hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有元朗區議員譴責運輸署堅持實行第二階段屯赤重組 ...
開啟左側

[其他] 有元朗區議員譴責運輸署堅持實行第二階段屯赤重組

arfung 發表於 2021-3-14 17:35 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2021-3-14 12:35
"E線正路最多嘈改新路無得減價" 呢段野係你講,所以E線減價理由係邊 ?

對於元天,尤其元朗來說,感覺上行大欖隧道的穩定性較高,塞車機率比屯赤低。
除非行屯赤有得減價,否則吸引力不算極大。

用屯赤E線行車里數少左,但因為出入屯赤仍是經東涌才到後勤區和機場,呢度逆走浪費頗多里數,anyway改路後仍差少少才跌落下一級收費,所以按里數係無得減。
但睇真D若E36不是拉到八鄉路欖隧,而是用形點做總站直出大馬路青公,又或E36A不是左兜右兜蜻蜓點水式湊足里數,呢2條線仍有機會只收$12頂位(即是要減價)。
E37無仔細研究,請其他版友補充。

如果有議員識得計數,知道兜路兜夠數某以便「唔駛減價/減少D」,其實都可能有位講,不過會出聲的應該不多了。
(舊A33X和舊A36都「被拉長」總站位由$18.9到夠收$27.7咁多年都無乜人提就知道啦)

arfung 發表於 2021-3-14 17:41 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2021-3-14 14:36
洗唔洗兩條A/E36都入錦田區?

體諒一下要湊里數深入錦田一帶就是要令A36唔駛進一步減到$15,也令E36停在$13.9($14.3)的收費區唔駛減落$12。
到時因應情況或會有大量形點止步「短途區間特車」(不入錦田一帶)招呼客倉(大馬路)往返北大嶼山乘客,隨時多過正班都唔出奇。

但若正線以形點「止步」或有唔夠里數要再減價的可能,所以有其原因服務錦田,不過sorry正班係唔經人口集中既錦上路沿途和錦田市。
DC3938 發表於 2021-3-14 18:19 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-14 17:35
對於元天,尤其元朗來說,感覺上行大欖隧道的穩定性較高,塞車機率比屯赤低。
除非行屯赤有得減價,否則 ...

錦田有幾客,心照啦!
議員會否積極爭取形點起步的分段收費?
BiL2Y 發表於 2021-3-14 21:09 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2021-3-14 18:19
錦田有幾客,心照啦!

其實唔止係錦田,仲有八鄉客都要坐E36(E34B)/A36去東涌/機場
唔好講到錦田/八鄉無人去先得嫁…😒😒

arfung 發表於 2021-3-14 21:33 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2021-3-14 18:19
錦田有幾客,心照啦!

錦田一帶會有客,但相信和大馬路一帶比較會有差距咁解。

有機會藉拉長路線的總站到遠離主要客群呢一招,而維持/提升到高一級收費,正常去番「客倉區域」都不大機會有分段收費。

如果議員夠牙力,對乘客係好事,相信機會甚微。

現時E36A剛剛夠里數收到$14.3那一級,現建議收$13.9,據知極大機會去到天水圍和屯門往東涌都不設分段。不會話開車幾百米跌落下一等級就有分段收費。

歷史上很多路線的設立也告訴我們,例如以前的62X/86/98C等,只要超出100米,也可全程收高一級,那管果100米只係得1%客用,總之就全部99%客都齊齊比高一級車費。
遊戲規則就是這樣。

近代一點例子,A36客倉明顯在大馬路,若能以元朗西做總站,即總里數不夠40公里,最多只能收$18.9。
但2代路線分別以洪水橋和朗屏站泊車做起訖點,目的就是要令全程里數過40公里,而位位收足$27.7,美其名是加強服務範圍,相信加強了服務的範圍只佔全線低過10%客量,但成功令其他90%客多付車資。
kmb63x 發表於 2021-3-14 21:44 | 顯示全部樓層
BiL2Y 發表於 2021-3-14 21:09
其實唔止係錦田,仲有八鄉客都要坐E36(E34B)/A36去東涌/機場
唔好講到錦田/八鄉無人去先得嫁…😒😒

其實個個區都有人要搭去東涌機場屯門各區重組完後都有A+E車,剩返青公黃金下路和洪水橋藍地屏山一帶無E線去東涌而轉E線又唔係方便

屏山至朗天路以北無A線,藍地至洪水橋有條同以前比去機場慳咗二十公里但時間無點快過嘅A線
錦田個範圍好大,好難包抄地覆蓋晒

arfung 發表於 2021-3-14 22:24 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2021-3-14 21:44
其實個個區都有人要搭去東涌機場屯門各區重組完後都有A+E車,剩返青公黃金下路和洪水橋藍地屏山一帶無E線 ...

公司如果縮數,A34兆康北止步都得。藍地鍾屋村已經間接得益左有全日機場路線。

行車路線方面,A34其實都叫一路順住去,以前K1X年代,積極一點師傅15-18分鐘內行完兆康到碼頭一段,係A34「大興圈」比人感覺兜路兼該處大多數燈位都耐和不順咁解。
其他路段,都叫頗為直接了。若稍後A36/37停市中心,藍地鍾屋村客若A34嫌慢可以考慮A36/37轉63X/68A既。

miklcct 發表於 2021-3-14 22:36 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-14 22:24
公司如果縮數,A34兆康北止步都得。藍地鍾屋村已經間接得益左有全日機場路線。

行車路線方面,A34其實都 ...

以我搭E車嘅經驗來講,以往未有屯赤之前,喺寶怡花園出發,我搭58M屯轉轉E33同我而家搭一程過E33P去到東涌嘅時間幾乎一樣嘅,而E33P更加唔使好似A34咁兜入大興圈。
可想而知所謂嘅「屯西龍門路直達屯赤」其實係幾咁慢。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kmb63x + 1 英雄所見略同

查看全部評分

進智公交
kmb63x 發表於 2021-3-14 22:54 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-3-14 22:24

行車路線方面,A34其實都 ...

由兆康路兩盞燈唔順,到寶康路興貴街出寶田四組燈唔順,良田圈係崇真一盞唔順,到大興圈又唔順
條線話就話拉到好直接,良田圈和大興圈上車還好,良田圈之前嘅觀感都唔太好
洪水橋A34非繁暢順最快要四十五分鐘到屯赤,去東涌(唔計等車)再加十五分鐘左右
以前當你搭68A去屯轉轉E33,一定唔駛一個鐘,但以往路線起碼長十五(東涌)二十公里(機場)

I20091157 發表於 2021-3-14 23:01 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2021-3-14 22:54
由兆康路兩盞燈唔順,到寶康路興貴街出寶田四組燈唔順,良田圈係崇真一盞唔順,到大興圈又唔順
條線話就 ...

即係話如果快極由洪水橋入東涌坐巴士都要65-70分鐘起跳嘅時候,即係同MTR冇乜分別
不過車費平,叫做「着數咗」之嘛