批TY牌