hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 油尖旺區議員透露香旺想在凌晨時分行香港仔隧道 ...
開啟左側

[其他] 油尖旺區議員透露香旺想在凌晨時分行香港仔隧道

ricky 發表於 2021-3-11 10:47 | 顯示全部樓層

紅van 可以行香隧咩?
前荃葵青區居民
 樓主| LN9267 發表於 2021-3-11 11:10 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-3-11 10:47
紅van 可以行香隧咩?

他們是要求開放禁區,方便車務調動。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
AtrHenu 發表於 2021-3-11 13:23 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-3-11 11:10
他們是要求開放禁區,方便車務調動。

我諗運吉唔會輕易俾紅Van行香隧並會維護黃叔叔利益下只會俾它們開放行司徙拔道,黃泥涌峽道返南區以保障N4A/C,4A/C/B盈餘.
053h4 發表於 2021-3-11 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

jaclam 發表於 2021-3-11 15:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-3-11 10:15
不過司馬文本身無咩跟進薄扶林通宵服務,需求大就唔會無人理

有需求嘅都係住區外,要有人理都難啲喎
躺在你學校的操場看星空
wingho_cwh 發表於 2021-3-15 11:06 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-3-11 13:23
我諗運吉唔會輕易俾紅Van行香隧並會維護黃叔叔利益下只會俾它們開放行司徙拔道,黃泥涌峽道返南區以保障N4 ...

司徒拔道、黃泥涌峽道向來都可以行,仲係 24 小時行得嗰種
另外,2018年4月27日起,公共小型巴士每日凌晨十二點至六點可以行南風道

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2021-3-15 11:08 | 顯示全部樓層

jaclam 發表於 2021-3-11 15:02
有需求嘅都係住區外,要有人理都難啲喎

司馬文不嬲都唔係好識理交通,居民一早畀啲 operators 玩殘晒,所以大口環、域多利道一帶有唔符合居民比例咁多嘅的士 R 客

kay 發表於 2021-3-16 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
終於都講司馬文,不過人地現實好多,知道巴士公司hea做下路,寧願同小巴佬夾多d,當年碧瑤灣小巴服務倒退,佢由2015年跟到2018年,又網上聯署又派人實地視察,如果咁都話佢做唔到野,好多議員都廢過佢。如果睇返當年文件,新巴城巴係想放棄成個域多利道市場,43M行薄扶林,971都有講過想行上路
HUgo8370 發表於 2021-3-16 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-3-11 02:01
梗係唔係啦
雖然 31 輸錢,但 31 通宵係坐得滿架
只係 19 CEO 買條 31 返嚟唔係貪佢好做,咁咪陰乾佢嚟 cu ...

仲好似聽講想開N970不過話怕噪音滋擾所以冇開到,BTW而家ADL歐6起步好噪吓。利申:住置富有時都會聽到

不過條紅小就算啦,真係情願換條N巴返嚟,越嚟越疏,而家仲要改行紅隧,搭過幾次真係只可以係總站無了期死等到2046。
wingho_cwh 發表於 2021-3-17 09:56 | 顯示全部樓層

HUgo8370 發表於 2021-3-16 18:13
仲好似聽講想開N970不過話怕噪音滋擾所以冇開到,BTW而家ADL歐6起步好噪吓。利申:住置富有時都會聽到

...

問題係而家叫新巴做,佢會唔肯開,唔係挽唔挽留金雞 VAN 嘅問題